Hlavní obsah

Ze Sušice do Písku po řece Otavě na kánoi i na kole

Novinky, Natálie Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte-li chuť zažít adrenalin, i česká řeka vám má co nabídnout. Horní tok Otavy je průzračný, kamenitý a mírně divoký. Část úseku vede chráněnou krajinnou oblastí.

Foto: Profimedia.cz

Kamenný most v Písku je nejstarším dochovaným mostem u nás. Postaven byl ve 13. století.

Článek

Otava je dlouhá 112 kilometrů, začíná soutokem dvou řek u Čeňkovy pily. Hlavní přítok tvoří Vydra, kamenitá a mírně divoká bystřina, která pramení blízko vesnice Modrava. Druhá řeka soutoku se jmenuje Křemelná a vyvěrá v blízkosti šumavského Špičáku (Železné Rudy).

Pozor si dejte na jezy Rosenauer, Mrskoš, Svaté pole, Horní Poříčí, Pětikolský Křemelec.

Řeka se pod Zvíkovským zámkem vlévá u Orlické přehrady do Vltavy. Na raftu či kajaku se dá splout celá. Podél břehu vede významná cyklistická trasa, letošní novinka na jihu Česka.

V kánoi jako doma

Většina vodáků začíná v Sušici. Obvyklým cílem plavby je Písek vzdálený přibližně 65 km, což zabere pět dní. Řeku lemují kempy a občerstvení, nemusíte se tudíž bát, že nebudete mít kde složit hlavu nebo kde se najíst.

Ze Sušice je řeka klidná s občasnými malými peřejemi, na kterých se můžete při příznivém počasí vyřádit. V každém zdejším hostinci točí místní pivo Strakonický Dudák, na jídelních lístcích nechybí smažený sýr s hranolky.

Po cestě vás čeká splutí několika jezů. Pozor si dejte na jezy Rosenauer, Mrskoš, Svaté pole, Horní Poříčí, Pětikolský Křemelec, které jsou považovány za nebezpečné.

Zajímavosti podél řeky

Zřícenina hradu Rabí je největší zříceninou na území České republiky. Od řeky se k ní dá dojít z vesničky jménem Žichovice, je to asi kilometr cesty lesem.

V Horažďovicích navštivte renesanční zámeček, jenž byl postaven na místě gotické tvrze ve 13. století Bavory ze Strakonic. Poté ho vlastnil po dlouhou dobu rod Švihovských z Rýmberka, který zde nechal vybudovat vodovod. Byl funkční až do třicátých let dvacátého století. Je tu muzeum Lidové kultury Horažďovicka, kde můžete obdivovat například prácheňský kroj v celé své kráse. Archeologická expozice vás zavede až do doby kamenné. Střelské Hoštice nabízejí prohlídku místního renesančního zámku a také muzea řeky Otavy a voroplavby.

Foto: Profimedia.cz

Otava začíná u Čeňkovy pily soutokem řek Vydra a Křemelná.

Možná jste slyšeli o trampské osadě „Údolí větrů“, jež vznikla v roce 1929 v Horním a Dolním Poříčí. Dříve byla osada vyhlášena pro lov perlorodek a rýžovalo se tu zlato.

Turisticky je zajímavá i bývalá rýžovnická osada Katovice. Můžete zde najít staré grafitové doly a pozůstatky slovanského hradiště na Knížecí hoře.

Ve Strakonicích narazíte na hrad s muzeem středního Pootaví, kde se během letní sezóny koná řada zajímavých akcí. Například můžete absolvovat romantickou noční prohlídku anebo klasickou, na níž vás průvodce zavede do míst, kde se dříve setkávali maltézští rytíři.

Na hradě po dlouhou dobu sídlili johanité, kteří drželi ochrannou ruku nad každým poutníkem, který sem přišel. Spojovaly se tu totiž dvě důležité poutní cesty, první vedla z Prahy do Podunají, a druhá spojovala Plzeň s Českými Budějovicemi a Horními Rakousy.

Malým dětem se ve Strakonicích bude líbit i návštěva zdejšího menšího safari. Chovají tu několik zvířat, která si můžete nakrmit a pohladit.

Dojedete-li až do Písku, neminete ani nejstarší kamenný most v Česku. Postaven byl ve 13. století a přemosťuje právě řeku Otavu v královském městě Písek. Prohlídnout si zde mj. můžete mnoho architektonicky zajímavých budov z dob renesance a baroka.

Trasa je vedena podél řeky Vydry a dále podél Otavy. Je dlouhá přibližně 166 kilometrů.

Začíná ve vesnici jménem Modrava, vede přes Antýgl do Čeňkovy pily, kde se napojuje na cestu podél řeky Otavy.

V podstatě tok kopíruje přes všechna známá místa, jako jsou města Hartmanice, Sušice, Strakonice, Horažďovice, Písek a končí v podhradí Zvíkovské pevnosti, v místě soutoku Otavy s Vltavou.

Foto: Profimedia.cz

Otavská cyklostezka

Tato cyklostezka byla dokončena roku 2011. Jsou na ní umístěny informační tabule, ale stejně tak i dětská hřiště.

Povrch je asfaltový, takže je vhodný i pro bruslaře na in-linech. Na startovní místo jezdí zelené (EKO) cyklobusy ze Sušice, Kvildy a ze Železné Rudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám