Hlavní obsah

Vláda schválila nový trestní zákoník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Vláda na středečním zasedání schválila návrh nového trestního zákoníku, rozhodla se proti očekávání ponechat věkovou trestní zodpovědnost na 15 letech. Informoval o tom ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Normu nyní posoudí Parlament.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (vlevo), uprostřed vicepremiér Martin Bursík, vpravo ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

"Splnili jsme tak slib, který je i v programovém prohlášení. Je to úplně nový zákoník, ne pouha novela. Z pohledu trestního práva je to historická chvíle," řekl ve středu Pospíšil.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že názory na snížení věkové hranice se liší. "My jsme schválili 15 let," řekl s tím, že o snížení trestné hranice mohou ještě rozhodnout poslanci. Původní návrh počítal se snížením na 14 let, ČTK původně informovala o tom, že vláda snížení podpořila

Předseda legislativní rady a ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL) už dříve nevyloučil, že návrh zákoníku ještě drobně pozmění při projednávání ve Sněmovně poslanci a později senátoři. Živě diskutovat se bude podle jeho názoru nejen o snížení věku trestní odpovědnosti, ale například i o tom, zda by nebylo dobré zařadit mezi trestné činy nebezpečné pronásledování, jak žádají ženské organizace.

Zpřísní se sankce za nejzávažnější tresty

Návrh má zásadně změnit posuzování trestné činnosti. Dělí trestné činy na závažné, tedy zločiny, a méně závažné přečiny. "Jde o novou systematiku trestných činů. Za nejzávažnější jsou považovány činy proti životu a zdraví a zprisňují se sankce," řekl ministr. U přečinů navrhují legislativci horní sazbu tři roky vězení. Lehké trestné činy by přitom mohly být posuzovány v rychlejším režimu a počítá se u nich s možností udělovat alternativní tresty. Zločiny spáchané po 1. lednu 2009 budou moci soudci naopak postihovat tvrději, čemuž odpovídá posunutí sazeb až na 30 let u těch nejtěžších. V platnosti zůstane také možnost doživotí.

Posiluje se také podle něj postavení statních zástupců. V případě, že důkazy jsou nedostatečné, může zástupce řízení sám zastavit. "Bude to vyžadovat větší odpovědnost a odvahu věc ukončit," poznamenal. 

Má se zkrátit doba jednání

Mezi tresty přibude domácí vězení, ve kterém bude trestaný sledován pomocí čipu a systému GPS. Agresoři a nebezpeční devianti, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu si nemohou trest odpykat ve věznicích, budou umísťováni do speciálních detenčních ústavů. Až doposud byli umísťováni do psychiatrických léčeben, které však nebyly pro tak nebezpečné klienty zařízeny.

Soudce čeká v souvislosti s novým zákoníkem změna návyků, které získali za léta praxe. Kodex je totiž poskládán jinak než současný, paragrafy jednotlivých trestných činů jsou v něm přečíslovány. Návrh začíná vraždou a končí trestnými činy proti státu, trestné činy tedy vypočítává opačně než současný kodex.

Zkrátit dobu jednání před soudem má ustanovení zákoníku, podle kterého budou moct soudci vynechat čtení všech důkazů v soudní síni.

Současný zákon je ze 60. let

Pospíšil představil návrh nového zákona v říjnu, jeho slovy je celkově zaměřen na větší ochranu člověka. Pokud s kodexem budou souhlasit obě komory parlamentu, vstoupí v platnost za rok.

Jaké změny přináší návrh nového trestního zákoníku:

- zvyšení horní hranice trestů u vraždy z 15 na 20 let. U výjimečných trestů mohou zločinci dostat místo dosavadních 15 až 25 let také o pět roků více. Po doživotním trestu se tak nově stane druhým nejpřísnějším odsouzení na 30 let.

- zavedení zabezpečovací detence, ochranného opatření pro sexuální sadisty a zvlášť agresivní pachatele

- majetkové tresty by měly postihnout pachatele vždy, kdy svým jednáním získal nebo chce získat majetkový prospěch

- sporné paragrafy o euthanasii a tunelování byly vypuštěny

Současný zákon pochází z 60. let byl mnohokrát novelizován. Nový zákoník Sněmovna projednávala již loni, ale návrh ztroskotal na vypuštění paragrafu o zneužívání informací v obchodním styku, tedy takzvaném tunelování.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé navrhují trestat i dvanáctileté děti

Žena, která nepravdivě označí muže za otce jejího dítěte, bude potrestána odnětím svobody až na jeden rok, duševní porucha a nepříčetnost nemohou být důvodem...

Výběr článků

Načítám