Hlavní obsah

Bývalý břidlicový důl nabízí vzrušení i poučení

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odry

Do útrob teprve druhého břidlicového dolu v rámci Česka se nyní mohou vydat návštěvníci, pokud zamíří na Odersko. V tamním Flascharově dole na Veselském kopci u Oder se těžila břidlice na přelomu 19. a 20. století.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Nová turistická atrakce Nízkého Jeseníku bude návštěvníkům přístupná do 1. listopadu.

Článek

Jedním z lákadel historického dolu je samotná oderská břidlicová vrása, která vznikla před 350 miliony let. Kromě ní si zájemci mohou prohlédnout dvě horizontální štoly, které jsou vzájemně propojeny osmnáctimetrovým větracím komínem či několik vytěžených komor.

„Výletníky čeká k dolu příjemná procházka. Tzv. Veselská stezka nabízí výhledy na Oderskou kotlinu, u Jahnovy vyhlídky se napojí na značenou naučnou stezku a dojdou až k Flascharově dolu. Celá trasa má necelých dva a půl kilometru, takže je určena i dětem,“ poukázal náměstek moravskoslezského hejtmana Jan Krkoška (ANO).

Technotrasa houstne

Flascharův důl je novým zastavením na Technotrase, která sdružuje tři desítky technických zajímavostí a unikátů na severu Moravy a ve Slezsku.

Jeskyně Býčí skála pořádá mimořádné prohlídky

Cestování

„Tak jak jsou už lidé u Technotrasy zvyklí, také návštěva dolu je zážitková. Návštěvníci si vyzkoušejí stříhat břidlici, osahají si původní nástroje, zažijí absolutní tmu v podzemí a následně i osvětlení dobovým kahanem. Čeká je chlad podzemí i zvuky kapající vody,“ prozradil Krkoška a upozornil, že prohlídka dolu bude po domluvě možná i bezbariérově, obě patra dolu budou pro vozíčkáře nebo pro rodiny s malými dětmi přístupná i z povrchu.

Důl je součástí projektu Krajina břidlice, který upozorňuje na minulost regionu spojenou s těžbou břidlice. Kromě něj mohou lidé zavítat také do Muzea břidlice v Budišově nad Budišovkou a projít si Břidlicovou naučnou stezku.

Flascharův důl bude přístupný až do 1. listopadu, potom se veřejnosti uzavře, protože je tradičním zimovištěm netopýrů a jiných vzácných živočichů. Otevřen bude opět až na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám