Hlavní obsah

Zámek v Rájci nad Svitavou se otevírá s výstavou kamélií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní prohlídkový okruh zámku Rájec nad Svitavou na Blanensku se v pátek mimořádně otevře pro návštěvníky. Důvodem je výstava kamélií nazvaná Kamélie a slavnosti života. Koná se po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Skleníky s kaméliemie budou přístupné do března.

Článek

„Po třicet let se výstava konala pravidelně, tuto tradici přerušila až pandemie. V roce 2020 se výstava sice otevřela, ale po třech dnech jsme ji museli uzavřít kvůli prvnímu lockdownu. Loni se kvůli opatřením vůbec neotevřela,” řekla kastelánka zámku Zdeňka Kalová.

Od pátku až do neděle 6. března budou denně kromě pondělí vystaveny nejméně čtyři desítky květinových vazeb s kaméliemi a stejný počet keřů kamélií v 11 místnostech hlavního prohlídkového okruhu.

Na zámku v Rájci kvete největší sbírka kamélií

Tipy na výlety

„Vazby doplňují osobní sbírkové předměty upomínající na narození dětí, blahopřání ke křtu, ocenění pracovních úspěchů nebo životních jubileí, z nichž nejedno doprovázely květiny. Tyto předměty bývají málokdy vystavené,” uvedla kastelánka.

Sezona začne v dubnu

Prohlídková trasa je přístupná denně kromě pondělí od 9:00 do 15:00, zároveň jsou otevřené i zámecké skleníky proslulé právě unikátní sbírkou kamélií. Je jich 400 odrůd v několika stovkách rostlin, z nichž některé jsou desítky let staré.

Po uzavření výstavy se všechny vystavené keře vrátí zpět do skleníku a správa zámku se bude připravovat na hlavní turistickou sezonu, která začne v dubnu.

Armádní muzeum otevře na podzim

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám