Hlavní obsah

Čínské Benátky si v ničem nezadají s italským originálem

Novinky, Bára Fialová

Až se vypravíte do Šanghaje a po několika dnech budete unaveni jejím neutuchajícím ruchem, dopřejte si pauzu a podnikněte výlet po okolí této nikdy neusínající metropole. Uprostřed kanálů, rybníčků a jezer tam najdete Zhouzhuang, jedno z nejoblíbenějších čínských vodních měst.

Foto: shutterstock.com

Pohled, který možná znáte z italských Benátek, se vám může naskytnout i v daleké Číně. Zhouzhuang je totiž městem vodních kanálů a také gondoliérů.

Článek

Cesta z velkoměsta

Do sto kilometrů vzdáleného městečka se dopravíte autobusem, který jezdí ze šanghajského náměstí People’s Square. Přibližně po hodinové jízdě dorazíte na hlavní autobusové nádraží v Zhouzhuangu. Nejprve je potřeba se zorientovat a najít vodní kanál, který vás dovede až do staré čtvrti. Musíte se ale vydat správným směrem, my jsme s tím měli trochu problém.

Foto: shutterstock.com

Pokud se vám nechce bloudit a chodit pěšky, za poplatek vás tam odveze jedna z rikš, jejichž řidiči urputně vyhlížejí přijíždějící autobusy přímo na nádraží.

Gondoliéři na čínský způsob

Úchvatný Zhouzhuang je doslova obklopen i protkán jezery a říčkami. Přes ně se klene 14 kamenných mostů, z nichž se vám otevře krásný výhled na celé město. K nejznámějším patří například Yong'an, postavený už v dobách dynastie Ming.

Foto: shutterstock.com

Pod mosty proplouvají muži na lodích podobných gondolám. Pro nás Evropany je tak Zhouzhuang poněkud exotičtější variantou italských Benátek. Se stejně úžasnou atmosférou a tisíciletou historií, která na vás dýchá na každém kroku.

Foto: shutterstock.com

Stará zástavba

Vodní kanály jsou obestaveny jednopatrovými domky, z nichž vede vždy pár schodů přímo k vodě. S kanály je nerozlučně spjat každodenní život zdejších obyvatel, myje se v nich nádobí, pere…

Foto: shutterstock.com

Vedle běžných domků se vyjímají honosná sídla, jako takzvaný Shen House. Jedna z hlavních zdejších atrakcí vyrostla v roce 1742 nedaleko starobylého mostu Fu’an, rozkládá se na ploše 2000 čtverečních metrů, má více než 100 pokojů a součástí domu je i nezbytné přístaviště.

Celá stará čtvrť města je protkaná nejen kanály, ale i křivolakými uličkami, v nichž často visí klece s ptáčky. Někteří z nich mluví dokonce anglicky, což je od majitelů obchůdků a restaurací skvělý tah, jak ke svému podniku přitáhnout pozornost turistů.

Foto: shutterstock.com

Na jídlo do čínské domácnosti

Až na vás přijde hlad, doporučuji zajít do některé z typických zdejších restaurací. Jsou to většinou rodinné podniky v domě, kde se normálně žije. Jídlo se podává v prvním poschodí na terase se skvělým výhledem na vodu, zatímco v dolním patře se vaří a bydlí. Člověk tak má možnost nahlédnout i do typické čínské domácnosti.

Foto: shutterstock.com

Vodní město Zhouzhuang stojí za návštěvu. Malebné vodní scenérie v kombinaci s pagodami, chrámy, kamennými mosty a spletí historických uliček a kanálů se postarají o nezapomenutelný romantický zážitek.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Nové termíny poznávacích zájezdů do Thajska jsou tady. Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel prozkoumat krásy asijské kultury a užít si nekonečného odpočinku na bělostných plážích ostrovů Phuket, Krabi nebo Phi Phi.

Je libo rušný Bangkok s jeho neopakovatelnou pulzující atmosférou? Nebo dáte přednost poznávání exotické krásy ostrovů jižního Thajska? S námi si užijete obojího! Stačí jen vypnout a užít si svých 16 dní v ráji.

Související témata:

Výběr článků

Načítám