Hlavní obsah

Hradozámecká noc v sobotu představí památky při netradičních prohlídkách

Milovníci památek a historie mají tuto sobotu šanci na lahůdkový zážitek. Již po dvanácté – trochu netradičně uprostřed prázdnin – proběhne ze soboty 31. července na 1. srpna oblíbená Hradozámecká noc.

Foto: NPÚ

Ilustrační foto (ze zámku Valtice)

Článek

Národní památkový ústav jako gestor akce nabízí prohlídku 50 objektů. Hlavní program je připraven na majestátním hradě Pernštejn, kde se připomene osvícenství české šlechty. Část programu proběhne v nově obnovené vrchnostenské zahradě, další část pak na nádvoří hradu, kde nebude chybět videomapping ani ohnivá show.

Další dvacítku objektů nabízejí k netradiční noční prohlídce soukromníci nebo je provozují jiné instituce.

Plzeň spustila prvního virtuálního turistického průvodce

Cestování

Od poslechu varhan po pozorování hvězd

Památky nabízejí noční prohlídky, divadelní, hudební i taneční vystoupení či prohlídky běžně nepřístupných prostor. Zahrady pod Pražským hradem budou místem, kde si zájemci budou moci vyzkoušet lukostřelbu, v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě připravili historický kviz. Na Sychrově uslyšíte varhanní koncert, hvězdy lze pozorovat na východočeském hradě Litice. Moravské Lysice otevřou jindy nepřístupné prostory.

Do akce se zapojí i památky nespravované NPÚ, jako například zámky Loučeň nebo Červený Hrádek, broumovský klášter, Jurkovičova vila v Brně.

Pořadatelem Hradozámecké noci je Národní památkový ústav, partnerem je Ministerstvo kultury České republiky.

Další informace: www.npu.cz

Torzo Katzelsdorfského zámečku je chráněnou památkou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám