Hlavní obsah

Proslulý Central Park – rozmar bohatých Newyorčanů stál stejně jako celá Aljaška

Novinky, Tereza Houštecká, CK Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Central Park – jeden z nejznámějších parků na světě a dominanta města, které nikdy nespí. Místo, které si zahrálo v bezpočtu filmů a v současnosti je oblíbeným cílem „domorodců“ i turistů, má pohnutou historii.

Foto: shutterstock.com

Oáza uprostřed velkoměsta či "plíce" New Yorku, to vše je Central Park.

Článek

Majetní obyvatelé New Yorku v polovině 19. století zatoužili po prestižní upravené zeleni, kde by se mohli ukazovat a být viděni, a také po tom, aby okolí svých rezidencí – po vzoru evropských metropolí Londýna nebo Paříže – náležitě zatraktivnili.

Foto: shutterstock.com

V tehdejším městě však již nebylo lehké najít neobydlené místo pro vznik rozsáhlého parku, a proto musela zaniknout osada Seneca Village, první komunita svobodných černochů na Manhattanu. Žilo zde přes 260 lidí – dvě třetiny Afroameričanů a třetina irských přistěhovalců. Obyvatelé Seneca Village proti zabrání svého majetku protestovali a několikrát se domáhali nápravy u soudu. Nakonec však byly jejich pozemky vyvlastněny.

Zbudování nádherného Central parku pak Američany celkově stálo skoro stejně jako koupě celého státu Aljaška (7,4 miliónu dolarů vs. 7,2 miliónu dolarů).

Foto: shutterstock.com

.

V roce 1858 byla uspořádána veřejná architektonická soutěž o podobu nového parku. Celkem z 32 návrhů byla vybrána vize architektů Fredericka Lawa Olmsteda a Calverta Vauxe. Vznikla tak typická místa jako Sheep Meadow, Bethesda Fountain, Belvedere Castle nebo romantické jezero The Lake.

Foto: shutterstock.com

Cesty byly navrženy velmi nepravidelně, aby v parku nemohly probíhat závody na koních. Několik let po otevření bylo zakázáno chodit na trávníky a pro řádění dětí v podstatě nebyl určen vůbec.

Foto: shutterstock.com

Velkolepé přetváření přírody se stalo monumentálním dílem. Zajímavostí je, že 18 původních bran dostalo i svá jména (Brána umělců, Brána námořníků, Brána válečníků, Brána inženýrů…).

Central Park s rozlohou 341 hektarů se stal prvním veřejným parkem v USA. V průběhu 20. století si prošel, tak jako samotní obyvatelé New Yorku, několika obdobími chátrání a devastování. Přes 150 let úprav a vylepšování ho však dovedlo k dnešní podobě zeleného ráje uprostřed velkoměsta, který ročně navštíví přes 42 miliónů lidí.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do podzimního New Yorku a vychutnejte si vůbec nejpestřejší podobu Central Parku.

Prozkoumejte toto jedinečné město, které nikdy nespí. Nechte se okouzlit jeho kolosálními mrakodrapy, rozsáhlými parky nebo legendárními čtvrtěmi jako je například Čínská čtvrť a SoHo. Nepopsatelnou pulsující atmosféru města pak zažijete na vlastní kůži v  jeho rušných ulicích, které bez ustání křižují proslulé žluté taxíky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám