Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte tuzemské i zahraniční speciality

Novinky, mšv

Přelom srpna a září se ponese ve znamení jídla. Food festivaly se konají v Praze, Mníšku pod Brdy, Plzni nebo v Uherském Hradišti. Na své si při nich přijdou milovníci tuzemské kuchyně, ale i ti, kteří holdují spíše exotice. O víkendu se koná i několik vinařských akcí, ochuzeni ale nebudou ani milovníci piva, kteří mohou vyrazit na festival do Šluknova.

Foto: Novinky

Tipy na víkend.

Článek
Praha

Hostina na zámku

V areálu Trojského zámku proběhne o víkendu další ročník festivalu Foodparade. Na domácí oběd proto zapomeňte a přijďte se najíst sem. Ochutnat budete moci menu od více než 40 restaurací, zároveň si vyzkoušíte třeba foodstyling a focení jídla. Zájemci si v rámci workshopu zkusí, jak připravit různé pochoutky v domácích podmínkách, jak péct nejlepší muffiny a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Ve světle neonů

Běháte pro radost z pohybu? Pak poslední srpnový den vyrazte na Neon Run, netradiční noční běh ve světle neonů. Pětikilometrová trasa vede oborou Hvězda a bude skutečně neobvyklá, protože budete míjet nasvícené památky a umělecké instalace. A nebude chybět ani čas na fotku s přáteli. Po závodu je připravena taneční after party. Více informací zde.

Piknik v parku

Líné odpoledne můžete prožít v sobotu v malebném prostředí pražského parku Portheimka, kde se uskuteční první ročník mezinárodního pikniku. Prim bude hrát tedy jídlo, neminou vás však ani hudební vystoupení, soutěže a další doprovodná zábava. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Dobré jídlo

Poslední prázdninovou sobotu se v Mníšku pod Brdy uskuteční další farmářské trhy spojené s festivalem dobrého jídla a pití. Kromě toho, že budete moct pořídit regionální potraviny, ochutnáte mimo jiné také lokální piva, prosecco, čerstvé šťávy nebo mošty. Přichystány jsou pak sladké i slané dobroty. Více zde.

Tankový den

Fandové vojenské techniky by měli v sobotu zamířit do Vojenského technického muzea v Lešanech. Během Tankového dne je čekají ukázky velké techniky, půjde o mimořádně představení. Návštěvníci se rovněž mohou podívat do zrenovované expoziční haly Ostravská operace, která připomíná boje na jaře roku 1945. Vstup na akci je zdarma. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Opera na zámku

Rozlučte se s létem na zámku v Jindřichově Hradci. A pořádně kulturně. V sobotu se na nádvoří odehraje opera Bohéma italského skladatele Giacoma Pucciniho, představí se orchestr, sbor a balet Divadla F. X. Šaldy v Liberci, jako host vystoupí italský zpěvák Paolo Lardizzone. Vstupenky se budou doprodávat i na místě. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Polévkový festival

Polévka je grunt, to věděly už babičky. První zářijový den proto bude v areálu Plzeňského Prazdroje patřit polévkám všeho druhu. Ochutnáte jak českou klasiku, tak dobroty ze zahraničí, ať už z Asie, nebo z Mexika. Těšit se můžete na asi 20 dobrot, všechny vzorky budou soutěžní, takže můžete hlasovat pro svého favorita. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Běžecký závod

Prázdniny končí. Rozlučte se s nimi v Chebu na běžeckém závodu. Valdštejnova desítka nabídne desetikilometrovou trasu o dvou kolech, která povede historickými uličkami, náměstími i podél řeky Ohře. Kdo si na 10 kilometrů netroufne, může vyrazit jen na pět kilometrů. Chybět nebude ani štafeta. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Pivní slavnosti

Na Šluknovském zámku v sobotu proběhnou pivní slavnosti. Návštěvníci se tak mohou těšit zejména na zlatý mok, který dovezou regionální pivovary z Čech, ale i z Německa. Chybět nebude občerstvení ani hudební program, o který se postarají zejména menší české kapely, ale i jedna z Polska. Další informace zde.

Liberecký kraj

Závod lesem

Běžecký závod Běhej lesy se v sobotu přesouvá do Jizerských hor. Účastníci se budou moci proběhnout místy, kudy vede legendární Jizerská 50, trasa vede mimo jiné kolem Hřebínku, Smědavy či Olivetské hory. Na výběr je z několika tras, které uspokojí vytrvalostní i spíše rekreační běžce. Detaily závodu naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Svátek vína

Zapijte žal nad končícím létem a vyrazte do Hradce Králové, kde se v sobotu uskuteční vinný festival. Návštěvníci se mohou těšit na desítky vzorků, ale také na nejrůznější delikatesy. Akci doprovodí zábavný kulturní program s uměleckými vystoupeními. Podrobnosti naleznete zde.

Pardubický kraj

Lázeňské vinobraní

Za vínem můžete o víkendu vyrazit také do areálu lázní Bohdaneč. Akce se zaměřuje na výrobky českých i zahraničních vinařů, ochutnat budete moci možná i první burčák. Akce je spojena s jarmarkem a řemeslnými trhy, atmosféru dokreslí také cimbálová muzika. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Hradozámecká noc

Poslední srpnový víkend se ze soboty na neděli uskuteční po celém Česku Hradozámecká noc. Vyrazit na ni můžete třeba do Náměště nad Oslavou, kde jsou připraveny speciální večerní prohlídky zámku s doprovodným programem. Koná se jich celkem pět, poslední vychází ve 22:00 hodin. Místo si raději rezervujte předem. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Barokní slavnosti

Přeneste se do období baroka během slavnosti, která v sobotu proběhne na zámku Valtice. Od dopoledne se můžete těšit na tematický dobový program, který nabídne nejrůznější vystoupení, třeba loutnové skladby nebo taneční ukázky včetně výuky barokních tanců. Akci večer zakončí ohňostroj s hudbou Antonia Vivaldiho a Johanna Sebastiana Bacha. Program najdete zde.

Olomoucký kraj

Nedělní výšlap

Vyrazte první zářijový den na výšlap. Popadněte hole na nordic walking a vyrazte na desetikilometrovou trasu Mariánským údolím, převážně lesem. Hole si můžete po domluvě půjčit, sraz výletníků je v 9:30. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Festival jídla

Za dobrým jídlem a pitím můžete o víkendu vyrazit do Uherského Hradiště. Uskuteční se v něm Garden Food Festival, který nabídne vybrané delikatesy tuzemské i zahraniční kuchyně. Chybět nebudou lokální produkty a značky, návštěvníci také zjistí, jaké jsou trendy v gastronomii. Kromě kulinářských show se navíc můžete těšit také na hudební vystoupení. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Festival guláše

Guláš je česká klasika. Ale která verze je ta nejlepší? Zjistit to můžete na Gulášfestu v Bohumíně, soutěžním festivalu, kde své výtvory představí amatérští i profesionální kuchaři. Kdo se nezúčastní jako soutěžící, může libovolně ochutnávat a pak hodnotit a hlasovat o vítězi. Bude ten váš nejoblíbenější guláš klasický hovězí, vepřový nebo zvěřinový? Přijďte to zjistit v sobotu. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám