Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Jablonci obdivujte křehkou krásu skla, v Litoměřicích dobré víno

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí aktuálně odpovídá probíhajícímu ročnímu období, a tak nestojí nic v cestě tomu, abyste o víkendu vyrazili třeba na některou z plánovaných poutí nebo rozhýbali z kancelářských židlí ztuhlá těla na hudebním festivalu. Jestli fandíte spíše poklidnější zábavě, osloví vás možná exkluzivní výstava skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, jeden z kolonádních koncertů v Karlových Varech nebo pozorování hvězd na Jizerce.

Foto: Archiv Hradu Litoměřice

V Litoměřicích se letos už poněkolikáté bude koštovat víno všeho druhu.

Článek
Praha

Nová expozice v hradní oranžerii

V Královské zahradě východně od Míčovny Pražského hradu můžete navštívit novou expozici citrusových rostlin v oranžerii Evy Jiřičné. Moderní skleník můžete až do konce října navštívit denně od 12:00 do 18:00. Nechybí ani citrus cedrát, nazývaný Buddhova ruka. Vstupné je 20 korun.

Filmové pecky na břehu Vltavy

Výletní kino Smíchov připravilo na oba prázdninové měsíce nabitý filmový program. Pokud jste jeho jedinečnou atmosféru ještě nevyzkoušeli, máte další příležitost tento víkend. V pátek se bude promítat od 22:00 film Big Lebowski, v sobotu snímek Liberace! také ve 22:00. Kompletní program zde.

Středočeský kraj

Košt vína v Mělníku

Setkání nejlepších vinařů z Mělnicka spojené s degustací se koná v sobotu od 14:00 do půlnoci na třech scénách v centru Mělníka. Součástí doprovodného programu bude nejen cimbálová hudba a ukázky košíkářského řemesla, ale také šermíři či tanečnice. Jako vstupenka poslouží zakoupená degustační sklenička. Více zde.

Open Air Festival Panenský Týnec

Multižánrový hudební festival se koná od čtvrtka do soboty na letišti v Panenském Týnci. Účastníky čeká kvalitní muzika v podání kapel Vypsaná Fixa, Monkey Business, Mandrage, Tata Boys a mnohých dalších interpretů. Bohatý bude i doprovodný program. Začátek festivalu je ve čtvrtek v 16:30 hodin. Rozpis interpretů si prohlédněte zde.

Jihomoravský kraj

Do Mikulova tentokrát na pivo

V amfiteátru v Mikulově se v pátek a v sobotu bude oslavovat jeden z českých národních pokladů, který pivo bezesporu představuje. Čeká vás více než 70 druhů piv a pivních speciálů, soutěže, vlasová show nebo mistrovství ČR v pití piva. Více o akci čtěte zde.

Noc flamenca na Špilberku

Flamencová noc uzavře víkend na nádvoří hradu Špilberk v neděli od 20:00. Těšit se můžete na hudbu a tanec plný vášně v podání kytaristy Oskara Guzmana. Noc flamenca zahajuje tímto představením Mezinárodní kytarový festival v Brně, který se zde koná až do 16. srpna. Bližší informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Na koncert do korun stromů

Série nočních koncertů na osvětlené Stezce korunami stromů na Lipně pokračuje v sobotu koncertním vystoupením Josefa Fojty a Marka Havlíka od 20:00 do 22:00. Noční koncert je součástí běžného vstupného na stezku. Více zde.

Královéhradecký kraj

Keltská noc Harrachov

Krkonošský open air festival Keltská noc se uskuteční od čtvrtka do soboty na doskočišti mamutího můstku v Harrachově. Čtvrteční program bude zahájen v 19:00, páteční ve 12:00 a sobotní odstartuje krátce před polednem. Zahrají například Tři sestry, Škwor, Krucipüsk nebo Tomáš Klus. Veškeré informace o festivalu naleznete zde.

Pouť na Sněžku

Svatovavřinecká pouť na nejvyšší českou horu startuje v sobotu v 9:00 z areálu Skiport Portášky ve Velké Úpě. Pokud si budete chtít cestu maličko ulehčit, můžete se nechat vyvézt sedačkovou lanovkou na hřeben Portášek. Ti zdatnější se vydají po trase na Portášky přes Růžohorky a Růžovou horu až na vrchol Sněžky. Odpoledne od 15:00 bude ve Velké Úpě probíhat doprovodný program plný koncertů. Další informace čtěte zde.

Pardubický kraj

Dámský den ve Slatiňanech

Den věnovaný především ženám se uskuteční v sobotu od 9:00 v zámeckém parku ve Slatiňanech. V rámci Dámského dne a barokního klání diváci zhlédnou například perštýnskou výzvu. Zajímá vás, o co se jedná? V sobotu se vše dozvíte. Více o akci zde.

Karlovarský kraj

Kolonádní koncerty ve Varech

Karlovarský symfonický orchestr vystoupí na Mlýnské kolonádě v pátek a v sobotu od 16:30. Hudební program v Karlových Varech doplní v sobotu od 15:00 koncert skupiny Midnight Flower na Sadové kolonádě. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Hvězdičková noc na Jizerce

Již tradiční hvězdičková noc doplněná poutavým vyprávěním se uskuteční v sobotu od 20:00 v osadě Jizerka. V rámci programu si můžete prohlédnout i Muzeum Jizerských hor.

Skleněný poklad v Jablonci

Křehká krása 2013 představuje v Jablonci nad Nisou několik desítek firem, které reprezentují tradiční výrobu a zpracování skla a bižuterie. Výstava nadchne zejména ženy, které se jistě rády pozastaví i u prodejních stánků. Zájemci mohou expozici, zahrnující mimo jiné velkou tvůrčí dílnu, zhlédnout od čtvrtka do neděle v areálu výstaviště Eurocentra. Ve všech dnech od 10:00. Lesk a půvab exponátů doplní také doprovodný kulturní program. Vše o události čtěte zde.

Olomoucký kraj

Rýžování zlata ve Zlatých Horách

Tradiční soutěž zlatokopů o putovní zlatou pánev se uskuteční v sobotu od 13:00 v městečku Zlaté Hory, konkrétně v areálu Zlatokopeckých srubů. Od 18:00 vás čeká show s lasem a bičem a ve 22:00 ohňová show.

Litovelský otvírák

V areálu pivovaru Litovel se v sobotu od 11:30 uskuteční největší srpnová akce v regionu – Litovelský otvírák. Na třech pódiích vystoupí Turbo, Kamil Střihavka, Katarína Knechtová a další. Připraven je program pro děti a čekají vás i komentované prohlídky pivovaru. Vše o akci zde.

Moravskoslezský kraj

Svátek dřeva

V amfiteátru na Horečkách ve Frenštátu pod Radhoštěm budete v sobotu od 9:00 v obležení dřeva. Nenechte si ujít dřevorubeckou exhibici v podání Jana Svobody, mistra republiky v dřevorubeckém sportu. Na programu jsou i projížďky na koních, ukázky řezbářů a dalších řemeslníků. Organizátoři nezapomněli ani na děti. Pro ty tady budou připraveny soutěže. Zaujme je jistě také stahování dřeva koněm a další části programu. Více o události zde.

Festival Dokořán v Karviné

Od čtvrtka do soboty se v areálu Loděnic v Karviné můžete skvěle pobavit na hudebním festivalu Dokořán. Tři hudební scény a jedna divadelní vás roztančí a zabaví na dlouhé hodiny. V rámci doprovodného programu vás čeká BMX exhibice nebo divadelní workshop. Celý program zhlédněte zde.

Plzeňský kraj

Chodské slavnosti

S Domažlicemi jsou v srpnu neodmyslitelně spjaty Chodské slavnosti, které se konají od pátku do neděle a jsou propojeny s domažlickou Vavřineckou poutí. Hlavní program se odehrává na pěti scénách, na nichž se představí nejrůznější národopisné soubory. Účastníci zavítají také na historický jarmark v centru města. Více hledejte zde.

Lázeňská struna

Country folkový festival Lázeňská struna se uskuteční v sobotu od 13:30 na letní scéně u kulturního domu v Konstantinových Lázních. Od 18:45 čeká návštěvníky koncert Jiřího Schmitzera. Vystoupí ale i řada dalších umělců. Více informací čtěte zde.

Ústecký kraj

Degustace vín v Litoměřicích

Na nádvoří hradu v Litoměřicích můžete v pátek v 18:00 opět vyrazit na vinařskou degustaci. Mezi vzorky, které ochutnáte, nebude chybět ani šampion Litoměřického hroznu 2013, kterým je Cabernet Sauvignon rose z Vinařství ZD Sedlec. Při příležitosti akce můžete navštívit i litoměřický hrad, který je návštěvníkům přístupný denně mezi 9:00 a 17:00. Veškeré informace naleznete zde.

Krokodýlí oslavy na zámku Libochovice

Letos oslaví krokodýl na zámku Libochovice 100 let, a právě s tímto výročím jsou spojeny víkendové oslavy. Skupina historického šermu uvede představení o cestě krokodýla do Libochovic v pátek i v sobotu vždy od 21:00. Kromě divadla vás čekají šermířské zápasy a ohňová show. Více čtěte zde.

Vysočina

Parní léto v Telči

Prožijte léto s párou v Telči a okolí. V sobotu se svezete na trase Telč – Třešť – Kostelec a zpět. Odjezd z Telče je ve 14:35. Nedělní projížďku si užijete na trase Telč – Dačice – Slavonice a zpět. Odjezd je v 9:30. Doprovodný program vás čeká v sobotu od 15:00 na nádraží v Třešti a v neděli od 13:00 v Dačicích. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Kováři a řemeslníci v Rožnově pod Radhoštěm

Setkání mistrů dávných řemesel, jako jsou kováři, dráteníci, bednáři, sklenáři či klempíři, se uskuteční o víkendu ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Řemesla si budete moci i sami vyzkoušet. V neděli od 15:00 vás čeká koncert skupiny Hradišťan. Po oba dny bude areál otevřen od 9:00. Další informace si přečtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám