Hlavní obsah

O pevnost v Terezíně se nikdy nebojovalo, přesto stála císaře celé jmění

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve druhé polovině 18. století se Habsburská monarchie utápěla ve sporech s Pruskem. Musela proto řešit problém, jak ochránit severní část říše. 10. října roku 1780 přijel císař Josef II. na staveniště v Terezíně, aby položil základní kámen nové pevnosti. Ta měla zabránit Prusům v postupu do vnitrozemí.

Článek

Pro Josefa II. byla terezínská pevnost obzvlášť důležitá. Proto na její výstavbu vyčlenil celých dvanáct miliónů rakouských zlatých, což představovalo zhruba roční rozpočet říše. Vedle toho pozval zkušené inženýry z Francie, aby do Terezína promítli to nejlepší z téměř 300leté historie bastionového opevňování. Díky tomu vyrostla nejdokonalejší francouzská pevnost 18. století paradoxně na území Čech.

Foto: Profimedia.cz

Komplex zabíral plochu a rozloze téměř 400 hektarů a v dobách míru počítal s posádkou o síle šest tisíc mužů. Za války se tento počet mohl zvýšit až dvojnásobně. Zásoby uschované v pevnosti zároveň mohly po dobu tří měsíců uživit polní armádu čítající šedesát tisíc mužů.

Když se terezínští pustili do boje, ohrozili mírová jednání

V roce 1790 byla pevnost dostavěna a připravena na útok Prusů. Politická situace se ale změnila a dřívější rivalové museli čelit nové hrozbě. Ovšem ani Napoleonova vojska k terezínské pevnosti nepřitáhla. Bitvy se pak terezínská posádka nedočkala ani v roce 1866, kdy vypukla válka s Pruskem.

Válečná strategie se za posledních sto let výrazně proměnila a Prusové pevnost jednoduše obešli. Terezínští muži přesto chtěli bojovat. Zaútočili proto na železniční most v Neratovicích a vyhodili ho do vzduchu. Netušili, že tím zkomplikovali mírová jednání, protože Rakousko a Prusko mezitím uzavřely příměří.

Foto: Profimedia.cz

V Terezíně se tak poprvé střílelo a umíralo až během druhé světové války. Tehdy nacisté tuto pevnost proměnili v koncentrační tábor a gestapo v jejích zdech mučilo zadržené vězně. Osudy všech těchto obětí od roku 1947 připomíná Památník Terezín, který můžete navštívit i dnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám