Hlavní obsah

Václav Obr si unikátním Muzeem kočárů splnil sen

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci 2009 si Václav Obr splnil celoživotní sen. V Čechách pod Kosířem otevřel vlastní Muzeum kočárů. Dílo, které začal budovat před více než dvaceti lety, dnes obdivují návštěvníci z celé Evropy. Muzeum nabízí na pět desítek kočárů, historické saně a unikátní sbírku kočárových luceren.

Foto: Leona Roháčková

Řemeslné zpracování kočárů budí v návštěvnících zasloužený obdiv

Článek

Saně, selská košatina, žebřiňák, stejně jako unikátní smuteční kočár Johanna Schöppela přitahují zraky laiků i znalců především perfektní vypracovaností. Marně se Václav Obr brání, že kočárům pouze vrací původní podobu.

Restaurování starých povozů, což obnáší vyznat se v řadě řemesel, se učil jako samouk. Ke každému kočáru navíc píše kroniku, která přesně mapuje jeho původ, majitele, i cestu do muzea.

„Každý člověk hledá v životě nějakou cestu, ne každý má nějaké poslání a jen málo pozná pro co je předurčen. To vše se stává nebo pozná při nelehkém životě. U mne to znamenalo jakousi letitou životní přípravu, jak po stránce fyzické, tak i duševní pro uskutečnění velkého díla a to vybudování muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem s unikátní sbírkou kočárů a luceren, jako odkaz našich předků pro další generace,“ konstatoval Obr, který do projektu mimo obrovského nadšení vložil úsilí a celoživotní úspory. Myšlenka založení muzea se podle něj rodila několik let. Řemesel neustále ubývá, a přestože jsou mnohá velmi zajímavá, upadají v zapomnění. 

Opravám kočárů věnuje každou volnou chvíli, co vůz, to jiný příběh a jiná práce. Třeba zrestaurování torza polokrytého phaetonu Mylord jej stálo osmnáct měsíců dřiny.

„Nejde jen o samotnou práci, ale o to, jak kočár opravit tak, aby co nejvíc odpovídal původnímu modelu,“ podotkl Obr s tím, že řadu materiálů načerpal ze zahraniční literatury. 

Dvaadvacet měsíců restauroval Václav Obr smuteční kočár z dílny firmy Schöppel, která měla v devatenáctém století výsadní právo vyrábět kočáry pro císařský dvůr. Sloužil k převozům při pohřbívání nejvíce bohatých a mocných lidí a šlechty. Kočár koupil od kunovické radnice, která jej chtěla nejprve opravit sama. Dvanáct set kilogramů vážící povoz, který Obr pokládá za historický unikát nevyčíslitelné hodnoty můžete rovněž v Muzeu kočárů obdivovat.

Václav Obr se zabývá i další aktivitou, ke které se můžete připojit i vy. „Velice rád bych touto formou požádal o pomoc k získání fotografií či pohledů nebo i jiných tisků s tématikou kočárů jak z různých akcí, tak také i z pohřbů. Mohou to být originály nebo kopie, které buď propůjčíte a nebo věnujete se svým jménem, pro uspořádání mimořádné výstavy v galerii tiskovin v muzeu kočárů v Čechách po Kosířem. Tématem je Pohled do minulosti aneb Jací byli a jak žili naši předkové,“ přidal prosbu mistr.

 V Muzeu kočárů je k vidění  videoprojekce historického dokumentu, bryčka, kterou si návštěvníci mohou "osahat“. Součástí prohlídek budou časem i vyjížďky kočárem do blízkého okolí.  

Už po čtvrté se letos v červenci v Čechách pod Kosířem konal tradiční Josefkol. Václav Obr pomocí dvoudenního festivalu prezentuje práci mistrů kolářského a kočárnického řemesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám