Hlavní obsah

Turnovským muzeem vede zábavná stezka pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová interaktivní stezka by měla turnovskému muzeu pomoci zatraktivnit jeho stálé expozice zaměřené na drahé kameny a historii. Muzeum Českého ráje si od hry slibuje, že přiláká hlavně školy i rodiny s dětmi.

Foto: Archiv Muzeum Českého ráje

Muzeum Českého ráje se snaží své výstavy zatraktivnit i pro nejmenší návštěvníky. Ilustrační foto expozice

Článek

„Hledáme cestu, jak sem přivést návštěvníky. Expozice s vitrínami dnes nikoho neosloví,“ uvedla ředitelka turnovského Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová. Stálé expozice, kudy stezka s 12 zastaveními vede, jsou navíc v Turnově již letité. „Mají dožito. Některé expozice jsou z roku 1982. Mezi muzejníky se přitom tvrdí, že expozice by po deseti letech měla být rekonstruovaná,“ doplnila.

Na pořízení nových stálých expozic do dvou pater muzeum peníze nemá a čeká na vypsání vhodného dotačního programu. S ohledem na klesající počet návštěvníků ale muzeum nechtělo jen čekat.

Návštěvníci ubývají, zábava snad pomůže

„Loni jsme měli 49 tisíc návštěvníků, což je na muzeum našeho typu dobrý průměr a nejvíce z Libereckého kraje. Pamatuji ale, že jsme za rok mívali i 100 tisíc návštěvníků,“ vysvětlila ředitelka. Výrazně podle ní ubylo cizinců a také škol.

Právě na děti školního věku je interaktivní hra zaměřená. Novou stezku v muzeu připravili během letních prázdnin. První ohlasy jsou zatím kladné. Naučná hra podle spoluautorky stezky Jany Válkové Střílkové plynule provádí návštěvníky stálými expozicemi a je jakýmsi putováním kamene od jeho vzniku, po zpracování až v jeho proměnu ve šperk.

Účastnící cestou poznávají i fyzikální či optické vlastnosti drahých kamenů. „Stezka ukazuje dětem například i to, že není jednoduché rozlišit pravý kámen od napodobeniny,“ zmínila Střílková.

Cestou se z dětí stanou mineralogové, brusiči či šperkaři. Při plnění úkolů musí zapojit nejen hlavu, ale také jemnou a hrubou motoriku. V rýžovišti si například samy najdou český granát nebo přesouvají vozík s těžkým nákladem. Závěrečnou odměnou je pro ně hra, jíž si složí díky splněným úkolům z barevné skládanky. Ta je jejich průvodcem na stezce.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedinečné technické památky Česka

Ať už jste fandou starých továren, moderních elektráren nebo zajímavých technických řešení, Česko vás nezklame. Unikátní technické památky, které poukazují na...

Výběr článků

Načítám