Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na vinobraní, ochutnejte burgery

Novinky, mšv

S nadcházejícím podzimem začíná doba vinobraní. Za tuzemskými i zahraničními víny se můžete vypravit například na zámek Kačina nebo na Slovácko do Uherského Hradiště, kde ochutnáte také regionální dobroty nebo zhlédnete vystoupení folklorních souborů. V Praze se uskuteční populární Burgerfest, v Polné zase slavnosti mrkvanců.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Burgerfest. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival burgerů

Po roce se do Prahy vrací Burgerfest. Ochutnat to nejlepší maso v housce budete moci tradičně na Výstavišti v Holešovicích, představí se restaurace nejen z hlavního města, ale celé České republiky a ze zahraničí. Přesvědčte se, že burger nemusí být pouze rychlovkou z fast foodů, ale jídlem, které má své místo v moderní gastronomii. Další informace zde.

Pivní slavnosti

Přijďte si v sobotu dát vychlazené pivo na pivní slavnosti v Uhříněvsi. K ochutnání bude široký sortiment místních produktů, hlad budete moci zahnat dobrotami z grilu, burgery a dalšími pochutinami. Součástí bude také hudební program, na akci zahraje například Aleš Brichta. Více informací najdete zde.

Letecký den

Zúčastněte se jubilejního 10. ročníku Dne Letiště Letňany. Návštěvníci se jako tradičně budou moci seznámit s malým letectvím, prohlédnout si budou moci menší letadla nebo vrtulníky, a to jak na zemi, tak samozřejmě na nebi. Letošní program je doplněn také o další pozemní program, který se váže ke stým narozeninám automobilky Citroen. Podrobnosti naleznete zde.

Do senátu

Navštivte budovu Senátu. V sobotu se koná tradiční akce, na které se veřejnost může setkat se senátory, ve Valdštejnské zahradě je odpoledne připraven také hudební program. Vystoupí Rozhlasový Big Band Gustava Broma nebo zpěvák Václav Neckář a kapela Bacily. Podrobnosti naleznete zde.

Středočeský kraj

Vinobraní na zámku

Podzim se neodvratně blíží a s ním i doba vinobraní. Na jedno z prvních v září můžete vyrazit na zámek Kačina. Ochutnáte česká, moravská, ale i zahraniční vína, těšit se můžete i na pestrou nabídku lokální pokrmů. Akce probíhá současně s oslavou dožínek, regionální suroviny proto budou hrát nemalou roli. A kulturní program nabídne například ukázky výcviku koní. Více zde.

Dny kulturního dědictví

O víkendu se konají Dny evropského kulturního dědictví. Během nich můžete vyrazit například do Kutné Hory, kde se návštěvníkům otevřou známé památky zcela zdarma nebo za výrazně snížené vstupné. Podívat se můžete třeba do chrámu sv. Barbory, kostela sv. Jakuba nebo do Tylova domu. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Letecký den

Fandové letadel mohou v sobotu vyrazit na letecký den ve Strakonicích. Těšit se mohou na vyhlídkové lety, ale i statické ukázky letadel či vrtulníků. Představí se jak současná technika, tak historická, na nebi se pak chystá akrobatická show. Chybět nebudou doprovodný program ani občerstvení. Další informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Den v lese

V sobotu se koná další ročník Dne Českého lesa a letošním programem jsou stromy a lidé. Návštěvníci se budou společně s historikem moci podívat k málo známým pozůstatkům bývalé Hedvičiny Pily. Budou si moci vyzkoušet například i práci tesaře či šindeláře nebo sekerníka. Přichystáno je také hudební vystoupení. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Výstava růží

Pokud máte rádi květiny, nenechte si ujít výstavu růží, která o víkendu proběhne v Karlových Varech. Královny květin se vám představí v mnoha různých podobách a barvách, od bílých až po téměř černé. Dozvíte se také nejrůznější zajímavosti, třeba jak vznikají jména růží, odkud pocházejí ty modře zbarvené, a co znamená fair trade pěstování. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Hornický den

V sobotu můžete vyrazit na Bílinské slavnosti neboli den horníků. Těšit se můžete zejména na kulturní program, v jehož rámci vystoupí třeba Rybičky 48, Kamil Střihavka nebo Jaroslav Uhlíř. Připraveny jsou také ukázky Integrovaného záchranného systému, bubenická show nebo workshop olejomalby. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Historie v Liberci

Dny evropského dědictví zavítají o víkendu také do Liberce, kde budou moci návštěvníci zavítat do desítky historických objektů zcela zdarma. Budou to například radnice, kryt civilní obrany, Strossova či Liebiegova vila a další. Součástí bude také bohatý doprovodný program, před radnicí to bude sraz automobilových veteránů. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Město na kolech

Jezdíte rádi na kole? Pak si nenechte ujít rekreační cyklistickou akci Město na kolech, která se v neděli uskuteční v Hradci Králové. Za symbolické startovné budete moci připravený okruh zdolat kolikrát se vám jen bude chtít. Na startu se ovšem nemusejí setkat jen tradiční bicykly, ale také kočárky, odrážedla, koloběžky a další. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Městské slavnosti

První skutečně zářijový víkend se ve Vysokém Mýtě konají městské slavnosti. Ponesou se zejména v kulturním duchu, těšit se můžete na vernisáže nebo vystoupení symfonického orchestru, který zahraje třeba Mozarta. Fanoušci populární hudby se zase mohou těšit na vystoupení Michala Hrůzy či kapely Perutě. Program naleznete zde.

Vysočina

Mrkvancová pouť

Znáte staročeskou pochoutku mrkvance? Pokud ne, seznámit se s ní můžete během Mrkvancové pouti v Polné. Kromě této pochoutky budete moci ochutnat i další speciality z Vysočiny, na místě budou také stánky s nejrůznějším zbožím. Chybět nebudou samozřejmě pouťové atrakce, ale ani kulturní program v podobě výstav či koncertů. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Slavnosti chleba

Chléb byl na českém území odnepaměti jednou z nejzákladnějších potravin. Oslavit ho můžete v sobotu ve Slupi, kde budou připraveny ukázky pečení chleba, ochutnávky, řemeslný jarmark nebo přehlídka folklorních souborů. Návštěvníci se budou moci také pokochat výrobou foukaného skla nebo ochutnat různé rybí pochoutky. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Chmelové dožínky

Vyrazte do Olomouce na pár piv. Festival Chmelovy dožinke, který má spíše komorní atmosféru, návštěvníkům nabídne piva z desítky malých moravských pivovarů. Nebude chybět ani dobré jídlo, včetně vegetariánských. Akci doplní také několik workshopů, třeba výroba takzvaných barefoot sandálů a další. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Slavnosti vína

Víno bude hrát hlavní roli při slováckých slavnostech v Uherském Hradišti. Poznejte kulturu regionu, vinařské tradice a ochutnejte vzorky od lokálních producentů. Těšit se můžete také na vystoupení desítek folklorních souborů, součástí bude také jarmark lidových řemesel, volní prohlídky řady památek nebo krojovaný průvod. Kuriozitou je pak soutěž ve stloukání másla. Detaily zde.

Moravskoslezský kraj

Lokální chutě

Máte chuť na něco dobrého a lokálního? Vyrazte na osmý ročník gastrofestivalu Ochutnej Osoblažsko, kde se kromě regionálních dobrot můžete těšit na tradiční řemesla a prodej výrobků. Vystoupí také místní ochotnické divadlo, hudební uskupení a další. Na akci můžete vyrazit speciálním parním vlakem z Třemešné, který vyjíždí v dopoledních hodinách. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám