Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na první lyžovačku

Novinky, mšv

Vánoce jsou o sounáležitosti a pospolitosti. Pokud chcete přispět na dobrou věc, zajeďte si dát polévku do Tábora. Tak prosté to je. Výtěžkem totiž přispěje na domov seniorů. Pokud ale prahnete po troše odpočinku od všudypřítomné sváteční atmosféry a troše akce, vyrazte na Dolní Moravu, kde o víkendu začne lyžařská sezona. Anebo načerpejte inspiraci na dárky na knižním festivalu.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Saský trh

Navštivte Sasko, aniž byste museli vytáhnout paty z Prahy. Od čtvrtka do neděle se v Praze uskuteční první Saský vánoční trh, kde ochutnáte kulinářské speciality od našich severních sousedů, včetně tradiční drážďanské štoly, perníků, bramboračky či klobás. Poznáte také lidové umění Krušnohoří, louskáčky nebo vánoční pyramidy. Podrobnosti naleznete zde.

Knižní festival

O víkendu se uskuteční zimní vydání knižního festivalu Knihex, na kterém naleznete zejména menší vydavatelství a jimi vydávané tituly. Své stánky budou mít na jarmarku také Akademie múzických či výtvarných umění, Cesta domů, Host, Knihovna Václava Havla a další. Připraven je také doprovodný program, jako jsou autorská čtení, filmové projekce nebo hudební performance. Více informací najdete zde.

Umělecký trh

Sháníte neotřelé dárky pro své blízké? Pak o víkendu vyrazte na ArtBazaar na Pragovku. Seženete na něm originální umělecká díla, a pokud nemáte v plánu nic kupovat, můžete se zúčastnit některého z chystaných workshopů. Chybět nebude ani občerstvení, konat se bude také soutěž o nejlepší bramborový salát. Více najdete zde.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na předvánoční závod, vyrobte si dekoraci

Cestování
Středočeský kraj

Chutná sobota

Atmosféru blížících se Vánoc budete moci řádně nasát během soboty v Kutné Hoře. V historickém centru je připraven kulturní program, který čítá například mši svatou při svítání, dále také hudební vystoupení nebo několik workshopů. Po celý den je připravena také ochutnávková stezka, v jejímž rámci nabídnou cukrárny, kavárny a restaurace speciální tematické občerstvení. Další informace najdete zde.

Vánoční mše

Ke svátkům neodmyslitelně patří vánoční mše Jana Jakuba Ryby. Pokud chcete kulturní zážitek o úroveň povýšit, vypravte se na hrad Karlštejn, kde si ji vychutnáte v tamním Rytířském sále. Využít můžete hned dvou termínů, jednoho v 17:00 hodin a druhého v 19:00. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Polévka na pomoc

Chcete se zahřát, najíst a ještě přispět dobré věci? Pak se zúčastněte sobotní charitativní akce v Táboře, kde bude více než desítka kuchařů vařit svou nejlepší polévku. Výtěžek z prodeje pak bude věnován místnímu domovu seniorů. Ochutnáte kulajdu, hovězí vývar, gulášovku a další. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Do podzemí

Poznejte svět ležící pod Plzní. Vydejte se o víkendu na speciální prohlídku podzemí, která vás zavede také do nově rozšířené části. Dozvíte se o historii místa a díky exponátům blíže poznáte běžný život obyvatel během středověku, během kterého podzemí vzniklo. Část prohlídky se uskuteční pouze za svitu baterek. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Advent na hradě

V sobotu se na krátkou chvíli probere hrad Seeberg ze zimního spánku. Návštěvníci mohou vyrazit na adventní trh, během kterého se bude vánoční atmosféra nasávat plnými doušky. Chybět nebudou stánky s různými tematickými výrobky a občerstvením, o kulturní vložku se postará například lidový soubor s pásmem lidových zvyků a písní. Další informace naleznete zde.

Ústecký kraj

Zámecký advent

V neděli duch Vánoc vtrhne také na děčínský zámek. Hlavní nádvoří zaplní desítky stánků, u kterých budete moci okukovat buď historická řemesla, nebo si u nich rovnou dáte něco dobrého k snědku. Chybět nebudou všelijaké vánoční dobroty, hudební vystoupení, ale ani vánoční prohlídky zámku. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Andělé z hor

Poznejte bižuterní historii Jablonecka v kontrastu se současným uměním. Vyrazte do Jablonce nad Nisou na akci Andělé Jizerských hor, během které nebude chybět divadelní představení nebo vernisáž výstavy. Těšit se můžete také na koncert, občerstvení nebo linorytovou dílnu a další. Více zde.

Královéhradecký kraj

Adventní trh

O třetí adventní neděli navštivte klášter v Broumově. Přes den se můžete těšit na tržiště, kde se budou předvádět lidová řemesla, ale také se bude ochutnávat regionální gastronomie. Kromě lokálních produktů je připraven prodej kaprů, ale také knihtiskařská dílna, kde si budete moci natisknout třeba vlastní vánoční přání. Akci večer završí adventní koncert. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Zahájení sezony

O víkendu se začíná lyžovat na Dolní Moravě. V sobotu si budete moci užít slavnostní zahájení, které nabídne třeba výhodnou cenu skipasu. Uskuteční se také lyžařský závod jen tak pro radost, budete si moci také vyzkoušet nejrůznější vybavení, ať už samotné lyže, helmy, brýle, nebo i kamery. Odpoledne pak vystoupí kapela Monkey Business a po ní se rozjede afterparty. Více zde.

Vysočina

Jak se slavilo

O lidových zvycích, tradicích a obyčejích se dozvíte během akce, která se uskuteční v Třebíči. Připraveno je povídání, po kterém budete moci navštívit také tvořivé dílny, a to bez omezení věku. V nich si vyrobíte drobné dárečky pro vaše blízké. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Na kus řeči v Mikulově

Potkejte se se svými sousedy nebo známými během víkendové akce v Mikulově. Pod radnicí se uskuteční vánoční jarmark s ukázkou tradičních řemesel a chybět nebudou ani dobroty. Ochutnáte rybí speciality, svařené víno nebo punč. A společně si budete moci zazpívat také koledy. Více zde.

Olomoucký kraj

Vánoční Flora

Vánoce skutečně ve velkém stylu si budete moci užít na olomouckém výstavišti Flora. Od čtvrtka do neděle se budete moci pokochat pestrou nabídkou vánočních ozdob a aranží, cukrovinek, knih, ale i stromky. Doprovodný program nabídne mimo jiné ukázky lidových řemesel, ale také zabijačkové hody, na kterých budete moci po tom všem shonu a nakupování zahnat hlad. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Prohlídky rozhledny

O třetím adventním víkendu, ale také mezi vánočními svátky, se výjimečně otevře pitoreskní Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm. Návštěvníci si tak budou moci dát do těla při výšlapu do kopce a do schodů, následně si ale také užijí výhledy do široké krajiny. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoce na hradě

Sváteční atmosféru budete moci nasát v sobotu na Slezkoostravském hradě, kde nebudou chybět ukázky vánočních zvyků, jako je lití olova nebo krájení jablek, ale ani stánky s tematickým vánočním zbožím. Vystoupí také lidové soubory, zájemci pak budou moci vyrazit na kreativní dílny, kde pro své blízké vyrobí originální dárky. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám