Hlavní obsah

Národní geopark zve do pravěku

Právo, rap

Ojedinělé území Barrandienu se stalo národním geoparkem. Ten zahrnuje oblast kolem Prahy, Berounsko, Brdy, část Rakovnicka a Plzeňska.

Foto: Profimedia.cz

Do areálu geoparku patří například Skryjská jezírka.

Článek

Podle vědců je území vzácné tím, že na relativně malé ploše nabízí velmi pestrou škálu geologických a paleontologických zajímavostí, které jsou navíc dostupné na kole, pěšky, a někdy dokonce i tramvají nebo vlakem. Na mnoha místech, propojených naučnými stezkami, lze narazit na stopy pravěku především v podobě zkamenělin.

V této oblasti se nacházejí čtyři hlavní geologické útvary starších prvohor: kambrium, ordovik, silur a devon. Úloha Geoparku Barrandien, který má plochu přes čtyři tisíce kilometrů, spočívá v prezentaci paleontologického dědictví Barrandienu a odhaluje tajemství milionů let vývoje Země.

„Nabízíme například Cestu po dně ztracených moří v srdci Evropy, kde budou zájemcům k dispozici naši průvodci nebo také náš dobrodruh a badatel Věnceslav Brábek, jehož záznamy byly nalezeny při rekonstrukci Národního muzea,“ uvedl ředitel geoparku Luboš Gardoň, podle něhož byl spuštěn i projekt se školami, který umožní dětem poznání geologické historie netradiční zážitkovou formou.

Nová stezka v Brdech

Stezky zavedou turisty například na vrch Kočka, kde byly nalezeny v břidlici otištěné zbytky živočichů, nebo do lokality u Jinců s výskytem trilobitů. Otevřena je také nová stezka v CHKO Brdy, která je součástí Národního geoparku Barrandien.

„Nová naučná stezka Jordán je dalším krokem k poznání přírody Chráněné krajinné oblasti Brdy. Návštěvníky provede po turisticky oblíbeném okolí vřesovišť na bývalé dopadové ploše. Chceme jim ukázat, že naše příroda je krásná, a také, jakým způsobem se o ni pečuje,“ uvedl ředitel agentury pro ochranu přírody František Pelc.

Bývalý břidlicový důl nabízí vzrušení i poučení

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám