Hlavní obsah

Pelého dres byl vydražen za třináct tisíc liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Žlutý dres s číslem 10, v němž fotbalový král Pelé hrál na šampionátu v roce 1970 proti Československu, byl v Londýně vydražen za 13 200 liber. Do aukce v síni Sotheby's ho dal bývalý československý reprezentant Ladislav Kuna, který ho po utkání s Brazílií v Guadalajaře s Pelém vyměnil za svůj.

Foto: Aleš Plevka

ASK Rád

Článek

Odborníci odhadovali cenu dresu na 5000 až 7000 liber. Nakonec se prodal v přepočtu za dvojnásobek, což je více než 600 000 českých, respektive 800 000 slovenských korun.

Loni v konkurenční síti Christie's vydražili Pelého dres z finále v Mexiku dokonce za dvě stě tisíc dolarů, ale krátce poté se objevily spekulace, že není pravý.

K vlastnictví originálu se totiž přihlásil tehdejší brazilský kouč Mario Zagallo. O pravosti Kunovy brazilské desítky naproti tomu nebylo pochyb. Ověřili ji sami Brazilci, navíc její sběratelskou cenu zvýšily podpisy československých hráčů z památného zápasu, v němž "kanárci" vyhráli 4:1.

Pelé dal jeden ze čtyř gólů a stal se největší hvězdou šampionátu. Když tehdy Pelé opakoval své: "Zrodil jsem se pro fotbal, jako se Beethoven narodil pro hudbu," nepochyboval o tom snad nikdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám