Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na masopustní hody nebo cestovatelský festival

Novinky, mšv

Vychutnejte si období masopustu plnými doušky. V Praze, Mariánských Lázních či Plzni budete moci ochutnat zabijačkové speciality, ale i sladké dobroty. Koná se také řada festivalů, například filmový Future Gate, Na hlavu, který je zaměřen na duševní zdraví. ZcestFest vás zase okouzlí vůní dálek.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Festival cirkusu

V neděli začíná v metropoli festival nového cirkusu Cirkopolis. Na několika scénách budou moci návštěvníci obdivovat zručné světové i tuzemské artisty. Cílem akce je představit aktuální trendy cirkusové tvorby a rozmanitost technik. Program naleznete zde.

Masopustní hody

Přijďte hodovat do Pražské tržnice, kde se ještě dvě soboty konají masopustní hody. Těšit se můžete na nejrůznější dobroty, například koláče, zabijačkové speciality, paštiky, palačinky, ale také víno a svařák, horkou čokoládu a čokoládové dorty a mnoho dalšího. Nebude chybět ani bylinná kosmetika nebo hudební doprovod. Více informací najdete zde.

Na hlavu

Duševní zdraví je na rozdíl od toho fyzického mnohdy opomíjeno. Otevřít nejrůznější témata spojená právě s duševním zdravím je cílem festivalu Na hlavu, kde se prostřednictvím přednášek, seminářů či projekcí dozvíte mnohé zajímavosti o psychiatrické péči, spánku, sexualitě, drogách či virtuální realitě. Hlavním tématem letošního ročníku bude duševní zdraví žen, zejména v období těhotenství a mateřství. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Pro ženy

Zejména ženám, i když nejen jim, je určena akce nazvaná She 2020. Celodenní setkání v Hostivicích přibližuje inspirativní příběhy, které mohou obohatit i váš život. Těšit se můžete na řadu zajímavých hostů, vystoupí mimo jiné Michal a David Vaníčkovi, Michaela Duffková či Alena Procházková. Další informace zde.

V zahradách imaginace

Nahlédnout pod pokličku tvorby známého českého výtvarníka Jiřího Trnky můžete na výstavě v Kutné Hoře. Galerie Středočeského kraje představuje i dosud nevystavené exponáty, třeba restaurované loutky z filmu Sen noci svatojánské. Výstava se věnuje také Trnkově známé knize Zahrada, přichystána je spousta audiovizuálních a interaktivních prvků. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Zimní prohlídky

Pitoreskní zámek v Hluboké nad Vltavou nespí ani v zimě. Vydejte se na jeho prohlídku i během února. Prohlédnete si celkem devět pokojů, které představují soukromé apartmá posledních majitelů panství Schwarzenbergů. Opomenuta nebude ani přípravna jídel, jídelna, obývací pokoj ani ložnice. Více zde.

Plzeňský kraj

Zabijačkové hody

Ochutnat tradiční zabijačkové dobroty budete moci v rámci hodů, které se v sobotu uskuteční v areálu Plzeňského prazdroje. Připraveny budou jitrnice, jelita, tlačenky, ale i guláš. Po celou dobu se bude také čepovat pivo, nebude chybět ani hudební doprovod. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Lázeňský masopust

Připomeňte si masopustní tradice. Vypravte se o víkendu do Mariánských Lázní, kde nebude chybět jarmark, hudba, ale ani bohaté občerstvení v podobě zabijačkových specialit, klobás či paštik. Na své si přijdou i milovníci českých sladkých dobrot, jako jsou koláče, vdolky nebo buchty. Součástí bude také průvod maškar. Více zde.

Ústecký kraj

Do dálek

Rádi poznáváte nová místa a objevujete cizí kraje? Přijďte načerpat inspiraci na druhý ročník litoměřického cestovatelského festivalu ZcestFest. Díky hostům se přenesete do exotiky, drsné divočiny, hor, ale třeba i jen kousek za humna. Dozvíte se například, jaké to je cestovat s malým dítětem nebo co ukrývají norské Lofoty. Program naleznete zde.

Liberecký kraj

Jizerská 50

Už o víkendu se uskuteční legendární běžkařský závod Jizerská 50, který je určen jak profesionálním, tak amatérským závodníkům. Kdo se necítí na plných 50 kilometrů, může vyrazit na 30, 25 i 10. Připraven je také noční sprint či štafetové závody. Podrobnosti naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Závod historických lyží

Přeneste se do historie. V sobotu se bude v areálu Koupaliště a kempu Pecka konat tradiční závod na historických lyžích v kostýmech. Můžete se sami zapojit nebo se plejádou maškar jen kochat a podporovat své favority. Připraveny budou také zabijačkové speciality nebo domácí buchty. Další informace naleznete zde.

Pardubický kraj

Svět Karla Zemana

Letos uplyne 100 let od narození českého režiséra a tvůrce Karla Zemana. U té příležitosti se v Litomyšli koná výstava, která představuje průřez jeho dílem. Půjde mimo jiné o plakáty k Zemanovým filmům, k vidění budou také fotografie a filmové programy. Více informací najdete zde.

Vysočina

Večerní prohlídky

Přijďte si prohlédnout zámek ve Žďáru nad Sázavou jinak, než jste zvyklí. O víkendu se uskuteční oblíbené večerní prohlídky, která vás tentokrát zavedou do období baroka. Dozvíte se, jak tehdy žila šlechta, poznáte také tehdejší módu a okusíte dobroty barokní kuchyně. V pátek i sobotu začínají prohlídky od 16:00 hodin. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Filmový festival

Až do neděle se v Brně koná festival věnovaný sci-fi filmům Future Gate. V moravské metropoli nabídne několik novinek, ale připomene i legendární žánrové snímky. Tématem letošního ročníku je svoboda a takzvaný cyberpunk. Program doplní také několik přednášek. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Tajemství světa

Milujete záhady? Pak se vypravte na výstavu, která aktuálně probíhá ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Prohlédnout si na ní budete moci repliky nejtajemnějších předmětů z celého světa. Jde například o Turínské plátno, Svatý grál, Ďáblovu bibli nebo Křišťálovou lebku. Co dalšího vás v expozici čeká, se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Vepřové hody

Ochutnejte ty nejlepší vepřové dobroty na hodech v Napajedlech. Sobotní masopustní akce nabídne tradiční zabijačkové speciality, ale třeba i vepřové burgery nebo regionální pochutiny, jako jsou škvarkové pagáče, sýry, frgály a mnoho dalšího. K pití nebude chybět víno, pivo, svařák ani punč. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Vítkovická historie

Podívejte se na proměny ostravských Dolních Vítkovic. Navštivte výstavu, která se příznačně koná v multifunkčním prostoru Gong, kde uvidíte, jak se kdysi průmyslová oblast změnila na centrum kultury a setkávání lidí, a jak ovlivnila celkovou podobu Ostravy. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám