Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na běžky nebo festival sci-fi filmů

Novinky, mšv

První únorový víkend klepe na dveře a chystá akce pro milovníky kultury, sportu i dobrého pití. V Praze můžete vyrazit na filmový festival Future Gate, který je určen všem fanouškům žánru sci-fi. Koná se také Týden vína. V Orlických horách se můžete zúčastnit závodu na běžkách, za lidovými tradicemi zamiřte do skanzenu Veselý Kopec.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Festival sci-fi

Do neděle v Praze probíhá festival pro všechny fanoušky sci-fi filmů Future Gate. Hlavním tématem letošního ročníku bude cyberpunk a svoboda. Těšit se můžete na premiéry filmů různých žánrů, včetně dokumentů. Tato sekce nabídne kromě promítání také diskuze o bezpečnosti v kyberprostoru, svobodě v internetovém prostředí a podobně. Další informace naleznete zde.

Týden vína

Od pondělí do neděle probíhá v hlavním městě akce pro všechny milovníky vína. Během Prague Wine Week můžete navštívit vybrané bary, restaurace či vinotéky, které nabídnou menu s víny a degustace za fixní cenu. Budete tak mít možnost blíže se seznámit nejen s domácí, ale i zahraniční produkcí. Více informací zde.

Zdarma do galerie

Vydejte se o víkendu za kulturou. Národní galerie slaví 224. výročí založení Společnosti vlasteneckých přátel umění, což byla předchůdkyně dnešní instituce. Při té příležitosti je v sobotu a v neděli vstup do některých expozic a výstav zdarma. Navštívit můžete například expozici o první republice nebo českém moderním umění. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Karlštejnem bez průvodce

Hrad Karlštejn zahajuje jarní návštěvnickou sezonu. O prvním únorovém víkendu budete mít možnost vyrazit na procházku památkou bez průvodce. Interiéry si projdete vlastním tempem a třeba si povšimnete detailů, které vám při rychlejší prohlídce s průvodcem mohou uniknout. Akce se vztahuje pouze na první základní okruh. Více informací zde.

Blízko k přírodě

Fascinuje vás příroda a její obyvatelé? Pak vyrazte na výstavu Blíž přírodě, která se koná v Zooparku Zájezd. Jejím hlavním cílem je přiblížit návštěvníkům krásy světa kolem nás, ale také upozornit na nutnou ochranu životního prostředí. Na fotografiích se seznámíte s množstvím zvířat, nebudou chybět informace či zajímavé postřehy. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Do muzea

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích otevřelo v polovině ledna novou stálou archeologickou a národopisnou expozici. Obě jsou zaměřeny na region, můžete se projít nejstaršími dějinami jižních Čech, která je doplněna různými fyzickými modely. Prohlédnout si můžete také bohatou kulturu a tradice kraje, ať už typickou architekturu, nebo zvykosloví. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Ledové sochy

Ještě celý únor máte možnost navštívit festival ledových soch v Plzni. Najdete ho v pivovarských sklepích, přičemž se během prohlídky vydáte na pomyslnou cestu kolem světa. Během prohlídky se dozvíte něco málo i o samotných sklepích, dále také o sochách, které byly vyrobeny z více než 35 tun ledu. Podrobnosti naleznete zde.

Karlovarský kraj

Turistický pochod

Zajděte se o prvním únorovém víkendu provětrat. V sobotu se v okolí Mariánských Lázní koná tradiční turistická akce Zimním krajem léčivých vod. Startuje se od nádraží, vydat se můžete pěšky po desetikilometrové trase. Pokud dáváte přednost něčemu více akčnímu, můžete zvolit také běžky, kde je na výběr ze dvou tras. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Do Černobylu

Zajímá vás, jak to bylo s nejhorší jadernou katastrofou v dějinách lidstva? Podívejte se do pozůstatků elektrárny Černobyl prostřednictvím výstavy fotografií, která se koná na Šluknovském zámku. Expozice Černobyl 30 let poté zachycuje, jak nechvalně známé místo, které se v posledních letech stalo populární turistickou atrakcí, vypadá nyní. Více zde.

Liberecký kraj

Kouzlo hor

Vzpomeňte na osudy expedice českých horolezců, kteří se vydali dobýt peruánský Huascarán, naneštěstí jim plány zkřížilo zemětřesení. Výstava Kouzlo hor v Jablonci nad Nisou mapuje neštěstí, od kterého letos uplyne 50 let. Každoročně ho připomíná také lyžařský závod Jizerská 50, na jehož startu při prvním ročníku horolezci stáli. Co přesně můžete vidět, se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Orlický maraton

Otestujte svou zdatnost a vypravte se o prvním únorovém víkendu na běžkařský závod v Orlických horách. V okolí Šerlichu vás čeká maratonských 40 kilometrů. Pokud se na takovou trasu necítíte, můžete zvolit o polovinu kratší s menším převýšením. A pokud vám nejde o výkony nebo nejste tolik zdatní, můžete zkusit jen deset kilometrů. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Lidový masopust

Prožijte akci, která je zapsána na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vydejte se oslavit masopust do skanzenu na Veselém Kopci u Hlinska. Připraveny budou tradiční obchůzky, průvod masek mezi jednotlivými roubenkami a další program. Po celý den budete mít možnost nahlédnout do jednotlivých expozic muzea, chybět nebude ani poctivá staročeská zabijačka. Další informace najdete zde.

Vysočina

Napříč Asií

Vypravte se na výstavu, během níž se seznámíte s některými asijskými zeměmi. Expozice v Panském dvoře v Telči odhaluje snímky české fotografky Jolany Sedláčkové, která dokumentovala expedici přes Balkán, Turecko, Kavkaz, Írán až do Mongolska a na Sibiř. Uvidíte, jakým výzvám výprava čelila a která místa si zamilovala. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Korunovační klenoty

O víkendu v Brně startuje výstava, která návštěvníkům přiblíží české korunovační klenoty. Nepůjde jen o samotné symboly české státnosti, ale také o osudy 22 korunovaných panovníků. Vladaře budete moci poznat pomocí informačních panelů, dozvíte se také, čím bylo období jejich vlády charakteristické. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Vánoce za totality

Nasajte ještě trochu povánoční atmosféry a vydejte se na výstavu, která připomíná, jak se svátky slavily za totality. Nahlédněte do doby před sametovou revolucí prostřednictvím typických příbytků s charakteristickým vybavením. Uvidíte vánoční výzdobu, včetně stromečku, hračky, v kuchyni naleznete dobové spotřebiče a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Festival šperkařů

Kroměříž bude o víkendu hostit festival šperkařů. Najdete na něm nepřeberné množství ručních výrobků, ale také materiálů pro vlastní kreativní tvorbu. Nebudou chybět ukázky starých řemesel, třeba tkadleny, pradleny, dráteníka či skláře. Akci doplní kreativní dílny, kde si budete moci něco zkusit vytvořit, nebo se budete moci zúčastnit ochutnávky vín. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Hudební festival

Přijďte se zaposlouchat do tónů hudby. V sobotu se ve Frenštátu pod Radhoštěm uskuteční jednodenní multižánrový festival Kořeny, kde si budete moct poslechnout například latinskoamerické rytmy, violoncello, alternativu nebo kombinaci punku, folku a reggae. Detaily naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám