Hlavní obsah

Hrad Svojanov oslavil tříjedničkové výročí

Nekulaté, přesto magické výročí tento víkend oslavil hrad Svojanov na Svitavsku. Právě před 111 lety jej totiž od Antonína Františka Haasche zakoupilo královské věnné město Polička.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Svojanov letos slaví nekulaté, přesto magické výročí.

Článek

„Tenkrát, 4. září 1910, se na Svojanově konala obrovská veselice. Česká veřejnost totiž vnímala vlastenecky, že při koupi bylo úspěšné české město, když přeplatilo druhého zájemce, místní německý křesťanský spolek,“ připomněl kastelán hradu Miloš Dempír a dodal, že je jen málo obcí, které hrad vlastní.

„Je to třeba Kašperk nebo Pecka na Jičínsku, ale není to obvyklé. Města nebo obce vlastní spíše zámky, ty však většinou neslouží cestovnímu ruchu, využívají se často pro administrativní účely,“ řekl Dempír.

Na děčínském zámku otevřeli opravený gloriet

Cestování

„Právě před těmi 111 lety se z čistě privátní stavby stal turistický cíl. Předtím Svojanov sloužil převážně obytným účelům, ale Polička přišla s odlišnou koncepcí. Otevřela ho lidem. Pořádaly se tu ozdravné pobyty, byly zřízeny ubytovací pokoje, ubytovna pro studenstvo, četnická stanice. Také se začalo s opravami. Zabezpečily se hradby a věž,“ upozornil Dempír.

Návštěvnost stoupá

Vlastnictví takové památky je zavazující. „Polička je kulturní město, proto je na Svojanov hrdá. I když neleží přímo ve městě, ale je téměř 20 kilometrů vzdálený,“ řekl místostarosta Pavel Štefka (ANO) a dodal, že má radost i ze stoupající návštěvnosti v posledních letech. Ze zhruba 27 tisíc návštěvníků ročně na konci 90. let se jich ještě před koronavirem přišlo na středověké sídlo podívat na 80 tisíc.

„Loni a letos budeme zřejmě na podobném čísle, a to asi 60 tisíc turistů,“ doplnil kastelán Dempír. Kvůli koronaviru se také loni nemohlo slavit 110. výročí vlastnictví hradu Poličkou. „Proto letos slavíme symbolické 111. výročí. Programově jde bezpochyby o nejrozsáhlejší hradní akci letošního roku,“ upřesnil kastelán s tím, že se díky výzdobě i programu návštěvníci přesunuli do atmosféry počátku 20. století.

A otevřeno tu bude i během podzimu. V září je hrad přístupný denně, tedy od pondělí do neděle, a to od 9 do 17 hodin.

Hrad Veveří se chlubí novou trasou

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám