Hlavní obsah

Hrady a zámky otvírají náruč turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrady a zámky na jihu Moravy o prvním dubnovém víkendu opět otevřou po zimní přestávce své brány. Kasteláni doufají, že letošní turistická sezona bude už bez nutnosti nosit roušky a řídit se přísnými hygienickými předpisy kvůli koronaviru. Očekávají, že po ústupu pandemie by se měl život vrátit do klasických kolejí, což by se mohlo odrazit v nárůstu návštěvnosti.

Foto: Profimedia.cz

Lákadlem zámku Vranov nad Dyjí je nově zrekonstruovaná věž s plechovým rytířem, která bude sloužit jako vyhlídka.

Článek

Pro turisty připravují četná překvapení, od koncertů (například v Lednici na Břeclavsku vystoupí legendární Olympic) a výstav až po noční prohlídky. Jednu z nich, nazvanou O zapomenutém divadle, připravuje například zámek v Kunštátě na Blanensku.

Strážní věž jako vyhlídka

Některé památkové objekty se v nadcházející sezoně pochlubí cennými zrestaurovanými exponáty. Veřejnost by si neměla nechat ujít návštěvu zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. Má zrekonstruovanou strážní věž. Její přízemí kdysi sloužilo jako vězení.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Nyní se objekt stane turistickou atrakcí. Na jeho střeše totiž vznikla nová vyhlídka, z níž jsou zámecký komplex a romantické údolí řeky Dyje jako na dlani. Na věž lze vystoupat po zdolání 109 schodů. Její zajímavostí je 2,5 metru vysoký plechový rytíř se štítem a kopím, který slouží jako korouhev.

Netradiční výstavu připravuje správa zámku v Rájci na Blanensku. V soukromých apartmánech knížecí rodiny Salmů, které tento objekt kdysi patřil, vystaví předměty z depozitáře související s domácím muzicírováním v aristokratických salonech. Půjde nejen o historické hudební nástroje, ale také o flašinety, hrací skříňky a nejrůznější pomůcky pro hudební výchovu. Nově bude veřejnosti zpřístupněn hudební salon s klavírem.

Na památky lákají i květiny

Hrad Veveří, tyčící se nad Brněnskou přehradou, který kdysi býval sídlem moravských markrabat, zve na loni vytvořenou stálou výstavu věnovanou někdejšímu majiteli hradu, princi Gustavu Vasovi, který byl posledním mužským potomkem švédského panovnického rodu Vasa. Veveří vlastnil v letech 1830 až 1844.

České a moravské zámky: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

Novou prohlídkovou trasu, nazvanou Apartmán knížete Odoarda, otvírá v dubnu zámek v Uherčicích na Znojemsku. Zámek v Kunštátě pozve od května veřejnost do nově zrestaurovaného Rytířského sálu.

Na hrady a zámky míří stále častěji i milovníci zeleně, které lákají procházky v zámeckých zahradách, sklenících a parcích.

Nově zrekonstruovanou má svoji Vrchnostenskou zahradu hrad Pernštejn na Brněnsku. Obnovena byla v místě, kde stál dlouhá léta vzrostlý les. Pilně se nyní pracuje na rekonstrukci zahrady zámku v Lysicích. Na zámku v Bučovicích budou od tohoto víkendu vystaveny stovky tulipánů.

Dvanáct nejkrásnějších českých zřícenin a hradů, které stojí za návštěvu

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám