Hlavní obsah

Tajemný mnišský stát Athos: Ženám vstup zakázán!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poloostrov Chalkidiki patří k nejnavštěvovanějším lokalitám Řecka. Respektive dva z jeho tří výběžků – ten třetí, výběžek Athos tvoří stejnojmenný mnišský stát. Sem nemají turisté běžně povolený přístup. „Denně jich mniši přijmou jen deset a pokud jste žena, tak nemáte nejmenší šanci,“ říká k tomu delegát na Chalkidiki. Ženy sem totiž mají už více než 1000 let přísně zakázaný vstup.

Článek

Mnišský stát Athos (občas označovaný jako Agios Oros) je dnes nejvýznamnějším centrem pravoslaví. Na jednom z „prstů“ poloostrova Chalkidiki stojí 20 naprosto unikátních klášterů a bezpočet modliteben a menších osad. Turisté ale nemají šanci tyto unikáty obdivovat. „Denní počet návštěvníků je omezený na 120 Řeků a 10 cizinců,“ dodává k tomu člověk, který je seznámený s řeckými reáliemi.

„Ženám vstup zakázán!“

„Povolení, takzvaný diamonitirion, může získat jen muž, kterému je víc jak osmnáct let,“ dočtete se v materiálech. Ženy a děti mají smůlu. Pravidla, která platí od středověku, jsou natolik přísná, že z prostoru mnišského státu vylučují i veškerou zvířenu ženského rodu s výjimkou koček a slepic.

„Na hranici absurdity je nařízení, které říká, že se loď, kde je na palubě žena, nesmí přiblížit k pobřeží Athosu na vzdálenost půl kilometru,“ dodává k tomu průvodce z oblíbeného letoviska Kallithea, kde se velmi často tráví dovolená na Chalkidiki. „Žena, která by chtěla nařízení porušit, se vystavuje nebezpečí desetiměsíčního žaláře,“ doplňuje další informace.

Branou do duchovního centra Evropy je přístav Dafni. Mimo budovy policie je tu i celnice, pošta a několik obchodů. „Turisty-poutníky sem přiveze loď z posledního světského města hned po ránu a ti pak autobusem pokračují do hlavního města Karyes,“ prozradí vám průvodce. Pobyt v určitém klášteře se doporučuje předem dohodnout, stejně jako lodní dopravu. (Telefon do přístavu je 0030 23770 71248)

Plavba lodí okolo Athosu
Pro ty, kteří se nedostanou až dovnitř tajemného státu, je alternativou plavba lodí podél pobřeží. Pravidlo půlkilometrové vzdálenosti od pobřeží kvůli ženám na palubě se většinou nedodržuje. Loď vyráží z přístavu Ormos Paganias a během plavby je z paluby vidět nejen nejvyšší hora Chalkidiki – Athos, ale i impozantní kláštery postavené na prudkých zalesněných svazích. Poslední veřejnosti přístupné místo před hranicemi mnišského státu je Ouranoupolis – tady se obvykle kotví a turisté mají možnost nakoupit, vykoupat se a ochutnat speciality v tavernách.

Chalkidiki – Poseidonův trojzubec

Poloostrov Chalkidiki není ale jen tajemný mnišský stát. Naopak. Je zavedenou a jednou z nejoblíbenějších lokalit v pevninském Řecku. „K tomu přispívá i snadná dostupnost, odletíte z Prahy a za dvě hodinky už přistáváte na letišti v Thessaloniki,“ říká k tomu zástupce cestovní kanceláře.

Turisty lákají hlavně stovky kilometrů čistých a upravených pláží. „Prý se jejich celková délka blíží k 850 kilometrům,“ pokyvují hlavou místní. Řada z nich se navíc pyšní oceněním Evropské unie – Modrou vlajkou za čistotu. Jsou tu jak velké oficiální pláže, tak malé romantické zálivy, kde si mohou turisté užívat nerušené soukromí.

„Dovolená na Chalkidiki ale není jen o ležení na pláži,“ ví turisté, kteří sem jezdí každý rok, „letoviska mají veškeré zázemí pro vodní sporty, jezdí se tady na koni a na kvalitním greenu se hraje golf.“ Pro kratší výlety je ideální využít místní autobusovou dopravu, nebo si pronajmout auto nebo motorku.

Dovolená Chalkidiki – letoviska:
KallitheaNázev letoviska v překladu znamená „krásná vyhlídka“ a výhled na protější výběžek Kassandra tento název jenom podporuje. Dlouhodobě patří k nejoblíbenějším letoviskům na Chalkidiki.
Porto CarrasPokud patříte k milovníkům sportu, vyrazte na dovolenou do Porto Carras. Tenhle luxusní resort nabízí sportovcům to nejlepší zázemí – pro potápěče, tenisty, hráče volejbalu, basketbalu i golfu.
HaniotiDalší z mnoha letovisek na Chalkidiki je městečko Hanioti. Letovisko je oblíbené hlavně mezi mladými páry. V noci jeho uličky ožívají bohatým nočním životem – bary, restaurace a zábavní podniky zavírají až k ránu.

Doporučujeme:

Psali jsme i o potápění v Egyptě, nebo o cestě do Chorvatska. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Greece Tours, specialista na letní dovolenou v Řecku a na Kypru vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko - dovolená Chalkidiki:

Příjemný hotel u písčité pláže má velmi dobré podmínky pro rodinnou dovolenou včetně ubytování v bungalovech vhodných pro rodiny se 2 dětmi.

Luxusní hotelový resort u jedné z nejkrásnějších pláží na Chalkidiki nabízí klientům řadu možností zábavy a aktivního odpočinku.

Moderní a příjemný hotel v půvabném a oblíbeném letovisku Hanioti nabízí ubytování s all inclusive za cenu polopenze.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK GREECE TOURS

Anketa

Chtěli byste se stát na několik dní hosty mnichů na Athosu?
Ano, láká mě to
76,5 %
Ne, raději zůstanu věrná/věrný klasickým poznávacím výletům
23,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 490 čtenářů.

Jak se dostat do Athosu

Kdyby vás náhodou omrzela dovolená na Chalkidiki, můžete si zažádat o povolení ke vstupu do mnišského státu Athos. Mniši pouští na své území jen deset cizinců denně. Ti si musejí zažádat o zvláštní povolení od řeckého Ministerstva zahraničních věcí v Athénách (tel. č.: 0030 210 362 894), potřeba je i referenční dopis českého velvyslanectví v Athénách, nebo konzulátu v Thessaloniki. V okamžiku, kdy získáte povolení, můžete strávit na Athosu 3 dny (lze prodloužit až na pět).

Turisté si jídlo ani ubytování v Agios Oros neplatí – jsou hosty mnichů. Nutné ale je, aby respektovali pravidla, která tu platí už stovky let. Jednoznačně by měli mít i dlouhé kalhoty a košili s dlouhým rukávem. Šortky a tílko jsou nemyslitelné.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám