Hlavní obsah

Uhelné safari zavede zájemce opět do bývalých lomů

Po dvouleté přestávce zaviněné pandemií budou letos zájemci znovu moci zavítat na takzvané uhelné safari, exkurzi do míst spojených s těžbou uhlí na Mostecku. Těžební společnost Sev.en Energy, která turistickou atrakci provozuje, připravila nové trasy s možností dopřát si prohlídku rekultivací z ptačí perspektivy. Rezervační systém letošního ročníku se spustí 1. dubna.

Foto: Sev.en Energy

O exkurze byl v minulosti vždy velký zájem.

Článek

„Vzhledem k tomu, že v uplynulých dvou letech nám epidemická situace nedovolila pořádat akce pro veřejnost, připravili jsme pro letošek větší počet novinek,“ uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Zájemci si budou moci vybrat ze šesti okruhů, které je zavedou do lomů ČSA a Vršany, k mosteckému hipodromu a k jezeru Most, což jsou dvě místa vzniklá rekultivací po těžbě, a do dalších lokalit.

Nové trasy od prázdnin

Do nabídky exkurzí se vrací Babysafari určené pro rodiny s dětmi od šesti let. Užít by si ho podle mluvčí měli jak rodiče, kteří si budou moci prohlédnout těžební techniku, tak děti, které se zatím budou bavit v Podkrušnohorském technickém muzeu.

Hrady a zámky otvírají náruč turistům

Tipy na výlety

„Speciální rekultivační trasa bude určena pro školy i odbornou veřejnost. V tomto případě je nutná vlastní doprava. Zajištěn bude pouze průvodce a konkrétní náplň exkurze jim bude upravena na míru,“ poznamenala Sáričková Benešová.

Nové trasy se v rezervačním systému Uhelného safari objeví až od prázdnin. „Během sezony je pro veřejnost vyčleněn jen pevně daný počet termínů. Abychom uspokojili co nejvíc zájemců, vyčlenili jsme speciální květnové a červnové termíny pro školy,“ uvedla mluvčí.

V rekultivované krajině je připravena nová cyklotrasa. Jednotlivá zastavení jsou označena QR kódy. Nově si zájemci mohou objednat také lety vrtulníkem.

V pražské Kotvě se otevře největší české retro muzeum

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám