Hlavní obsah

Památník Terezín dokončuje opravy po povodni a chystá novou expozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památník Terezín připravuje novou stálou expozici České umění proti fašismu a válce. Výročí konce druhé světové války připomene při vzpomínkových akcích včetně tryzny. Památník letos dokončuje opravy po povodni z roku 2013. Informoval o tom mluvčí památníku Tomáš Rieger.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Černobílá brána Malé pevnosti v Terezíně

Článek

Nová expozice v Muzeu Malé pevnosti bude otevřena 17. května. Podle kurátorky Blanky Stehlíkové se v novodobé historii českého umění výrazně odráží zkušenost nevelké země, která po staletí obhajovala svou existenci.

„Proto mohla být v Terezíně, na místě bývalé policejní věznice v Malé pevnosti, vybudována sbírka uměleckých děl s tematikou boje proti fašismu, nacismu a válce. Jejich výběr odráží jednotlivé historické etapy tohoto zápasu," uvedla. „Zvláštní pozornost je věnována těm umělcům, kteří byli vězni koncentračních táborů nebo skončili svůj život na popravištích," doplnila.

Před otevřením výstavy se uskuteční na Národním hřbitově tradiční vzpomínka na oběti nacismu. „Význam 70. výročí konce války podtrhne skutečnost, že hlavní projev přednese prezident Miloš Zeman a křesťanská modlitba výjimečně zazní z úst kardinála Dominika Duky," uvedl Rieger. Hosté také položí věnce na bývalém popravišti v Malé pevnosti u příležitosti výročí poslední a zároveň největší popravy z 2. května 1945.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Terezínská pevnost, zarostlá trávou, působí malebně a někteří turisté ji využívají k procházkám a výhledu do okolí.

V Terezíně bude už ve čtvrtek vzpomínková akce na paměť obětem šoa konaná u příležitosti výročí povstání ve varšavském ghettu. V červnu si v památníku připomenou popravu Milady Horákové, která se konala 27. června 1950. Na vzpomínkové akce přijíždějí také pamětníci. „Je jich už velmi málo, ale stále se akcí zúčastňují," podotkl Rieger.

Památník loni podle něj navštívilo 252 612 lidí, o rok dříve jich bylo 215 478. „Podíl tuzemských návštěvníků, který po roce 1989 drasticky poklesl asi na pět procent z celkové návštěvnosti, se rok od roku zvyšuje a nyní tvoří návštěvníci z ČR zhruba pětinu," uvedl mluvčí.

Škody po záplavách mizí

Loni odstraňoval Památník Terezín škody po záplavách z roku 2013. „Povodeň postihla IV. dvůr Malé pevnosti, areál Židovského hřbitova včetně krematoria, dále bývalé Kolumbárium a Ústřední márnici ghetta, včetně expozic umístěných v těchto objektech," připomněl Rieger.

Letos chtějí v Terezíně opravy dokončit a plánují zpřístupnit návštěvníkům prostor bývalé prádelny na ženském dvoře. Velké investice letos dokončuje i samotné město.

Historie Pevnosti Terezín

Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům.

Za druhé světové války ji zneužili nacisté, kteří v pevnosti zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor.

Podle dostupných údajů zavlekli nacisté do Terezína 155 000 Židů z celé Evropy, z nichž 118 000 se nedožilo osvobození.

Při slavnostech 18. dubna bude v palebném postavení na střechách objektu Kavalír 2 šest děl, která jsou součástí vznikajícího dělostřeleckého muzea. Vojáci provedou turisty strážnicí a představí svou výstroj a strasti i slasti služby na konci 18. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám