Hlavní obsah

Armádní muzeum otevře na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce Armádního muzea Žižkov, první od roku 1929, kdy soubor tří budov pod pražským Vítkovem vyrostl, přinesla mj. rozšíření výstavních prostor nebo zastřešení nádvoří. „Vznikl krásný prostor, který se nabízí k pořádání různých akcí,“ vypráví o prostranství, jež pojme až 200 lidí, ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Fasáda muzea zůstala z velké části původní.

Článek

Jedním dechem upozorňuje na šedou fasádu. „Z 85 procent je původní. Z toho mám velkou radost,“ řekl Právu s tím, že zdi stačilo důkladně omýt. Přeměna skončila, ladí se detaily. „Rekonstrukce byla velmi náročná, prakticky všechny staticky důležité konstrukce byly v havarijním stavu,“ přiblížil Martin Koch z Metrostavu, který měl rozsáhlou renovaci na starosti.

Otevření je v plánu letos na podzim a muzeum bude podle Knížka patřit k evropské špici. „Připravujeme 7,5 tisíce sbírkových předmětů, které jsou zatím v Lešanech, věší se velké exponáty,“ popsal aktuální dění.

Bohaté sbírky zbraní

Cesta historií začíná v 6. století, končí současností. Vchod vede jinudy než dřív, lidé vstoupí rovnou do podzemí, kde místo depozitáře a archivu vznikla recepce, výstavní sály, posluchárny a šatny.

První část expozice, kterou uzavírá Bílá hora, nabídne mj. vzácné archeologické vykopávky či jediný dochovaný prapor v Čechách z bělohorské bitvy, v potemnělém sále už stojí vozová hradba husitů. V další místnosti o dění mezi lety 1740 a 1914 už parkuje lékařský vůz z napoleonských válek.

Ze sklepa kláštera vznikla prohlídková trasa uranovou štolou

Cestování

„Exponáty vůbec nepřijdou do styku s denním světlem,“ těší Knížka mířícího k červenému pódiu symbolizujícímu krvavou řež v roce 1866. Muzeum se pyšní bohatými sbírkami zbraní, které nikdy nevystavovalo, ale teď je ukáže. Jedná se o tzv. přímo dotýkané, které vladaři dostávali od puškařů, zbrojířů. Závěr připomíná předvečer atentátu v Sarajevu.

Foto: Aleš Knížek

Exponáty se do muzea teprve budou stěhovat z Lešan.

Z foyer vedou dveře do expozice první světové války. Vstupní prostor pojali autoři jako vagon, kterými muži odjížděli na frontu. Následují zákopy. Díky moderním technologiím z jedné vitríny promluví hologram vojáka, z další se vyvalí tank. O kus dál stojí rakousko-uherské torpédo z plzeňské Škodovky.

Návštěvník prochází druhým vagonem, kterým legie míří domů, a ocitá se na chodníku z kostek dne 28. října, kdy se vyhlašuje republika. „Jde nám o to, aby lidé válku vnímali jako hrdinství, vzdor vůči násilí, nadřazenosti, obranu zájmů národa,“ říká Knížek.

Zážitek na pět hodin

Protože Československo za první republiky bylo podle něj vynikající ve výrobě zbraní a jejich vývozu, další část vypráví o tom. Pancéřové vitríny zatím čekají na předměty.

Divák míjí protitankový kanon, následuje mobilizace. Druhou světovou válku líčí dvě patra. Na zemi leží atomová bomba, stejná jaká spadla v Japonsku. „Pochopitelně kopie,“ upozorňuje Knížek a ukazuje prostor pro únor 1948, železnou oponu, výstava vzpomene vojenské pakty, sametovou revoluci, mise v zahraničí. Posledním exponátem bude cedule z naší ambasády v Kábulu, kterou přivezl generál a diplomat Jiří Baloun.

Muzeum slibuje ohromný pětihodinový zážitek, který lidé mohou vstřebat v kavárně ve 3. patře s velkolepou vyhlídkou na Prahu. Dřív tam byl ateliér, kde malíři pod vedením Františka Kupky tvořili slavné obrazy spojené s legionáři.

Ve Varnsdorfu opravují vyhlídku Hrádek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám