Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si práci archeologa nebo ruční práce

Novinky, mšv

Víkend bude patřit zejména oslavám Mezinárodního dne archeologie, který se koná na nejrůznějších místech po celém Česku. Návštěvníci se při něm seznámí s prací archeologa a budou si moci vyzkoušet některé činnosti. S dětmi ale také můžete vyrazit na akce s podzimní tematikou, na nichž si třeba vyřežete dýni. Za řemesly můžete zase vyrazit do Olomouce a Zlína.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte si s dětmi nejrůznější ruční práce. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Dýňové hrátky

Nechte se inspirovat krásami podzimní přírody a vyrazte si vytvořit něco pěkného do pražské botanické zahrady v Troji. Během víkendu si můžete vyrobit postavičky nebo zvířátka ze všeho, co zahrada nabízí, mimo to si budete moci vyřezat třeba i dýni. Oranžová podzimní zelenina má v zahradě i svoji výstavu a kromě toho návštěvníci jistě nepohrdnou ani teplou dýňovou polévkou. Více informací najdete zde.

Mezinárodní den archeologie

O víkendu se po celém Česku konají nejrůznější akce spjaté s Mezinárodním dnem archeologie. Ten oslavuje badatelskou a objevitelskou práci. V Praze se můžete zastavit třeba v Karolinu, kde bude připraven zajímavý program pro dospělé i děti. Vyjma tematických přednášek o práci archeologů, etnologů či antropologů se můžete zapojit také do workshopů, při nichž nahlédnete do života v pravěku, středověku i starověku. Další informace zde.

Středověká slavnost

Vypravte se v sobotu do Archeoparku v Liboci a poznejte život ve středověku. Přenesete se do doby krále Václava IV. a budete moci zhlédnout nejrůznější tematická vystoupení. Součástí budou také ukázky tradičních řemesel nebo představení historických zbrojí i zbraní. A pokud dostanete hlad, jistě vezmete zavděk občerstvením v podobě staročeského guláše nebo zelňáků. Více najdete zde.

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na závod

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Draci v zoo

Přijďte si pustit draka do Zooparku Zájezd. Děti, které si přinesou vlastnoručně vyrobeného, budou mít vstup zdarma. Kromě toho jsou připravena komentovaná krmení zvířat, lemurů a surikat, odpoledne také tvořivá dílna pro děti a dlabání dýní. Po drakiádě je připravena ještě ukázka dravých ptáků. Více informací zde.

Putování historií

Ještě než se hrady uloží k zimnímu spánku, vyrazte na Šternberk, kde se o víkendu chystá velkolepé putování historií. Hrané kostýmované prohlídky představí návštěvníkům rod Sternbergů během různých epoch, podíváte se do první poloviny 20. století, ale i do 15. Na nádvoří se představí kejklíř a u hladomory zase vojáci ve svém ležení. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Za stromy do zoo

Do zoologické zahrady v Táboře nemusíte vyrazit jen za zvířaty. V sobotu se v ní bude slavit také Den stromů, který slibuje tematický program a řadu soutěží pro celou rodinu. Budete poznávat druhy stromů, vyrábět zvířátka z kaštanů a mnoho dalšího. Chybět ovšem nebudou ani oblíbená komentovaná krmení zvířat. Více zde.

Plzeňský kraj

Indiánské léto

Vydejte se v sobotu do plzeňského West Parku a prožijte zábavné odpoledne s původními obyvateli Severní Ameriky. Poznejte jejich kulturu, zvyky a tradice nebo i tance. Vyrazit můžete na komentovanou prohlídku muzea, připraveny jsou ukázky rozdělávání ohně bez sirek nebo indiánské bubnování. Nebudou chybět ani hry či vědomostní soutěže. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Archeologie v muzeu

Do Mezinárodního dne archeologie se můžete zapojit také v sobotu. Seznámíte se nejen s archeologií jakožto oborem, ale také s konkrétními nálezy muzea. Připraveny budou rekonstrukce historických artefaktů, které si budete moci vyzkoušet a prozkoumat velmi zblízka. Další aktivity čekají i na dětské návštěvníky. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Dýňový den

Přijďte si do Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích vyřezat dýni. V rámci tradiční akce se po celý den konají workshopy a dílny nejen pro děti, ačkoli zejména pro ty je připraveno třeba divadlo, lampionový průvod městem a mnoho dalšího. V neposlední řadě se bude soutěžit právě o nejkrásnější dýni, řepu či tuřín. Jejich vyřezávání má totiž tradici i v Česku. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Strašidla na zámku

Bojíte se rádi? Pak se v sobotu vydejte na pohádkové prohlídky zámku Horní Libchava, kde se setkáte hned s několika strašidly. Památkou vás provede bílá paní, pro děti jsou připraveny dílny a nejrůznější stanoviště s úkoly. Ty skutečně strašidelné prohlídky začnou k večeru ve sklepení, ze kterých se možná orosí i dospělí. Více zde.

Královéhradecký kraj

Na den archeologem

Oslavte Mezinárodní den archeologie v Muzeu Náchodska. Celodenní program nabídne aktivity zejména pro děti, které si budou moci vyzkoušet, jak taková práce archeologa nebo podobných expertních pracovníků vlastně vypadá. Program bude spjat také s oslavami 140 let od založení muzea, návštěvníci si tak budou moci prohlédnout nejstarší přírůstky z archeologických sbírek. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Kaštanobraní

Už jste někdy měli jedlé kaštany? Ať už ano či ne, do sytosti si je budete moci dopřát na Kaštanobraní v Nasavrkách. V nabídce budou pečené nebo v nádivce, pralinkách či v podobě zmrzliny. Návštěvu akce můžete spojit s procházkou do nedalekého včelařského centra, kde se dozvíte o významu včel pro přírodu a veškerý život. Více naleznete zde.

Vysočina

Dýňový svět

Na podzim se opět na statku u Pipků otevírá dýňový svět, který můžete navštívit až do začátku listopadu. Prohlédnout si v něm můžete stovky pestrobarevných dýní, které lemují dvůr, jsou vystaveny do pyramid nebo do dalších různých ornamentů. Děti se mohou vyřádit na slámovém hřišti nebo se pokusit najít cestu ven z kukuřičného bludiště. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Jarmark na hradě

Všichni příznivci historie jsou zváni na jarmark na Novém hradě u Adamova. Návštěvníci se mohou těšit na množství stánků, kde seženou nejen rukodělné výrobky, ale také množství dobrot, dospěláci třeba šenk s pivem, ale i s teplou či studenou medovinou. Chybět nebudou ani ukázky řemesel a mnoho dalšího. Více zde.

Olomoucký kraj

Tvořivá Olomouc

Popusťte uzdu svojí kreativitě během víkendové Tvořivé Olomouce. Jde o prodejní výstavu výtvarných a kreativních materiálů, jejíž součástí jsou ale také workshopy pro děti i dospělé. Návštěvníci se tak mohou seznámit s aktuálními trendy ve tvoření a třeba najít nový způsob, jak trávit volný čas. Chybět nebudou patchworkové výrobky, včelí produkty nebo i foukání skla. Další informace zde.

Zlínský kraj

Festival řemesel

O víkendu ožije Zlín prvním ročníkem Dětského festivalu řemesel. Cílem akce je představit dětem nejrůznější manuální práce zábavnou formou. Proběhne hned celá řada workshopů, kromě rukodělných dílen se představí i mnohé důležité profese, například IT oborů. Návštěvníci si budou moci zkusit šití, vaření, práci se dřevem, knihtisk nebo drátenictví. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Vlaky a vláčky

V Ostravě o víkendu proběhne další ročník výstavy vláčků a modelové železnice, kde se budete moci pokochat kolejišti různých měřítek, po nichž se budou prohánět parní i motorové vlaky. Nejmenší návštěvníci mohou navštívit herní zóny, kde si budou moci vyhrát s dřevěnými i plastovými vláčky. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám