Hlavní obsah

Unikát mezi jeskyněmi nabízí i umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlídkový okruh unikátních Zbrašovských aragonitových jeskyní (ZAJ) v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku i letos v létě doplňuje výtvarná instalace. Tentokrát oživili krasové podzemí tři zástupci nejmladší generace sklářských výtvarníků: Filip Dobias, David Gábera a Jakub Petr.

Foto: ZAJ

Prostory Mramorové síně Zbrašovských aragonitových jeskyní oživují díla sklářů.

Článek

Jejich instalace s názvem „DNA“ využívá ultrafialové osvětlení, které umocňuje barevně světelné efekty skla v temných zákoutích jeskyní. K vidění bude do konce října.

Kultura v podzemí

Správa Zbrašovských aragonitových jeskyní pořádá výstavy výtvarného umění nepřetržitě od roku 1981, tradice byla přerušena jen v letech, kdy procházela jeskyně či její provozní budova stavební rekonstrukcí. Za zrodem výstav stála iniciativa tehdejšího vedoucího ZAJ Vlastimila Helcla a jeho nápad využít jeskyně jako dějiště kulturních akcí.

Středověké sídlo na Liberecku má korunovat stavba románského kostela

Cestování

„V té době to byl odvážný počin, dnes je,oživování‘ prohlídek památkových či přírodních turistických cílů naprosto běžné. Během let se v jeskyních uskutečnilo mnoho výstav, koncertů a divadelních představení,“ uvedla vedoucí ZAJ Barbora Šimečková.

K výstavám je využívána poslední zpřístupněná prostora návštěvní trasy – Mramorová síň. Její členitá morfologie s balvanitým suťovým svahem a absence viditelných technických prvků, například zábradlí či rozvaděčů, přímo vyzývají k umístění uměleckých skulptur.

„Mikroklimatické podmínky podzemí, především téměř stoprocentní vzdušná vlhkost, limitují použití výtvarných materiálů. Nejčastěji se proto setkáme s keramikou, laminátem, osinkocementem, kamenem, sklem, ocelí či smaltem,“ zdůraznila Šimečková.

Skalní hrad Šaunštejn prošel opravou, pro návštěvníky je nyní bezpečnější

Tipy na výlety

Výstavy prezentují zásadně současné autory, od těch začínajících až po renomované umělce zvučných jmen. V ZAJ se již prezentovali sochaři Olbram Zoubek, Eva Kmentová, Miroslav Machala, Michal Trpák či skláři Josef Divín a Jaroslav Koléšek.

Jiné než ostatní

ZAJ v malebném údolí řeky Bečvy jsou v celém světě ojedinělým jeskynním labyrintem. „Aragonitové jeskyně jsou úplně jiného typu než všechny ostatní krápníkové jeskyně, které lze spatřit v České republice. Je to dáno jejich vznikem. Zatímco normální jeskyně vznikaly působením srážkových vod, na vývoji Zbrašovských jeskyní se navíc podílely i vývěry teplé uhličité kyselky. Jedná se o tzv. hydrotermální kras,“ konstatovala Šimečková.

ZAJ byly objeveny v zimě roku 1912. Veřejnosti byly zpřístupněny v roce 1926.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám