Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na posvícení nebo festival čokolády

Novinky, mšv

Akce o prvním listopadovém víkendu ven už příliš nelákají. Většina akcí se uchyluje do vnitřních prostor, přesto si venku užijete třeba závody na prevenci mužského zdraví nebo posvícení, kde ochutnáte zabijačkové dobroty. Za sladkým pak můžete vyrazit do Ostravy, kde proběhne festival čokolády. Koná se také řada výstav k výročí sametové revoluce.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Běh pro zdraví

Listopad je tradičně měsícem, kdy se koná akce movember, která je zaměřena na prevenci mužského zdraví a rakoviny prostaty. Ať už si chcete nechat narůst knír nebo ne, v sobotu můžete také vyrazit na závod na Hostivařské přehradě. Pro běžce jsou připraveny dvě trasy, na 14 a 7 kilometrů, přičemž na vítěze čekají hodnotné ceny. A zdaleka nemusí dorazit jen pánové, akce je určena i ženám. Více najdete zde.

O konfliktu

V sobotu se v pražském Foru Karlín uskuteční známá diskusní akce TEDx. Hlavním tématem bude tentokrát svár, jeho role při konfliktu a potřeba dialogu. Těšit se můžete na zajímavé hosty, například novináře Tomáše Forró, architekta Osamua Okamuru nebo jadernou fyzičku Danu Drábovou. Podrobný program najdete zde.

Dušičky u hradu

Během svátku všech zesnulých se budete moci podívat do zahrad pod Pražským hradem. Kromě hezkých panoramat se budete moci pokochat tematickou výzdobou, zahrady budou osvětleny lampami, loučemi a svíčkami. Zájemci budou moci podvečer vyrazit také na komentované prohlídky s výkladem o historii. Další informace zde.

Středočeský kraj

Historický festival

O víkendu se v Dobřichovicích uskuteční sedmý ročník veletrhu šermu a fantasy RepliCon. Čekají vás semináře šermu, workshopy boje či tance, ale také nejrůznější přednášky. Součástí doprovodného programu bude třeba takzvaný larp, střelnice, kde si vyzkoušíte, jak zdatně umíte zacházet s lukem a další. Chybět nebude ani burza tematických předmětů. Podrobnosti najdete zde.

Do sauny

Poslední teplé dny jsou za námi. A to je čas, kdy je ideální skočit se zahřát do sauny. Od soboty se koná celostátní akce Týden saunování, do které se zapojují subjekty po celé republice. Návštěvníci se mohou dozvědět o zásadách správného saunování, jeho výhodách a podobně. Chybět nebudou ani ceremoniály a mnoho dalšího. Detaily naleznete zde.

Jihočeský kraj

Festival svobody

Na začátku měsíce začíná v Jindřichově Hradci festival svobody, který potrvá až do 17. listopadu. Připravena je zejména venkovní výstava velkoformátových fotografií na téma listopadu 1989, ale také dobových plakátů či výstřižků z novin. Připraven je ale i rozličný doprovodný program, který čítá například koncerty, architektonické či historické vycházky a další. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Veletrh bydlení

Od pátku do neděle se v Plzni konají dva veletrhy. První z nich se věnuje bydlení a stavebnictví, druhý pak s domovem také úzce souvisí a týká se útulného bydlení, zdravého životního stylu a kosmetiky. Přijďte nasát inspiraci, pokud přemýšlíte o rekonstrukci nebo stavbě vlastního domu, poraďte se s odborníky a poznejte aktuální trendy. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Svatohubertské odpoledne

V rámci výstavy Umění lovu se v sobotu na hradě Seeberg uskuteční Svatohubertské odpoledne. Návštěvníky čekají komentované prohlídky s ukázkou historických loveckých zbraní, ale také sokolnické ukázky či ukázky kynologie. Chybět samozřejmě nebude ani tematické občerstvení a na výběr bude i řada horkých nápojů pro zahřátí v podzimním nečase. Více zde.

Ústecký kraj

Taneční festival

O víkendu se bude v Ústí nad Labem konat jubilejní 50. ročník Mezinárodního tanečního festivalu. V rámci akce se konají národní šampionáty, ale také mezinárodní soutěže. Přijďte se pokochat výkony tanečníků všech věkových kategorií, představí se nejen junioři a mládež, ale například i senioři v rámci latinskoamerických tanců. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Prohlídky pro opozdilce

Celé léto jste si plánovali, jak vyrazíte na nějaký hrad či zámek, ale nakonec se vám to nevydařilo? Zámek Zákupy během prvního listopadového víkendu chystá prohlídky přesně pro takové opozdilce, kteří by rádi na poslední chvíli někam vyrazili. Konat se budou prohlídky prvního okruhu, který představí památku za císaře Ferdinanda I. Půjde o skutečně poslední příležitost v tomto roce. Více zde.

Královéhradecký kraj

Listopad v Hradci

Připomeňte si události konce roku 1989, jak se odehrály v Hradci Králové a dalších krajských městech. Muzeum východních Čech chystá od prvního listopadu výstavu fotografií a dokumentů ze svých sbírek. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Kateřinské posvícení

Přijďte si v sobotu naplnit žaludky do Chrudimi. Na Resselově náměstí se bude konat posvícení s řemeslným trhem. Nebudou chybět tradiční české dobroty ze zabijačky ani takzvané klobásníky, vdolečky plněné kysaným zelím, uzeným masem a klobásou. K pití bude svařené víno pro zahřátí, ale budou se také ochutnávat různá piva s příchutí. Další informace najdete zde.

Vysočina

Rockový festival

Poznejte lokální rockovou tvorbu. Navštivte v sobotu festival pelhřimovských rockových kapel, kde vystoupí několik místních uskupení. Můžete se pobavit s přáteli a třeba objevíte i nějakou novou oblíbenou hudbu. Pokud dorazíte do osmi do večera, budete mít vstup zdarma. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Otevřené sklípky

Vinohrady se pomalu ukládají k spánku, vinné sklípky ale zatím ne. Vyrazte v sobotu do Moravské Nové Vsi, kde si můžete vychutnat skleničku vína v autentickém prostředí, otevřeno bude až kolem třiceti vinných sklepů. Kromě starších produktů budete moci ochutnat také mladá vína z aktuální sklizně. Připraven je také kulturní program nebo vystoupení cimbálovky. Více zde.

Olomoucký kraj

Výročí revoluce

Blížící se třicetileté výročí sametové revoluce si můžete připomenout také v Muzeu a galerii v Prostějově, kde je připravena výstava akcentující dění na Prostějovsku v kontextu celostátního politického vývoje. Návštěvník se pomocí časové linie projde z dob socialismu až k prvním svobodným volbám. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Festival dokumentů

V sobotu do Napajedel zavítá putovní Snow Film Fest, který návštěvníkům představí zimní cestovatelské a sportovní filmy z domácí i světové produkce. Těšit se můžete na celkem šest titulů, které představí například expedici do Země královny Maud na Antarktidě, dozvíte se také něco o životě horolezců. Hostem večera pak bude instruktor a závodník snowkitingu Martin Lafek. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Čokoládový festival

Máte rádi čokoládu ve všech jejích podobách? Pak si nenechte ujít festival, který se od pátku do neděle koná na ostravském výstavišti Černá Louka. Součástí akce bude výstava o historii čokolády, ale především ochutnávky, workshop vaření, stánkový prodej a další vystoupení. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám