Hlavní obsah

Klokan i krokodýl jsou k vidění zdarma v malé zahradě na Smíchově

Právo, Stáňa Seďová

V kopci nad nákupním střediskem na Andělu se skrývá oáza klidu s malou zoo. Děti si mohou vyvenčit hlodavce, ale uvidí i klokaní pár s mládětem, pohladí si poníky a lamu nebo mohou obdivovat krokodýly, varany či malé opičky.

Foto: Milan Malíček, Právo

V zoo v Praze 5 mohou děti na procházku i s králíčkem.

Článek

Tato zázračná malá zahrada je otevřena každý všední den od 9 do 19 hodin a o víkendu od 10 do 15 hodin. A vstupné, což může být pro většinu návštěvníků překvapením, je volné. Jen do skleníků se platí – děti deset a dospělí 20 korun.

„Stanice přírodovědců Domu dětí a mládeže hlavního města Prahy tady funguje už přes padesát let. Spadáme pod magistrát a dříve to tu sloužilo spíše pro větší děti. Dnes jsou tady rostliny venku i ve sklenících, máme ryby, obojživelníky, hady, dva krokodýly nilské, ale i nejmenší opice na světě i s mládětem - kosmany zakrslé. Venku je pár klokanů bennetových, rovněž s několikaměsíčním mládětem,“ naznačila širokou paletu živočichů Kamila Doktorová, která se ve stanici stará o výukové programy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kosman zakrslý

Foto: Milan Malíček, Právo

Klokani, které stanice přírodovědců chová, mají právě mládě.

„V současnosti je to tu i pro ty nejmenší. Máme dopolední školku, pořádáme přírodovědné kroužky i odborné kurzy pro pokročilejší,“ dodala Doktorová. Zahradníci a jejich malí učni ve stanici rovněž pěstují citrusy, sukulenty, pokojové rostliny i bylinky, které se zároveň i prodávají.

První, co návštěvníci uvidí, vydají-li se do zahrady s adresou Drtinova 1a, je alpínská zahrada, která je ochutnávkou zeleně, do níž je vsazen celý areál s expozicemi a dětským hřištěm. Venkovní výběhy patří kromě klokanů a poníků také kozám, prasátkům nebo lamě a ve voliérách létá několik pestrobarevných druhů ptáků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bazilíšek

Foto: Milan Malíček, Právo

Krokodýl

Kromě krokodýlího páru je tropické terárium, do něhož zaplatí děti deset a dospělí 20 korun, domovem také krajt, anakond, hroznýšů, varanů skvrnitých, kajmanů, leguánů nebo různých druhů akvarijních ryb a obojživelníků.

Výstava svět obojživelníků

„Velmi populární jsou tu klubovny s hlodavci, kde máme králíčky, morčata, křečky i třeba činčily. Děti si s nimi mohou hrát, hladit je i si u nás mláďátka, ke kterým dostanou rovnou pár dobrých rad od odborníků, zakoupit,“ vyjmenovává služby vedoucí výukových programů ve stanici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Varan skvrnitý

Od 14. do 20. května pořádá stanice výstavu Svět obojživelníků, kde představí nejen všechny druhy ocasatých obojživelníků České republiky, ale i cizokrajné žáby, chybět nebudou ani žáby šípové. Jejich královnou je pralesnička strašná, nejjedovatější žába světa, jež zde bude také k vidění.

Reklama

Související články

Klatovské katakomby znovu otevřely své poklady

Návštěvníci z celé republiky, ale také ze zahraničí míří do nově opravených klatovských katakomb pod kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce.

Výběr článků

Načítám