Hlavní obsah

Krásné výhledy na vrcholy i do okolí nabízejí krkonošské rozhledny

Novinky, Dáša Palátková

Zima už i na horách předala žezlo jaru. Přesto sněhová pokrývka ve vrcholových partiích Krkonoš dosud leží. V tomto období, kdy se na hřebeny hor ještě pěšky nedostanete, se můžete podívat z rozhleden, kterých je v Krkonoších velké množství. Výhled za tu trochu námahy určitě stojí.

Foto: Dáša Palátková

Výhled na Labské údolí a masiv Krkonoš stojí za námahu hlavně v letních měsících.

Článek

Rozhled ze Sněžky vysoké 1602 metrů nad mořem by měl zažít alespoň jednou v životě každý Čech. Až bude sucho, vydejte se na Sněžku pěšky, anebo co nejdříve lanovkou. Provoz lanovky na Sněžku končí po zimní sezóně 11. dubna. Od 12. do 27. dubna bude lanovka mimo provoz z důvodu údržby.

Znovu se na náš nejvyšší vrchol vyvezeme 28. dubna, tentokrát už v letním režimu. Lanovku na Sněžku však čekají letos velké změny, které se dotknou i turistů. Od 13. května bude ukončen provoz 2. úseku na Sněžku, jízda na Růžovou horu bude zachována. Od letošního 2. září se už lanovkou z Pece pod Sněžkou na Sněžku nevyvezeme. Provoz bude od 2. 9. 2012 do 31. 3. 2014 přerušen z důvodu stavby nové lanové dráhy.

Rozhledna Žalý na Benecku

Nejstarší (osmnáctimetrová), navíc jediná kamenná rozhledna v Krkonoších leží v nadmořské výšce 1019 metrů. V roce 1892 ji nechal vystavět hrabě Jan Harrach. Je třetí stavbou na tomtéž místě. První byla dřevěná, druhá kovová, technicky však nevyhovující. V zimních měsících cestu na vrchol zjednodušuje lanovka.

Foto: Dáša Palátková

Výhled na Labské údolí a masiv Krkonoš stojí za námahu hlavně v letních měsících. K rozhledně vás přivede červeně značená Bucharova cesta z Jilemnice na Horní Mísečky, ale i žlutá značka z Vrchlabí nebo pohodlná cesta z Benecka. Z rozhledny, která je přístupná za příznivého počasí (otevřeno od 10 do 16 hodin), je krásný rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí.

Rozhledna Černá hora u Janských Lázní

Pokud vyjedete kabinovou lanovou dráhou z Janských Lázní na vrchol Černé hory (1299 m n. m.), můžete po 106 schodech vystoupat do výše 21 metrů na ochoz ocelové konstrukce rozhledny, která vznikla úpravou nevyužité předposlední podpěry původní lanovky.

Stojí nedaleko konečné stanice současné kabinové lanovky. Vyhlídkový ochoz je čtyři metry pod vrcholem a lze na něj bez problémů vystoupat, v zimě i v lyžařských botách. Při dobrém počasí se pokocháte panoramatem Krkonoš a českou kotlinou. Postavy procházející se na Sněžce si prohlédnete dvěma dalekohledy. Z vyhlídkové plošiny jsou dále vidět Jeseníky, Orlické hory, Českomoravská vrchovina, dominanty Českého ráje i krajina v sousedním Polsku.

Foto: Dáša Palátková

Na věži je zařízení pro přenos signálu mobilních telefonů a kamera, která každé ráno monitoruje okolní terén a v pořadu Panorama na ČT 2 živě informuje televizní diváky. Rozhledna na Černé hoře je otevřena celý rok.

Rozhledna Štěpánka u Kořenova

Dominantou této části krajiny je rozhledna Štěpánka nad Příchovicemi ve výšce 958 metrů a hora Bukovec u osady Jizerka s výškou 1005 metrů.

Foto: ssl9000, Mapy.cz

Rozhledna Štěpánka u Kořenova

Štíhlá osmiboká kamenná novogotická rozhledna nazývaná „královna Jizerských hor“ nacházející se na vrchu Hvězda na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor byla postavena na základech původní stavby knížete Kamila Rohana z roku 1847.

Dokončena byla v roce 1892. Název je odvozen od jména arcivévody Štěpána, protektora stavby císařské silnice vedoucí z Liberce do Trutnova.

Renesanční radnice v Hostinném

Dominantu čtvercového náměstí tvoří na západní straně renesanční radnice – historická památka – s barokně ukončenou věží a hodinami. Věž byla k radniční budově připojena v roce 1525. Po požáru v roce 1610 byla přestavěna italským stavitelem Carlem Valmadim a ozdobena sgrafity.

Foto: Dáša Palátková

Od roku 1641 stojí v průčelí věže monumentální postavy dvou 4,8 metru vysokých obrů v římské zbroji. Věž je zakončena ochozem a barokní bání. Po předchozím telefonickém objednání se z jejího vrcholu můžete rozhlédnout po Hostinném. Objednávku vyřídíte v Informačním centru Hostinné.

Památník generála Gablenze u Trutnova

Unikátní vyhlídka je na okraji Trutnova. Dvacetimetrový pomník z roku 1868 na vrchu Šibeníku byl postavený k poctě vojevůdce maršála Ludvíka von Gablenze, který v bitvě u Trutnova 27. 6. 1866 vedl vítězné tažení rakouské armády v jedné z bitev prusko-rakouské války. Dutý litinový obelisk se schody vedoucími vnitřkem až na vrchol je od roku 1874 i místem Gablenzova posledního odpočinku. Ze samé špičky obelisku je krásný výhled západním až severovýchodním směrem. Přehlédnete celý Trutnov a okolí.

Rozhledna U Borovice v Roprachticích

Navštivte krásnou kamennou, v klasickém a úhledném stylu stavěnou, soukromou rozhlednu pana Františka Hubaře z Roprachtic. Postavil ji na kraji obce na kótě 669 m n. m. Místo, které si k výhledům oblíbil již jeho dědeček, bylo pojmenováno U Borovice.

Foto: Dáša Palátková

Potěší vás daleký výhled: na severu dohlédnete k údolí Jizery, hřebenu Jizerských hor a Krkonoš, na východě uvidíte jižní části Krkonoš s Černou horou, Zvičina, Orlické hory, jižně je vidět Tábor a Polabí, západně údolí Jizery, Kozákov, Ještěd, Milešovka. Do května bude rozhledna otevřena denně od 9 do 16 hodin, od června do září až do 18 hodin.

Foto: TJ, Právo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám