Hlavní obsah

12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty

Novinky, Richard Sůsa

Střední Čechy nabízejí spoustu okouzlujících příležitostí pro výlety. Na své si přijdete, ať už jste milovník české historie, obdivovatel přírody, či jen chcete vytáhnout paty z města a prohlédnout si taje české země.

Foto: Profimedia.cz

Státní zámek Konopiště

Článek

1. Historické jádro Kutné Hory

Město proslavené těžbou stříbra je jedním ze čtrnácti českých a moravských měst zapsaných na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Mezi zdejší klenoty patří pozdně gotický Chrám sv. Barbory, patronky všech s nebezpečným povoláním, zejména horníků. Ty připomíná i České muzeum stříbra, které je přístupné od dubna do listopadu, chrám je otevřený celoročně kromě Štědrého dne.

V městské části Sedlec stojí katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele postavená na přelomu 13. a 14. století, kam se můžete vydat po celý rok. Chrámová pokladnice ukrývá jeden z nejvzácnějších klenotů střední Evropy — originál Sedlecké monstrance. Tato ozdobná pokladnice z konce 14. století má být jednou z nejstarších dochovaných gotických monstrancí na světě.

Foto: Novinky

Kutná Hora

Žádná sv. Barbora nebo doly. Zažijte Kutnou Horu jinak

Cestování

2. Hrad Karlštejn, Velká Amerika

Dominantou viditelnou z dalekého okolí je hrad Karlštejn vybudovaný v polovině 14. století králem Karlem IV. jako místo, kde mají spočinout korunovační klenoty Svaté říše římské, jejímž císařem se stal v roce 1355. Hrad prošel několika stavebními úpravami v duchu dobových stylů, současný vzhled v duchu purismu získal na konci 19. století.

Jen čtyři kilometry od hradu najdeme několik vápencových lomů, z nichž je neznámější Velká Amerika. Ten je dnes zčásti zatopený, vyplňuje ho bezodtoké jezero.

Lokalita je využívána i pro natáčení, vznikly zde filmy Limonádový Joe aneb Koňská opera i české ztvárnění pohádky Malá mořská víla.

Foto: Eva Mráčková

Hrad Karlštejn je nepochybně jedním z nejfotografovanějších hradů u nás.

Cestou císařovny Elišky za karlštejnským pokladem

Cestování

3. Zámek Konopiště

Zámek vystavěný na konci 13. století je spjat s osobou arcivévody a později zavražděného následníka rakousko-uherského Františka Ferdinanda d'Este. Zakoupil jej v roce 1887. Dal ho přestavět v historizujícím stylu a jeho okolí přeměnil v krajinářský park. Rovněž sem umístil své rozsáhlé sbírky.

V roce 1921 byl zámek i s parkem konfiskován a připadl československému státu. Na zámku má dlouhou tradici chov medvěda ušatého, první medvědy zde začal chovat rod Lobkoviců v polovině 19. století.

Foto: Novinky

Podívejte se na zámek Konopiště tak trochu jinak, ze vzduchu

Podívejte se na zámek Konopiště tak trochu jinak

Domácí

4. Křivoklátsko

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko a jedna ze šesti biosférických rezervací UNESCO na českém území je domovem více než stovky ohrožených živočichů i mnoha rozmanitých rostlinných druhů. Berounka zde vymodelovala až kaňonovité údolí, okolní stráně jsou pokryté listnatými a smíšenými lesy.

I zdejší hrad Křivoklát je spojen s císařem Karlem IV. Ten zde byl v dětství několik let držen ještě pod svým křestním jménem Václav, než odjel na výchovu do Francie. Jeho první žena Blanka z Valois mu právě zde v roce 1333 porodila dceru Markétu.

Hrad několikrát poškodily požáry. Dnes se v jeho sbírkách nachází rozsáhlý soubor pytláckých pušek i další lovecká výbava.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát z pohledu, jak ho neznáte

Cestování

5. Poděbrady

Lázeňskému městu vévodí barokní zámek, který jako vodní hrad dal vystavět král Přemysl Otakar II. ve 13. století. Rozkvět panství se připisuje vládě pánů z Kunštátu, rodu, jehož členem byl i český král Jiří z Poděbrad.

Minerální pramen uhličité vody zde byl navrtán v roce 1905, město získalo mezinárodní věhlas, zcela zastínil původní železité lázně. Poděbrady se zaměřují zejména na léčbu srdečních a cévních onemocnění.

Foto: Ludmila Žlábková , Právo

Poděbrady

Lázněmi Poděbrady od parku až k místu popravy kutnohorských havířů

Tipy na výlety

6. Koněpruské jeskyně

Nejdelší jeskynní systém v České republice je součástí CHKO Český kras. Vznikl ve vápencích v období devonu asi před 410 miliony let, objeveny byly jeskyně v roce 1950. Celková délka přesahuje dva kilometry, přístupná trasa měří cca 620 metrů.

Hodinová prohlídka zahrnuje přibližně 500 schodů, návštěva se tak nedoporučuje dětem do tří let a osobám ve špatném zdravotním stavu. Do jeskyní je rovněž přísně zakázán vstup se zvířaty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Mincovna v Koněpruských jeskyních zřejmě fungovala v 15. století.

Vydejte se na výlet do českých přístupných jeskyní

Tipy na výlety

7. Zámek Loučeň

Barokní zámek Loučeň nacházející se nedaleko Benátek nad Jizerou prošel na počátku 21. století výraznou rekonstrukcí. Na návštěvníky zde čeká anglický park i 12 labyrintů a bludišť.

Zámecká expozice se zaměřuje zejména na rod Thurn-Taxisů, kterému zámek po více než 100 let patřil. Jeden ze salonů je věnován Bedřichu Smetanovi, který strávil poslední roky života v blízkých Jabkenicích a jehož příbuzní byli správci zdejších lesů.

Foto: Archiv zámku Loučeň

Loučeňský zámek je obklopený zelení.

Okusit život na zámku i bloudit desítkou labyrintů můžete v Loučeni

Tipy na výlety

8. Vojenské technické muzeum Lešany

Posázavská obec hrající prim v básni Františka Hrubína Romance pro křídlovku je lákadlem zejména pro nadšence do vojenské techniky.

V prostoru bývalých dělostřeleckých kasáren se nachází expozice Vojenského technického muzea Vojenského historického ústavu Praha s více než 700 tanky, kanony a vojenskými vozidly.

Nejvýznamnější památky hlavního města Prahy

Tipy na výlety

9. Rozhledna Ládví

Rozhledna se nachází poblíž osady Ládví, části obce Kamenice jižně od Prahy. Měří 45 metrů, byla zpřístupněna veřejnosti v roce 2011.

Vyhlídková plošina ve výšce 25 metrů nabízí výhled na krajinu okolo Benešova. Praha z ní vidět není, neboť ji zakrývá vrch Mandava. Lze sem přijet autem, na kole i přijít pěšky po turistické trase.

Nejhezčí rozhledny v ČR nabízí dechberoucí výhledy. Z některých dohlédnete až na Alpy

Tipy na výlety

10. Zámek Mělník

Původně gotický hrad ze 13. století se rozkládá nad soutokem Vltavy a Labe. Mělník bývalo královské věnné město, sídlila zde například čtvrtá manželka Karla IV. Eliška Pomořanská.

V 16. století byl přebudován v zámek, pod nímž se rozkládají rozsáhlé vinné sklepy. Mezi hlavní lákadla zámku patří právě degustace Lobkovických vín.

Foto: Právo

Středověký půdorys města nad soutokem Vltavy a Labe vynikne zejména při pohledu ze vzduchu.

11. Levý Hradec

Hradiště se nachází na území obce Roztoky, zde pravděpodobně sídlil kníže Bořivoj I. z rodu Přemyslovců, který na konci 9. století nechal vybudovat nejstarší křesťanský kostel na českém území zasvěcený sv. Klimentovi. Z něj se dochovaly pouze původní základy rotundy, kostel byl ve středověku opakovaně přestavován.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

12. Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka

V těsné blízkosti železniční stanice v Lužné se v prostorách bývalé výtopny nachází největší česká sbírka parních lokomotiv. Součástí jsou i dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní i nákladní vozy a vybavení nezbytné pro drážní provoz. Na mnoho míst v okolí Prahy se můžete vydat také vlakem.

Kam za nejhezčími výhledy? Tady je přes 100 tipů na české vyhlídky

Tipy na výlety

Tipy kam na výlet v ČR:

Česko nabízí nesčetně možností, kam se vydat na výlet. Ať už se chystáte vydat do přírody nebo za památkami českých měst, na serveru Novinky.cz najdete řadu tipů kam vyrazit.

Výlety v českých městech a okolí:

Výběr článků

Načítám