Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrobte si ozdoby či věnce, vyrazte za Mikulášem

Novinky, mšv

Víkendové akce se už plně ponesou ve vánočním duchu. Na adventních trzích pořídíte nejen spoustu rukodělného zboží, ale můžete si s dětmi také vyrobit věnce, ozdoby nebo další dekorace do vašich domovů. Vypravit se můžete také za Mikulášem.

Foto: Profimedia.cz

Vyrobte si s dětmi vánoční ozdoby. Ilustrační foto

Článek
Praha

Adventní dílny

Zkraťte si s dětmi čekání na příchod Ježíška a vydejte se do Národního zemědělského muzea. Poslední listopadový den se tam konají adventní dílny, v jejichž rámci si budete moci vyrobit přáníčka, dekorace do oken nebo originální svícny. Budete si také moct ozdobit perníčky nebo vytvořit postavičku do betléma. Více informací najdete zde.

Mikulášský jarmark

Ještě před první adventní nedělí se budete moci svátečně naladit při mikulášském jarmarku v Toulcově dvoře. Čekají vás stánky s drobným zbožím, chybět nebudou ukázky starých řemesel nebo dílničky, ve kterých si vyrobíte předměty vztahující se k Mikulášovi a předvánočnímu období. Vyrobíte si třeba ozdoby na stůl, skládanou hvězdu nebo anděla k zapíchnutí do květináče. Více zde.

Dílny v zoo

Za vánočním tvořením můžete poslední listopadový den vyrazit také do pražské zoo. Jako každý rok se tam budou konat adventní workshopy zaměřené na výrobu věnců nebo dekorací, abyste byli na nadcházející svátky dobře připraveni. Z kapacitních důvodů je nutné si místo na dílně předem rezervovat. Podrobnosti najdete zde.

Tipy na víkend: Přivítejte advent ve Valticích, navštivte filmový festival

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Advent na statku

Jak se slavil advent za dob našich předků na vsi a jaké byly tradice, se můžete podívat na Hamousově statku ve Zbečně. O všech předvánočních víkendech si budete moci prohlédnout lidové stavení, v němž se budou představovat obyčeje, k vidění bude rovněž malá výstava betlémů nebo ukázky pečení. Více najdete zde.

Předvánoční jarmark

V Mělníce se v sobotu uskuteční předvánoční jarmark, během kterého se v prostorách Regionálního muzea představí lidoví řemeslníci. Pro děti budou připraveny navíc tvořivé a rukodělné dílničky, při nichž si budou moci vyrobit například hezké vánoční dekorace. Návštěvníci budou moci obdivovat i unikátní perníkový betlém. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Řemeslné dílny

Až do konce roku můžete vyrazit do Klášterů Český Krumlov na řemeslné dílny. V nich si společně s dětmi můžete podle aktuální nabídky prohlédnout dopodrobna některé řemeslo, osahat si autentické vybavení a poté si rovněž něco vyrobit. Těšit se můžete třeba na brašnáře, knihaře, hrnčíře, pekaře, skláře či kováře. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Adventní prohlídky

Od konce listopadu až do Štědrého dne se můžete nechat okouzlit atmosférou vánoční Plzně. Chystají se tradiční prohlídky, při nichž se dozvíte nejen o historii města, ale také samotných Vánoc, zvycích a tradicích. Na výběr bude ze dvou prohlídek, přičemž ta první bude zakončena adventní svačinou v kavárně. Termíny a další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Mikulášská jízda

Projeďte se s dětmi vláčkem taženého parní lokomotivou směrem na hrad Hartenberg. Jízda se ponese v mikulášském duchu, přičemž v zastávce Hřebeny začíná dvoukilometrová stezka s programem, při níž se podíváte také do pekla. Na nádvoří hradu se pak od dopoledne bude konat kulturní program s divadelními vystoupeními, chybět nebudou ani stánky, hry a soutěže nebo občerstvení. Více informací zde.

Ústecký kraj

Advent v zahradě

O víkendu začíná advent a na něj se můžete naladit třeba v Botanické zahradě Teplice, kde se uskuteční tematické dílny. S dětmi si budete moci vyrobit například věnce na dveře či stůl, svícny, ozdoby z papíru a přírodního materiálu. Děti se mohou těšit také na sladké medové perníčky. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Prohlídky hradu

Hrad Grabštejn se ke spánku neukládá ani v předvánočním období. Naopak. O prvním adventním víkendu se na něj můžete vypravit, abyste se seznámili nejen s historií památky, ale především s vánočními zvyky a obyčeji. Návštěvníci si budou moci vyrobit cínového vojáčka, svíčky nebo slaměné ozdoby, a v krčmě se občerství za doprovodu starých vánočních koled a písní. Více zde.

Královéhradecký kraj

Muzejní trh

Nalaďte se na advent v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Trhy, které se v jeho prostorách konají, nabídnou desítky stánků s nejrůznějším rukodělným zbožím. Pokochat se budete moct umem lidových řemeslníků a nebudou chybět ani dobroty k zakousnutí nebo k zahřátí, jako třeba vánoční pečivo či medovina. Atmosféru dokreslí vánočně laděné hudební vystoupení. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Pekelné sklepení

Od prvního do pátého prosince se ze sklepení na zámku v Litomyšli stane malé peklo. Přijďte se přesvědčit, zda máte doma malého hříšníka, nebo zda si vaše ratolesti zaslouží spíše odměnu za dobré chování. V rámci prohlídky sklepení se můžete těšit na mikulášskou nadílku, tedy pokud vás andělé vyvedou z pekla. Podrobnosti o akci najdete zde.

Vysočina

Adventní jarmark

Adventní jarmark se bude v neděli konat také na zámku v Telči. Připraveny budou stánky s rukodělnými výrobky, ale také soutěže o ceny. Malí návštěvníci budou moci strávit čas v tvořivých dílnách a vyrobit si nějakou tematickou dekoraci pro nadcházející svátky. A samozřejmě se budou zpívat i koledy. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Adventní dílny

Vytvořit si něco pěkného na památku budete moci v rámci adventních dílen, které se v sobotu uskuteční ve Středisku volného času v Rosicích. Čekají vás hned tři workshopy. V prvním pekařském si budete moci ozdobit mandlové perníčky, ve druhém si vyrobíte adventní věnce a svíčky a ve třetím si zase zkusíte zdobení skleněných ozdob. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Sváteční prohlídka

Vypravte se o poslední listopadové sobotě na hrad Šternberk, kde je připraven speciální sváteční program. Nebude se mluvit jen o historii památky, ale také o vánočních zvycích a tradicích, jak se slavili v minulosti, právě za dob, kdy na hradě ještě sídlili šlechtici i jejich služebnictvo z řad prostého lidu. Více informací zde.

Zlínský kraj

Pohádkové Vánoce

Přeneste se do minulosti, kdy ještě neexistovaly moderní technologie. Takovou éru představuje výstava, jež se koná až do ledna v muzeu Kroměřížska. Osvěžíte si během ní staré zvyky a tradice, jako je třeba věštění, připomenete si také klasické evropské i české vánoční příběhy a pohádky. A bude se i něco malého vyrábět. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoční trhy

O prvním adventním víkendu se v Bohumíně uskuteční vánoční trhy. Při nich nebude chybět betlém nebo poštovní schránka na dopisy pro Ježíška, dále stánky s ručně vyrobeným zbožím, ozdobami a dalším. Hlad nebo chutě budete moci zahnat u stánků s občerstvením či horkými nápoji. Součástí programu budou také vystoupení, v neděli zazpívá Ilona Csáková. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám