Hlavní obsah

Tipy na víkend: Přivítejte advent ve Valticích, navštivte filmový festival

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent už klepe na dveře. O víkendu ho budete moci náležitě přivítat a oslavit na mnoha akcích. Vypravte se třeba do Valtického podzemí, kde se zahřejete horkým punčem nebo svařeným vínem. Vyrazit můžete také na Karlštejn nebo zámek Kačina. Konají se také dva filmové festivaly, první se zaměřením na jídlo, druhý na nezávislou tvorbu.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Vánoce ve světě

Oslavte první adventní neděli poněkud netradičně a zjistěte, jak slaví Vánoce v různých koutech světa. V pražském hotelu Hilton se koná Mezinárodní vánoční festival, který připravuje více než 40 diplomatů z různých zemí. Návštěvníci tak mají na ohromném tržišti možnost zakoupit neobvyklé dárky, šperky, hedvábí, kašmír, kosmetiku, ale i potraviny. Akce je charitativní, proto nákupem vybraných produktů přispějete také na dobrou věc. Více informací zde.

Filmy o jídle

Máte rádi jídlo natolik, že vás baví ho nejen konzumovat, ale třeba se i dívat na filmy o něm? Pak nevynechejte sobotní Food Film Festival v Národní technické knihovně, kde proběhne jednodenní přehlídka nejlepších snímků právě o jídle. Kromě toho se můžete těšit na diskuse s experty i tematická menu od šéfkuchaře. Letošním hlavním tématem jsou superpotraviny. Více naleznete zde.

Řemeslné trhy

Naladit se na nadcházející Vánoce budete moci na holešovickém Výstavišti, kde se uskuteční hrnčířské a řemeslné trhy. Tradice při nich budou hrát prim, takže se budete moci nechat okouzlit vůní perníku, skořice či pravého rumu. Nebude chybět spousta dárkového zboží od mistrů řemeslníků, ať už porcelán, dřevěné hračky a mnoho dalšího. Opomenuto nebude ani jídlo, vína nebo kulturní vložka v podobě zpívání koled. Více zde.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrobte si ozdoby či věnce, vyrazte za Mikulášem

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Karlštejnský advent

Oslavte první advent v kulisách hradu Karlštejn. Tedy respektive v podhradí. Nabitý program nabídne hned několik hudebních vystoupení, na jehož konci se představí také Pavel Vítek. Návštěvníkům se představí i karlštejnský rychtář, purkrabí nebo sklepmistr, který dá ochutnat letošního vína z místních vinic. Chybět nebude ani pivo a další speciality. Podrobnosti najdete zde.

Advent na zámku

Koncerty, divadelní představení, vánoční zvyky i ukázky řemesel. To vše návštěvníkům nabídne v neděli adventní akce na zámku Kačina. Chybět nebudou oživené prohlídky památky, ale také trh se spoustou tematického vánočního zboží, řemeslnými výrobky a dalším. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Festival betlémů

K Vánocům neodmyslitelně patří betlémy. V Jindřichově Hradci jim je zasvěcen celý festival, během nějž bude o prvním adventním víkendu představena práce čtrnácti betlemářů z České republiky i Slovenska. Objeví se zde také unikátní anděl vytištěný na 3D tiskárně. V budovách muzea na návštěvníky všech věkových kategorií také čeká řada úkolů. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Mikulášské trhy

V duchu Vánoc se ponese také jarmark, který se o první adventní neděli uskuteční ve Spáleném Poříčí. Mikulášské trhy nabídnou množství tematického zboží od českých řemeslníků a tvůrců, na své si ale přijdou i mlsné jazýčky. Nebudou chybět pražené mandle, perníčky, svařené víno a mnoho dalšího. Na závěr proběhne rozsvěcení vánočního stromku. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Keramická dílna

Chcete si před Vánocemi vyrobit něco pěkného, čím třeba svátečně zkrášlíte svůj domov? Navštivte dílnu, která se poslední listopadový den uskuteční v Hroznatově akademii kláštera Teplá. Tentokrát bude na programu výroba keramických dekorací, figurek či ozdob. Místo si rezervujte předem. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Advent na zámku

V sobotu se můžete naposledy vydat na zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun. Ten ještě před adventem naposledy otevře své brány návštěvníkům, kteří na něm naleznou tržiště. Jím bude zní středověká hudba, ve stáncích najdete nejrůznější vánoční zboží od řemeslníků, v zámecké kuchyni budou zase nachystány zajímavé středověké pokrmy. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Tradiční Vánoce

Udělejte si v předvánočním čase výlet do pohádkového Kryštofova Údolí. Malebnou obec od konce listopadu opětovně ozdobí rozměrný betlém od akademického malíře Josefa Jíry. Slavnostní nasvícení se uskuteční o první adventní neděli. Pokochat se můžete v obci také nespočtem roubenek, které lemují údolí a dokreslují tak celou zdejší atmosféru. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Filmový festival

V pátek a sobotu proběhne v královehradeckém kině Bio Central festival nezávislé filmové tvorby Cinema Open. K vidění na něm bude celkem čtrnáct snímků všemožných žánrů, na své si přijdou milovníci komedií, sci-fi, hororů i dramat. Zájemci se budou také moci vypravit na prohlídku kina a promítacích kabin. Program naleznete zde.

Pardubický kraj

Výstava betlémů

Pokochat se krásnými betlémy či vánočními ozdobami budete moci v rámci výstavy, která se od prvního prosince koná v Městském muzeu v České Třebové. K vidění budou betlémy jak ze sbírek muzea, tak zapůjčené. Součástí akce je také doprovodný program, který představí zvyky adventního a vánočního období. Více zde.

Vysočina

Adventní prohlídky

Během prvního adventního víkendu můžete zavítat na hrad Kámen, kde se budou konat adventní prohlídky. Budete si při nich moci prohlédnout svátečně nazdobené interiéry, kromě toho si také připomenete vánoční tradice a zvyky. Doprovodný program dále čítá také zdobení perníčků, ochutnávku punče nebo výstavu betlémů. Prohlídky se budou konat také o následujících dvou víkendech. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Adventní podzemí

Naladit se na advent budete moci s předstihem v sobotu ve Valtickém podzemí. V labyrintu chodeb najdete jarmark plný řemeslných stánků. Nebude chybět svařák, medovina, levandulový punč nebo pálenky, které vás v chladném počasí pořádně zahřejí. Poté trochu netradičně ochutnáte latinskoamerické dobroty, hamburgery, chilli nebo paštiky. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Na Věstonickou venuši

Vypravte se do Vlastivědného muzea v Olomouci, kde bude do osmého prosince poprvé vystavena ikonická soška Věstonické venuše. Ta je datována do starší doby kamenné a patří mezi nejvýznamnější tuzemská umělecká díla. Vystavována je obvykle jen při výjimečných příležitostech. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Farmářský festival

V sobotu se ve zlínském Alternativa kulturním institutu uskuteční minifestival ekologického zemědělství, kde se návštěvníkům budou prezentovat farmáři a výrobci biopotravin. Promítat se budou tematické dokumenty, nebude chybět ani nabídka literatury a samozřejmě ochutnávky samotných produktů. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Mikulášská zabíjačka

Přivítejte adventní dobu v trochu netradičním duchu. V Mlýně vodníka Slámy v Háji ve Slezsku se bude konat mikulášský jarmark, který ovšem doplní domácí zabijačka. Kromě punče a svařáku se proto můžete těšit také na jitrnice, jelítka a další dobroty. Chybět nebude stánkový prodej svátečního zboží a další. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám