Hlavní obsah

Unikátní vodopád v rovině u Kolína

Středočeský Kolín je spojen se jmény uměleckých osobností typu Jean-Baptiste Gaspard Deburau či František Kmoch, ale po pravdě řečeno o jeho zviditelnění se svého času postaraly i dvě osobnosti animované – možná i vy si vzpomenete na originální medvídky, kteří se potkali právě u Kolína. Kde to přesně bylo, netuším, ale pokud bych směl poradit, navrhl bych například Polepy.

Polepský vodopád a KolínVideo: Novinky

 
Článek

Jedná se o obec s více než 600 obyvateli ležící tři kilometry jižně od Kolína. Na první pohled sympatická lokalita skrývá na severním konci svého druhu unikát, protože v dokonalé rovině v nadmořské výšce jen nepatrně převyšující dvousetmetrovou hranici je čtyři metry vysoký vodopád jevem poměrně nečekaným. Nepřekvapí proto, že byl vyhlášen významným krajinným prvkem.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Vodopád v Polepech

Nejedná se totiž o žádný umělý výtvor, ale o přírodní originál – voda vcelku nenápadného potoka Polepka (uvádí se rovněž název Chotouchovský potok) náhle prudce přepadá přes skalní hranu a stéká po silně nakloněné rovině.

Jelikož nepadá přímo kolmo dolů, hovoří geologové v takovém případě o tzv. nepravém vodopádu, což ovšem návštěvníka rozhodně neirituje.

Místo je to působivé, vody se na konci dubna při mé návštěvě valilo poměrně dost – o čemž ostatně přináší doklad přiložené video.

Za Bartolomějem a dvěma rozhlednami

Jak již bylo řečeno, Kolín se nachází takřka co by kamenem dohodil, proto se nabízí i jeho návštěva. V nabídce toho má opravdu dost.

Centru města na Bartolomějském návrší dominuje architektonický klenot – gotický chrám sv. Bartoloměje. Zmíněná národní kulturní památka byla vybudována ve druhé polovině 13. století, nápadná zvonice přibyla na počátku 16. století.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně

Webové stránky mj. informují, že prohlídky chrámového interiéru budou z důvodu stavebních prací obnoveny po 15. červnu (což už není termínově až tak doba vzdálená), zážitkem jsou ovšem i exteriérové vjemy. A rovněž dokonale upravené prostředí Zahrad na parkáně.

Oblíbeným kolínským cílem je také Kmochův ostrov – v roce 2015 tu na jeho východní špici přibyla nevysoká rozhledna Maják (dorostla do totožné výše jako vodopád v Polepech).

Z Majáku je výhled zejména na Labe, Masarykův most, částečně i střechy a zadní frontu domů historického jádra.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Rozhledna Maják na Kmochově ostrově

Kdo by zatoužil pohlédnout na Kolín přece jen z podstatně vyššího nadhledu, může zamířit na západní okraj města, kde rovněž od roku 2015 začala coby rozhledna sloužit bývalá vodárenská věž.

Pětačtyřicet metrů vysoký vodojem vyrostl v letech 1928–1930, svému původnímu účelu sloužil do roku 1977. Následovaly tíživé roky provázené chátráním, až nakonec byla věž v letech 2014-2015 městem obnovena a „rekvalifikována“ na novou roli.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Bývalá vodárenská věž slouží od roku 2015 jako rozhledna.

Na vyhlídkovou terasu vede 216 schodů, za dobré viditelnosti lze spatřit i Krkonoše (což mohu potvrdit), ale to není vše. Věž je rovněž vybavena informačním centrem a obrazovkami s videoprezentací zajímavých místních cílů.

Stará štola drží při životě vodopády barvy pomeranče

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám