Hlavní obsah

Turnovským muzeem vede zábavná stezka pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová interaktivní stezka by měla turnovskému muzeu pomoci zatraktivnit jeho stálé expozice zaměřené na drahé kameny a historii. Muzeum Českého ráje si od hry slibuje, že přiláká hlavně školy i rodiny s dětmi.

Foto: Archiv Muzeum Českého ráje

Muzeum Českého ráje se snaží své výstavy zatraktivnit i pro nejmenší návštěvníky. Ilustrační foto expozice

Článek

„Hledáme cestu, jak sem přivést návštěvníky. Expozice s vitrínami dnes nikoho neosloví,“ uvedla ředitelka turnovského Muzea Českého ráje Vladimíra Jakouběová. Stálé expozice, kudy stezka s 12 zastaveními vede, jsou navíc v Turnově již letité. „Mají dožito. Některé expozice jsou z roku 1982. Mezi muzejníky se přitom tvrdí, že expozice by po deseti letech měla být rekonstruovaná,“ doplnila.

Na pořízení nových stálých expozic do dvou pater muzeum peníze nemá a čeká na vypsání vhodného dotačního programu. S ohledem na klesající počet návštěvníků ale muzeum nechtělo jen čekat.

Návštěvníci ubývají, zábava snad pomůže

„Loni jsme měli 49 tisíc návštěvníků, což je na muzeum našeho typu dobrý průměr a nejvíce z Libereckého kraje. Pamatuji ale, že jsme za rok mívali i 100 tisíc návštěvníků,“ vysvětlila ředitelka. Výrazně podle ní ubylo cizinců a také škol.

Právě na děti školního věku je interaktivní hra zaměřená. Novou stezku v muzeu připravili během letních prázdnin. První ohlasy jsou zatím kladné. Naučná hra podle spoluautorky stezky Jany Válkové Střílkové plynule provádí návštěvníky stálými expozicemi a je jakýmsi putováním kamene od jeho vzniku, po zpracování až v jeho proměnu ve šperk.

Účastnící cestou poznávají i fyzikální či optické vlastnosti drahých kamenů. „Stezka ukazuje dětem například i to, že není jednoduché rozlišit pravý kámen od napodobeniny,“ zmínila Střílková.

Cestou se z dětí stanou mineralogové, brusiči či šperkaři. Při plnění úkolů musí zapojit nejen hlavu, ale také jemnou a hrubou motoriku. V rýžovišti si například samy najdou český granát nebo přesouvají vozík s těžkým nákladem. Závěrečnou odměnou je pro ně hra, jíž si složí díky splněným úkolům z barevné skládanky. Ta je jejich průvodcem na stezce.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedinečné technické památky Česka

Ať už jste fandou starých továren, moderních elektráren nebo zajímavých technických řešení, Česko vás nezklame. Unikátní technické památky, které poukazují na...

Muzea, ve kterých se dotknete létání

Toužíte si prohlédnout pořádně zblízka stíhací, bombardovací, transportní i průzkumná letadla? Na místech jako stvořených pro milovníky technických zajímavostí...

Výběr článků

Načítám