Hlavní obsah

Tipy na víkend: Výstava lodí, odemykání Vltavy a souboje hobitů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se odemyká Vltava ve Vyšším Brodě a Českém Krumlově. Jaro budou v neděli hledat na stezce Údolím Skuhrovského potoka. Na zámku Valeč se v sobotu můžete podívat do Kraje Hobitů. V zooparku Chomutov oslaví Den Země. V Chebu si můžete v neděli vyzkoušet, jaké to je být klaunem. V Praze si na Vltavě můžete o víkendu vyzkoušet různorodá plavidla.

Článek
Praha

Pražská nábřeží ožijí výstavou lodí

Na velké námořní plachetnice, luxusní motorové jachty i malé sportovní čluny bude lákat čtvrtý ročník veletrhu Lodě na vodě 2012. Přehlídka plavidel, která se uskuteční od 12. do 15. dubna na Rašínově nábřeží a Smíchovské pláži v centru Prahy, bude letos poprvé i s mezinárodní účastí.

"Mezi Železničním a Palackého mostem budou na ploše přes 13 000 metrů čtverečních k vidění nejnovější modely lodí. Mnozí z návštěvníků jistě využijí příležitosti vyzkoušet si některé z vystavených modelů v rámci předváděcích jízd," řekl Vladimír Toman z pořádající Asociace lodního průmyslu (APL).

"Nejdražší lodě, které budou k vidění, jsou v hodnotě asi 20 miliónů korun," řekl Toman. V rámci doprovodného programu návštěvníci uvidí regatu závodních katamaránů, které se zúčastní i český jachtař David Křížek. Chybět nebudou ani závody dračích lodí, exhibice ve freestylu na vodním skútru a wakeboardu.

"Lahůdkou, která bude také k vidění, je dřevěná plachetnice Svea, která v letošním roce oslaví sté narozeniny, a je tak jednou z nejstarších dochovaných plachetnic u nás," dodal Toman. Bližší informace jsou zde.

Výstava fotografií onkologicky nemocných dětí

Nečekaná pozitivní atmosféra protíná výstavu fotografií Můj nový život, která se otevírá ve Staroměstské radnici v pátek. Přední česká fotografka Kamila Berndorffová zachytila v pěti cyklech život onkologicky nemocných pacientů FN Motol.

Výstava je součástí širšího stejnojmenného projektu, který si klade za cíl integrovat onkologicky nemocné děti zpět do normálního života, pomoci jim přečkat dlouhé, těžké a mnohdy bolestivé období léčby, ale také změnit povědomí české veřejnosti o onkologickém onemocnění.

Slavnostní vyhlášení titulu Vinařství roku 2011

Ve čtvrtek se v pražské Lucerně bude udílet titul pro nejlepší vinařskou společnost „Vinařství roku 2011“ a ceny veřejnosti „Vindemia publica 2001.“ Návštěvníky bude programem provázet Jakub Železný, Marie Rottrová a Láďa Kerndl. Součástí večera bude i ochutnávka stovky vín letošního ročníku Salonu vín ČR. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Hořovický zámek zabydlí čert s vodníkem

Divadelní prohlídky v zámku v Hořovicích pokračují o víkendu 14. a 15. dubna speciálním programem pohádkových představení pro děti i dospělé (celý článek).

Do Branova k magické Berounce genia slova Oty Pavla

Kolik vody proteklo Berounkou u Branova, kde převážel rodinu Oty Pavla pan Prošek? Kolik ryb skončilo na háčcích? Zazvoňte si u branovského přívozu a počkejte na pramici. Paní Iva Dvořáková vás převeze k pamětní síni nezapomenutelného spisovatele a novináře, genia slova, nešťastného člověka (celý článek).

Nová cyklostezka spojila Kladno s Malými Kyšicemi

V Braškově na Kladensku byl otevřen téměř osmikilometrový úsek cyklostezky, která spojuje okraj Kladna s obcí Malé Kyšice. Vede z Kožové hory přes území obcí Velká Dobrá, Pletený Újezd, Braškov, Kyšice, Horní Bezděkov a Unhošť.

Na cyklostezce je několik zastavení, která jsou zaměřena na ochranu přírody a na to, jaká zvířata a rostliny v okolí cyklostezky žijí a rostou. Turisticky zajímavou částí je například území jezírek po bývalých lomech nebo lesů na území Malých Kyšic, kde údajně žijí výři.

Jihočeský kraj

Odemykání Vltavy

Na sobotu chystají půjčovny lodí, kempy a další organizátoři Odemykání Vltavy. Vodáci budou muset ale volit, zda se slavnosti zúčastní ve Vyšším Brodě, anebo níže po proudu - v Českém Krumlově. Obě akce se konají ve stejný den i ve stejnou hodinu.

Ve Vyšším Brodě půjčovna kánoí a raftů Ingetour spolu s městem pořádají pro vodáky už v pátek v kempu Pod Hrází Vodácký večer s country kapelou. V sobotu od 09:30 si mohou zájemci zdarma vypůjčit lodě a jiné potřeby. O hodinu později řeku odemkne starosta Milan Zálešák a olympijský vítěz v kanoistice Lukáš Pollert, pak řece požehná převor vyšebrodského kláštera Justin Berka. V 11:00 se na vodu vydají hromadně lodě. V zábavném programu je ve Vyšším Brodě připraveno třeba vyprávění vodníka Brodimila.

To vltavský hastrman bude s hastrmankou a klíčem čekat na vodáky v sobotu v 10:00 v kempu U Trojice v Českém Krumlově. Před odemknutím řeky tam bude na programu křest vodáckých nováčků. Hromadné vyplutí bude v 11:00. "Účastníci se mohou cestou stavit v občerstvení U Milana, cíl je v kempu U Kučerů, kde budou připravené vepřové hody," řekl za organizátory Jaroslav Lhotský.

Plzeňský kraj

Starý japonský meč v Horšovském Týně

Samurajský meč - katana je nově k vidění na jednom z prohlídkových okruhů Státního hradu a zámku Horšovský Týn (celý článek).

Jarní putování Pošumavím – romantická zřícenina Zavlekov

Nad hlavním silničním tahem z Klatov do Horažďovic se na skále tyčí malá zřícenina tvrze Zavlekov, jejíž historie sahá až do 14. století. Místo poskytuje překrásný výhled na okolní krajinu (celý článek).

Muzeum veteránů v Historické poště

Několik desítek motocyklů a staré automobily, které za první republiky brázdily silnice v Nepomuku i širokém okolí, představuje expozice nového soukromého muzea veteránů v budově bývalé Zelenohorské pošty v Nepomuku. Muzeum provozuje Společnost přátel starého Nepomuka, expozice je převážně výsledkem dlouholetého zájmu sběratele starých strojů Františka Kroupy. Se svým synem Pavlem a dalšími nadšenci se snaží vrátit historickou podobu i objektu staré pošty, který dříve patřil k největším zemědělským hospodářstvím v Nepomuku.

Milovníci starých strojů si mohou prohlédnout motocykly B.S.A. z Klikařova, Ariel z Nezvěstic, Praga z Blovic nebo Harley-Davidson z roku 1928 z Liškova. Na něm údajně obchodní cestující plzeňské Škodovky absolvoval cestu do Moskvy a Říma. K unikátům patří jeden z pěti vyrobených motocyklů Praga se sajdkárou s chladičem oleje a s dalšími úpravami do těžkých podmínek. Kromě prvorepublikových veteránů jsou zde i Jawy či "čezety" ze 60. let.

Expozici doplňuje v bývalém chlévu dobová zámečnická dílna s nástroji a stroji, včetně vrtačky či soustruhu poháněnými transmisí. Malá expozice zemědělské techniky připomíná zemědělskou historii objektu.

Karlovarský kraj

Staňte se na chvíli klaunem v cirkuse

Máte rádi cirkus a vaše děti si vždy chtěly vyzkoušet nějaké to klaunské číslo? Vezměte je v neděli na Cirkus Žardini, interaktivní projekt v podání clownského divadla Circus Sacra. Od 15 hodin v KC Svoboda v Chebu se tak budete moct stát artistou, žonglérem, silákem, tanečnicí na tyči nebo jiným artistou. Vstupné činí 50 Kč pro děti a 80 Kč pro dospělé. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Den Země

V sobotu oslaví v zooparku Chomutov oslavy Dne Země. Program slibuje Divadlo Mazec, Red Dwarf band, své dravce předvede sokolník Jan Brož, společnost Lesy ČR připraví zábavné soutěže pro děti, připravují se také křtiny některého z mláďat. Ve Staré Vsi si návštěvníci mohou prohlédnout, jak se pletou košíky a jiné předměty z pedigu. Vstup zdarma získají ti, kteří přinesou vysloužilý elektrospotřebič do sběrného kontejneru u stanice č. 13. Další informace jsou zde.

Za vínem na gotický hrad

V pátek a sobotu se v Litoměřicích koná výstava moravských a českých vín s mezinárodní účastí. V Domě kultury a na gotickém hradě začíná program v 10 hodin a končí v 19 hodin. Sobotní doprovodný program výstavy je zaměřen na „Víno a zdraví“ a „Víno a pokrmy".

Liberecký kraj

Čaj o páté - Putování po Česku s Václavem Žmolíkem

Na Sychrově si v sobotu můžete poslechnout vyprávění moderátora Václava Žmolíka od 17 hodin v nově zrekonstruované zámecké oranžerii. Posezení u čaje zpříjemní i beseda. O víkendu se bude na zámku natáčet, proto budou prohlídkové okruhy zkrácené. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Krásné výhledy z krkonošských rozhleden

Zima už i na horách předala žezlo jaru. Přesto sněhová pokrývka ve vrcholových partiích Krkonoš dosud leží. V tomto období, kdy se na hřebeny hor ještě pěšky nedostanete, se můžete podívat z rozhleden, kterých je v Krkonoších velké množství. Výhled za tu trochu námahy určitě stojí (celý článek).

Smiřická kaple je poklad barokní architektury

Smiřice, zhruba třítisícové město, ležící deset kilometrů severně od Hradce Králové, se poprvé připomínají roku 1361. Zřejmě již v té době zde stávala tvrz, později přestavěná na zámek (celý článek).

Pardubický kraj

Hledání jara

V neděli se vydají malí i velcí hledat jaro u České Třebové. Ve 14 hodin vyrážejí po smyslově naučné stezce Údolím Skuhrovského potoka od prvního zastavení stezky u kurtů v Rybníku. Cíl je u restaurace Nad Hrází. Na trase vycházky je připravena soutěž. Startovné činí 30 korun. Více najdete zde.

Světnička Bohuslava Martinů okouzluje výhledem do okolí

Po třech letech bylo z rodné světničky Bohuslava Martinů sundáno lešení a návštěvníkům se nyní jako odměna za vystoupání 192 schodů rozprostírá kouzelný výhled na Poličku a okolí (celý článek).

Vysočina

Do Kraje Hobitů

V sobotu se zámek Valeč ponoří do říše Hobitů. Od10 hodin tu začíná 4. ročník Ballotrií – dobového recesistického klání SHŠ, tentokráte v zemi Hobitů.

Mezi sebou bude soutěžit několik skupin historického šermu. Doprovodný program vyplní hudební skupina Ginevra, divadlo Viktora Braunreitera, šerm, dobové tržiště, lukostřelnice u Legolase a mnoho dalšího. Další podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Kvetoucí Pavlovské vrchy jsou klenotnicí jižní Moravy

Jako ležící mamut vypadá pohozený vápencový útvar táhnoucí se od Mikulova k Dolním Věstonicím. Lovci mamutů se tu kdysi za svou kořistí proháněli, ve Věstonicích mají muzeum. Teď by tu zdupali veškerou tu kvetoucí krásu, pro niž bylo území vyhlášeno biosférickou rezervací UNESCO (celý článek).

Víno a kultura ve sklepech jižní Moravy

O víkendu se koná čtvrtý ročník festivalu otevřených sklepů na jihu Slovácké vinařské podoblasti, v Moravské Nové Vsi. V10 hodin se otevřou sklepy v Prušánkách, Hruškách, ve Starém a Novém Poddvorově a Moravské Nové Vsi. Dopředu se můžete objednat na čísle 515 903 113. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Za památkami a dalšími krásami hanácké metropole

Vydejte se s námi na výlet do hanácké metropole. Cestu jsme zahájili na pražském Hlavním nádraží. Po dvou hodinách jízdy Pendolinem jsme v Olomouci. Navštívíme Bezručovy sady, zoologickou zahradu a prohlédneme si orloj na Horním náměstí (celý článek).

Zlínský kraj

Turistické trasy ve Velkých Karlovicích už lákají na výlety

Na horách sice ještě zcela neodtály poslední zbytky sněhu, nedočkaví turisté už ale klidně mohou vyrazit na výšlap. Kličkování mezi posledními zbytky sněhu se pro někoho může stát zajímavým zpestřením výletu okolo Velkých Karlovic (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Muzeum Novojičínska představuje myslivecké trofeje

Desítky mysliveckých trofejí si mohou prohlédnout návštěvníci Muzea Novojičínska na Žerotínském zámku v Novém Jičíně. Myslivci z celého okresu zde každoročně představují své úlovky z loňské lovecké sezóny.

Převažují trofeje srnčí zvěře, ale k vidění bude i paroží daňčí, mufloní a jelení nebo zuby divočáků. "Návštěvníky určitě zaujme celá daňčí hlava. Mezi vystavenými trofejemi mohou vidět například raritní tvary parůžků," řekl zoolog muzea Michal Jakubec.

Trofeje doplňuje expozice bažantů a dalších hrabavých ptáků ze zoologických sbírek muzea a výstava rytin s loveckými výjevy. Jejich autorem je barokní umělec Johan Elias Rideniger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám