Hlavní obsah

Těšany se před slavnou kovárnou rozloučí s prázdninami

Když se něco osvědčilo, není třeba velkých změn. Této zásady se ke spokojenosti tisíců návštěvníků drží už 22 let v obci Těšany na Brněnsku. Po loňské pauze se tu od pátku 3. září uskuteční 23. ročník národopisných slavností. A jako vždy bude srdcem celého dění zdejší slavná barokní kovárna, ve které se odehrával děj vesnického dramatu Maryša.

Foto: archiv obce Těšany

V těšanské kovárně se i letos předvedou řemeslníci.

Článek

„Rozloučíme se tak s končícím létem a přivítáme školní rok i podzim. Akci odstartuje koncert skupiny Javory s Hanou a Petrem Ulrychovými, na kterou se domácí zvláště těší. Nejen kvůli oblíbeným písním tohoto souboru, kam patří i ta O statečném kováři, která byla ústřední písní stejnojmenného filmu, ale i proto, že v současné době působí v kapele dva rodáci z Těšan, Milan a Ondřej Strouhalovi. Proto bude mít vystoupení pro místní zvláštní náboj,“ uvedl těšanský starosta Milan Zborovský (KDU-ČSL).

Koncert se bude konat v útulném areálu před tělocvičnou, v případě nepříznivého počasí bude přesunut do nově zrekonstruované tělocvičny. Národopisné slavnosti s přehlídkou krojů folklorních souborů i ukázkami už téměř zapomenutých řemesel vypuknou naplno v sobotu.

Chybět nebudou řemesla

Hlavní program bude probíhat nejen u barokní kovárny, která je v samém centru obce, ale i v parku u školy, u hasičské zbrojnice a v dalších částech vesnice ležící 25 kilometrů od Brna.

Obec Těšany slavnosti pořádá ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně, které zdejší kovárnu spravuje jako mimořádnou památku. Z tradičních řemeslníků tam budou k vidění při práci nejen kováři, koláři či podkováři, ale i řezbář, hrnčíř, tkadlena a řada dalších.

Většinu řemesel si budou moci návštěvníci vyzkoušet. Během slavností budou vystaveny historické a umělecké předměty, pořádány ukázky jízdy na historických kolech atd. Pro návštěvníky budou připraveny tematické soutěže, lanové dráhy, jízda v kočárech tažených koňmi a další kulturní akce.

Po dvou letech se otevírá rozhledna Cvilín

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám