Hlavní obsah

Torzo Katzelsdorfského zámečku je chráněnou památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zbouraný Katzelsdorfský zámeček poblíž cesty z Valtic na Břeclavsku do dolnorakouského Katzelsdorfu po letech rozpadání roste. Nově má status kulturní památky a spolek, usilující o jeho obnovu, má podporu ministerstva kultury.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Turisté zatím vidí jen ošetřené torzo zámečku, časem se možná dočkají jeho obnovy.

Článek

Na rozpadlý Katzelsdorfský zámeček přibývají cihly. Mistři zednického řemesla od pondělí zdí dolní řady cihel hlavní části lichtenštejnské stavby. Důvodem není obnova či dostavba památky, ale zatím jen ochrana dochované části.

Nesmí se nic zmenšit ani zvětšit

„Dosáhli jsme pokroku. Katzelsdorfský zámeček se stal kulturní památkou České republiky. Ministerstvo kultury vyhovělo našemu návrhu,“ uvedl Daniel Lyčka, předseda Spolku pro obnovu Katzelsdorfského zámečku. Cílem spolku je obnova zaniklé stavby, zlikvidované v dobách železné opony. Stavba v roce 1956 vyhořela a následně byla rozebrána na stavební materiál.

Na Liberecku se rozrůstá dvůr z 12. století

Tipy na výlety

„Ministerstvo kultury podporuje myšlenku připravované památkové obnovy klasicistního Katzelsdorfského loveckého zámečku,“ stojí v rozhodnutí o památkové ochraně s dodatkem, že postup bývá v rámci institutu památkové péče a ochrany kulturních památek použit jen ve výjimečných a zdůvodněných případech, jako je obnova Jurkovičova Libušína na Pustevnách po požáru či obnova úmyslně zapáleného kostela Božího Těla v Gutech.

„Ministerstvo vstřícný přístup k obnově bývalého loveckého zámečku jako kulturní památky odůvodnilo podporou myšlenky obnovy krajinné kompozice, pro kterou byl v roce 1996 Lednicko-valtický areál zapsán na seznam památek UNESCO. Je s tím spojených několik podmínek. Především, že bude obnovený v původní kubické hmotě, tedy nesmíme nic zmenšit ani zvětšit. A také musíme dodržet původní postupy,“ připomněl Lyčka.

Zatím torzo památky obsadili řemeslníci a staví spodek hlavní části zámečku. Cílem je, aby jeho obrys vynikl pro návštěvníky, současně má nové zdivo zabezpečit a zakonzervovat zbylou část. „Teď děláme zadní část zámečku a musíme dozdít ještě okolí vstupu do sklepa. Sehnali jsme i finance na obnovu schodiště. Zčásti použijeme původní materiál, zbytek se musí pořídit nový,“ řekl Lyčka.

Následně chce rovněž obnovit původní dlažbu v celém prostoru zámečku. I tam se podařilo najít sponzora. Nebude se jednat o malou sumu. Jen obnova schodů vyjde na tři sta tisíc korun, dlažba bude stát více.

Žaloba Lichtenštejnů komplikací

Na celkovou obnovu zámečku chce předseda spolku zkusit norské fondy. Jednal i s Lichtenštejny. „Kladné stanovisko k obnově knížete Hanse Adama sehrálo velkou roli při vyhlášení památkou,“ připomíná Lyčka.

Naopak, žaloby Lichtenštejnů na vydání majetku, kde je i les se zámečkem, komplikují snahy o obnovu. „Uvidíme, co bude dál, jestli se dohodneme, a dva pozemky, kde zámeček stojí, budou z žaloby vyňaty,“ dodal Lyčka.

Zámek Veltrusy se otevírá po 19 letech

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám