Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dřevorubecký závod, Štíty stříbrného lva a otevřené zahrady

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend byste neměli vynechat evropský dřevorubecký závod Eurojack v Jihlavě, sejdou se dřevorubci z celého světa. Ve Velharticích se ponoří do středověku v rámci středověké akce Štíty stříbrného lva. Po celé republice se otevřou zahrady s koncerty a komentovanými prohlídkami.

Foto: Profimedia.cz

Ledeburská zahrada v Praze se o víkendu otevírá s komentovanými prohlídkami.

Článek
Praha

Pražská muzejní noc letos láká zájemce do 65 objektů 

Na tajemství muzeí a galerií se v sobotu zaměří Pražská muzejní noc. Zájemci budou moci zdarma navštívit 65 objektů. Muzea a galerie se otevřou v 19:00, akce skončí hodinu po půlnoci. Pro návštěvníky je připravena bezplatná kyvadlová doprava, na desítce tras je budou převážet autobusy s převážně bezbariérovým vstupem. Do akce se zapojily čtyři desítky institucí.

Na návštěvníky čekají přednášky, koncerty, filmové projekce a soutěže. V Poštovním muzeu se mohou těšit na výjimečný předmět - základ své budoucí sbírky známek, v Národopisném muzeu - Musaionu uvidí folklorní program, ve Vojenském historickém ústavu si zkusí svou mušku. Dámy potěší krasohled nebo kapesní zrcátko z Muzea českého kubismu, noční romantická návštěva skleníku Fata Morgana či ukázka historického šermu v Národním památníku na Vítkově. A komu se po půlnoci nebude chtít spát, může zamířit na afterparty do smíchovské MeetFactory.

Dětské návštěvníky čekají chemické a fyzikální pokusy v Nové budově Národního muzea, v pedagogickém muzeu i v muzeích Přírodovědecké fakulty na Albertově. V Muzeu Policie České republiky se mohou stát detektivy. V informačních stanech před Národním muzeem a na náměstí Jana Palacha je pro ně připravena tajenka s odměnou.

Do akce se nově zapojily například Botanická zahrada hlavního města Prahy, Dům národnostních menšin a Novoměstská radnice. Symbolické vstupné se platí pouze při návštěvě Národní kulturní památky Vyšehrad a Staroměstské mostecké věže. Více informací zde.

Víkend otevřených zahrad

O víkendu se po celé republice otevírají zahrady. V Praze se zájemci mohou vydat na doprovodné programy do Činžovního domu BD Oblouková, Vnitrobloku bytového domu Krupská 16-18-20 a do Zahrad pod Pražským hradem, kde se v soboru uskuteční  májové divadelní pásmo „Láska nás k lásce stvořila“. Připraveny jsou komentované prohlídky, divadelní představení pro malé i velké. Další podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Postavy z českých pohádek ožijí na zámku Stránov

Božena Němcová, Václav Čtvrtek či Karel Jaromír Erben by jistě zaplesali nad nápadem zámku nedaleko Mladé Boleslavi, který na 9. června přichystal především pro dětské návštěvníky poutavou sobotu s pohádkovými postavami (celý článek).

Železniční modely zaplní v Pečkách téměř 2000 m²

Sdružení železničních modelářů Pečky uspořádá v termínu od 8. do 10. června modelářskou výstavu s bohatým doprovodným programem (celý článek).

Zámek Dobříš pozve do pohádky a otevře i tajuplná sklepení

V sobotu na pohádkový dětský den se zábavným programem pro celou rodinu, v neděli pak na netradiční komentované prohlídky francouzského parku a historických pivovarských sklepů se vydejte na zámek Dobříš. Pestrý kulturní program zažijí návštěvníci zámku v Dobříši o druhém červnovém víkendu (celý článek).

Regionální veletrh představí atraktivity cestovního ruchu

Letos poprvé se v Dobříši koná Regionální veletrh cestovního ruchu Od Brd k Vltavě. Veletrh, který vzniká pod záštitou Svazku obcí Dobříšska a Novoknínska společně se Svazkem obcí Středního Povltaví v rámci projektu Společná propagace regionu Brdy -Vltava, se uskuteční v sobotu 9. června od 9 do 15 hodin (celý článek).

Víno, sýry a pečivo v klášteře

Klášter sv. Voršily v Kutné Hoře bude v sobotu hostit akci s názvem Víno, sýry a pečivo. Od 14 do 18 hodin budou moci návštěvníci v refektáři objevovat lahodné kombinace výborných českých vín, zahraničních sýrů a vybraného pečiva.

Víkend otevřených zahrad v zámeckém parku v Hořovicích

Nejen interiéry zámku, ale i romantická zákoutí zámeckého parku předvedou zájemcům zámečtí průvodci. V sobotu 9. června mají návštěvníci zámku v Hořovicích jedinečnou možnost prohlédnout si zámecký park s odborným komentářem (celý článek).

Jihočeský kraj

Ryby a sýry

V pátek a sobotu se koná 9. národní přehlídka sýry a víno. V sále staré radnice v Prachaticích návštěvníci ochutnají sýry, ryby a kvalitní česká a moravská vína. Cílem akce je podpořit  kvalitní domácí potraviny. V pátek se přehlídka koná od 16 do 22 hodin, v sobotu pak od 11 do 20 hodin.

Plzeňský kraj

Za tajemstvím šumavských kopců – Vidhošť

Kolinec na Klatovsku je od severovýchodu chráněn mohutným zalesněným masivem, který dosahuje nadmořské výšky 759 metrů. Jeho výhodnou polohu v krajině využila před rokem 1989 i Československá armáda, která zde vybudovala železobetonový bunkr (celý článek).

Nová květinová instalace na zámku v Nebílovech

V barokní zámecké zahradě v Nebílovech u Plzně o víkendu zpřístupní novou instalaci 220 grafických listů historického herbáře z roku 1737 z depozitáře Národního památkového ústavu v rámci Víkendu otevřených zahrad.

Štíty stříbrného lva

O víkendu se Velhartice ponoří do středověku v rámci akce Štíty stříbrného lva. Dozvíte se, jak se ve středověku léčilo, připraveny jsou ukázky ranhojičství, řemesel, tance, ale i výcvik v lukostřelbě. Sobotní program potrvá od 10 do 19 hodin, v neděli bude ukončen v 16 hodin. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Zámecký jarmark na Kynžvartu

V sobotu se na zámku Kynžvart koná XI. ročník obnoveného tradičního řemeslného jarmarku. Akce s předváděním výroby a prodejem zboží začne na nádvoří zámku v 9 hodin. Vstup je volný. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Mostecké uhelné safari můžete navštívit za plného provozu

Horký, těžký vzduch, vyprahlá půda, všudypřítomný prach i zákaz vystupovat z poskakujícího terénního vozu jinde než na určených zastávkách. Za teplého počasí si podmínky mosteckého Uhelného safari v ničem nezadají se skutečnými výpravami do sluncem rozpálených afrických stepí (celý článek).

Nedobytný hrad Hazmburk na čedičové skále dál střeží poklady

Pověst měl odjakživa výbornou. Protože co víc může hradu prospět, než když se o něm tvrdí, že je nedobytný? A tento vskutku nedobytný byl, ani husité v jeho případě neuspěli. Hazmburk byl považován za cosi jako mimořádně bezpečný sejf, takže kdysi ukrýval i poklady z kostelů na Pražském hradě. Řeč je o Hazmburku (celý článek).

Liberecký kraj

Léčivé bylinky na hradě Grabštejn

V sobotu a neděli připravili na hradě Grabštejn komentované prohlídky zahrad a soutěže pro děti v poznávání rostlin z babiččiny zahrádky a léčivých bylin. Předpokládaný začátek prohlídek je v 11:00 a 14:00 hodin. V sobotu si hodinu po poledni můžete poslechnout také písně z rudolfínské doby vážící se k renesanční zahradě, v neděli je připravena pohádka o Chytré Horákyni. Více najdete zde.

Lemberk otevře nepřístupné zahrady

Pouze o víkendu budou prohlídky zámku Lemberk obohaceny o dosud nepřístupné zahrady, včetně Bredovského letohrádku a vodárenské věže. Výklad bude doplněn o dobové fotografie a pohlednice. Prohlídky začínají v každou celou hodinu od desáté dopoledne, poslední prohlídka zahrady, letohrádku a vodárenské věže začíná v 15.00 hodin. Součástí akce bude také komentovaná výstava mapující dosavadní archivní a archeologické výzkumy zahrady. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Temný středověk a barokní zámek v Dětenicích

Budete-li mít namířeno do Jičína nebo jeho okolí, zavítejte do Dětenic. Za návštěvu stojí jak zámek, tak přilehlé budovy – krčma, pivovar a hotel ve středověkém stylu, ale i vinný sklípek, stáje a kolbiště. To vše v nepřehlédnutelné červené úpravě (celý článek).

Pardubický kraj

Silueta Kunětické hory už z dálky zve k návštěvě hradu

Kunětická hora je charakteristickou dominantou východočeského Polabí vzniklou třetihorní činností země. Díky své siluetě a monumentálnímu postavení v krajině byla osídlena již v období pravěku (celý článek).

Vysočina

Evropský dřevorubecký závod Eurojack

V Jihlavě budou o víkendu soutěžit dřevorubci z pěti zemí. Závod dřevorubeckého seriálu Eurojack, největšího svého druhu v Evropě, bude krajské město Vysočiny hostit jako první v Česku. V parku Malý Heulos předvedou tři desítky vrcholových sportovců před očima diváků přesekávání kmenů, řezání velkými ručními a motorovými pilami i házení sekerou.

Pořadatelé se pro českou premiéru závodu snažili vybrat ty nejatraktivnější disciplíny, jako je závod se silnými motorovými pilami. Do Jihlavy přijedou mistři dřevorubci ze Švýcarska, Německa, Rakouska a Rumunska. Nebude chybět úspěšný český závodník David Síla, úřadující mistr Evropy v tomto sportu. V sobotu bude kvalifikace, v neděli následuje finálové klání.

Sobotní program doplní další divácky zajímavé akce. V letním amfiteátru se uskuteční i festival minipivovarů Jihlavské pivní pábení a Koncert bez hranic.

V jihlavském muzeu uvidí lidé stovky kaktusů

Stovky kaktusů a sukulentů, z nichž mnohé právě kvetou, mohou od středy lidé obdivovat na výstavě Klubu pěstitelů kaktusů a sukulentů v jihlavském Muzeu Vysočiny. Mezi nejatraktivnější a nejzajímavější exponáty patří mexické halucinogenní kaktusy peyotl. Na prodejní výstavě si lidé mohou některé rostliny koupit, od zkušených kaktusářů získají i praktické rady, řekl předseda klubu Ivan Kubát.

Peyotl, který je pro indiánské kmeny kultovní rostlinou, údajně přispívá k posílení imunity. "Lidé, kteří v Mexiku peyotl konzumují pravidelně, neumírají na civilizační nemoci, ale na stáří," řekl pěstitel Jiří Janda. Účinky rostliny popisuje ve svých knihách i český cestovatel a botanik Alberto Vojtěch Frič, podle kterého člověk po požití peyotlu nemusí dva až tři dny spát, aniž pociťuje únavu. Výstava potrvá do neděle. Každoročně ji navštíví několik stovek lidí.

Jihomoravský kraj

Černobílé fotografie a originální šperky zvou na výstavu plnou snů

Černobílé fotografie Roberta Rohála a originální šperky Hany Palečkové – to jsou hlavní atributy výstavy nazvané Na perutích snů, která je do 10. června k vidění v prostoru galerie Kruh v zámku Rájec nad Svitavou (celý článek).

Víno napříč staletími: výstava vás zavede k římským obchodníkům

Zavítat do doby starého Egypta, projít se románským sklepem, gotickou kaplí a nakouknout do barokního divadla nebo bloudit v renesančním labyrintu, to lze na zámku v Mikulově na Břeclavsku. Všechna tato místa mají společného jmenovatele – víno. Výstavu Víno napříč staletími zde otevřeli v pátek, jde o největší vinařskou expozici v Česku (celý článek).

Tajemnou jeskyni Výpustek stále čekají nové objevy

Sloupsko-šošůvské jeskyně mají nejdelší prohlídkovou trasu. Ovšem největší raritou v novodobé historii jeskyní v Moravském krasu je nejmladší Výpustek (celý článek).

V Brně na Kraví hoře navštivte obnovenou hvězdárnu s planetáriem

Rekonstrukci hvězdárny v Brně za téměř 84 miliónů korun zaplatila ze dvou třetin Evropská unie, zbytek šel z rozpočtu města. Objekt patří v současnosti k nejmodernějším hvězdárnám nejen v naší republice, ale i ve střední Evropě (celý článek).

Víkend otevřených zahrad

O víkendu se otevírají významné zahrady a parky netradičním způsobem. Připraveny jsou prohlídky a aktivity pro děti, přednášky, koncerty i přehlídky svatebních šatů. V rámci akce Víkend otevřených zahrad připravil program v Tyršově sadu v Brně, na zámku Lysice, v Bylinkové zahradě ve Valticích, Lednici a dalších. Více najdete zde.

Historická vozidla vyrazí do brněnských ulic

Tramvajový vůz tažený koňmi, historické autobusy nebo trolejbusy, které brázdily ulice města v minulém století. Prohlídka areálu trolejbusové vozovny v Husovicích a seznámení se s jednotlivými typy trolejbusů. Nejen to čeká na návštěvníky jihomoravské metropole v sobotu 9. června (celý článek).

Olomoucký kraj

Nedvězské slavnosti

V pátek a sobotu ožije olomoucké Nedvězí pouťovými atrakcemi, řemesly a stánky. Na Nedvězských slavnostech se můžete svézt na čtyřkolce, proletět balónem nebo projet na koni. Připraveno je také večerní páteční a sobotní hudební vystoupení.

Zlínský kraj

V pátek ve Zlíně nechoďte spát brzy, přijďte radši do muzea

Galerijní a muzejní noc se blíží – již v pátek 8. června nemá cenu chodit brzy spát ani pro dospělé, ani pro děti. Do akce se ve Zlíně kromě Krajské galerie výtvarného umění a dalších institucí zapojilo i Zlínské muzeum, které připravilo pro tuto příležitost pestrý program pro celou rodinu (celý článek).

Archív ve Zlíně otevře dveře veřejnosti a ukáže své poklady

Všechno, co jste chtěli vědět o listinách, ale báli jste se zeptat - to je podtitul Dne otevřených dveří ve Státním okresním archívu Zlín na Klečůvce, který se uskuteční v sobotu 9. června od 14 do 19 hodin. Na dospělé zde čekají historické skvosty, na děti psaní husím brkem i tajná zámecká chodba (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Dětský den v Aquacentru Slunce v Rýmařově

Plavba na žížale, balónková bitva, lov barevných rybiček, hledání zvířátek v oparu parní sauny, vše prokládané zpíváním, tančením a dováděním. To je jen krátký výčet her a soutěží, na které se mohou těšit děti i dospělí na Dětském dni v Aquacentru Slunce v Rýmařově (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám