Hlavní obsah

Laciné víno nemusí být nutně nekvalitní, přesvědčí vás o tom v Niforeice

Severozápadní pobřeží Peloponésu je jedinečnou lokalitou Řecka. Zachovává si klidný, venkovský charakter. „Právě ten se dnes z některých pro turisty atraktivních lokalit dávno vytratil,“ ví Čech, který tu působí delší dobu jako delegát. A blízko je to odsud nejen k místům, kde se tvořily antické dějiny, ale i k unikátnímu mostu přes Korintský záliv nebo do vinných sklepů s levným ale kvalitním vínem.

Článek

Most Rio-Antirio, který spojil Peloponéský poloostrov s řeckou pevninou, se začal stavět už v roce 1998. „Dokončili ho o šest let později,“ dodává k tomu delegát. Slavnostně otevřený byl těsně před letní olympiádou, ale ani to úplně nesmazalo hořkou pachuť. „Celá stavba prý stála třikrát víc, než byl původní rozpočet,“ vysvětluje.

Téměř tři kilometry dlouhá stavba přetínající vody Korintského zálivu ve výšce až 70 metrů nad hladinou ale nemá v Evropě konkurenci. „Konstruktéři se navíc museli vypořádat i s nepříznivými přírodními podmínkami,“ dočtou se turisté v informačních materiálech. Stavba musí odolávat nejen silnému proudění vzduchu, ale i pohybům v zemské kůře – Peloponés se totiž od řecké pevniny vzdaluje každý rok o necelý centimetr.

Niforeika – synonymum klidné dovolené

Most se stal symbolem moderního Řecka a rozhodně netrpí nezájmem ze strany turistů. Architektům se ho podařilo elegantně začlenit do krajiny a v noci se díky originálnímu nasvícení stává dominantou Korinstkého zálivu na míle daleko. „Pozorovat ho můžete i z pláží v letovisku Niforeika,“ dodává k tomu delegát.

Pokud jedete na dovolenou do oblasti Niforeika, pak vězte, že vyrážíte do některého z hotelů nebo apartmánů právě mezi vesnicí Niforeika a městečkem Kato Achaia. „Všechny hotely leží v pásu přímo na pobřeží, maximálně sto metrů od moře,“ přibližuje podobu letoviska turista, který tu už dovolenou strávil. „Nečekejte tady klasickou promenádu, tak jako v jiných letoviscích,“ doplňuje ho další. Taverny jsou rozeseté porůznu, nočních zábavních podniků tu je jak šafránu – ideální místo pro ty, kteří chtějí klid.

Do míst, kde vznikala civilizace

Pláže jsou nepřeplněné a letovisko je ideální pro klidnou dovolenou spojenou s výlety za historií. „Do Olympie je to odsud jen sto kilometrů, do Delf sto čtyřicet a Athény jsou vzdálené asi 220 kilometrů,“ vyjmenovává možné cíle majitel zdejšího hotelu. Pár desítek minut je to i do vesničky Alikes s vynikající rybí tavernou. Její návštěva je tu pro turisty téměř povinnost.

„Na poznávačku těchto míst můžete vyrazit na vlastní pěst, stačí si vypůjčit auto,“ poradí vám tady. Těm, kteří raději dávají přednost výletům pod taktovkou někoho zkušeného, vychází vstříc cestovky, které do známých turistických lokalit pořádají celodenní výlety.

Patra – brána Korintského zálivu

Třicet kilometrů od Niforeiky leží třetí největší město Řecka – Patra. Říká se jí občas i „Brána Korintského zálivu“ - podle toho, že její vládci měli vždy úzký vstup do této důležité obchodní trasy pod bedlivou kontrolou. „Co rozhodně stojí za návštěvu, jsou vinařské závody Achaia Clauss,“ přichází s tipem na výlet delegát. Management továrny rád uvítá náhodné návštěvníky i organizované zájezdy.

Turisté mají možnost výborná vína nejen ochutnat, ale i koupit za podstatně nižší cenu než v obchodě – podle řeckých zákonů totiž zboží, které se prodá přímo v továrně, nepodléhá dani z přidané hodnoty. A ta je od 1. července letošního roku celých 23 %. Takže turisté tuto možnost hojně využívají - s příznivými cenami se řecký ekvivalent našeho „Na zdraví!“ – „Jámas!“ – říká o dost radostněji.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme psali i o jiných destinacích - například o Madeiře potápění v Egyptě nebo Turecké riviéře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Nejvyhledávanější ubytování v Niforeice. Rozlehlá zahrada, klidná pláž vzdálená jen 50 metrů, výborná domácí kuchyně.

Hotel s unikátním výhledem leží nad Patraským zálivem. Od pláže ho odděluje jen prostorná zahrada. Hostům k dispozici bazén.

Hotel s rodinnou atmosférou ideální pro klidnou dovolenou. Domácí kuchyně v místní taverně, na pláž se sejde jen po několika schodech.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Kam letos jedete na dovolenou?
Zůstanu v České republice
31,5 %
Do pevninské části Řecka
6,2 %
Na některý z řeckých ostrovů
22,7 %
Do jiné oblasti ve Středomoří (Španělsko, Itálie, Chorvatsko...)
23,1 %
Úplně jinam
16,5 %
Celkem hlasovalo 260 čtenářů.

Olympie – sportem a uměním k dokonalosti ducha

Dovolená v oblasti Niforeika přímo láká k tomu, abyste se vydali poznávat místa, která jsou označována jako kolébky civilizace. Jedním z nich je rozhodně i Olympie – místo, kde vznikly olympijské hry.

Traduje se, že otcem a snad i zakladatelem těchto nejslavnějších sportovních her je Herakles. Je ale trošku otázkou, který z Heraklů – většina legend mluví o nelegitimním synovi samotného Dia, existují ale i zkazky, které mluví o stejnojmenném krétském horském démonovi, který Dia vychovával.

Legendy už zůstanou legendami. V každém případě ale tato událost přežívá do dnešních dnů. I když už v jiné podobě než před tisíciletími. I tehdy se hry pořádaly každé čtyři roky, ale na rozdíl od dnešních ryze sportovních zápolení se soutěžilo i ve zpěvu, recitaci a hře na lyru.

Nástup Byzantského období zavinil nucenou přestávku v soutěžení na celých čtrnáct století. V 5. století po Kristu hry totiž zakázal císař Justinián, protože prý byly nežádoucím přežitkem pohanských kultů. První novodobá olympiáda se konala až v roce 1894 – už ne v Olympii, ale v Athénách. Největší podíl na znovuobnovení události měl milovník sportu a mecenáš Pierre de Coubertin.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám