Hlavní obsah

Tunisko: Když je bližší velbloud, než manželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoafrické Tunisko dělí od evropského ostrova Sicílie pouhých sto padesát kilometrů a od letištní plochy pražské Ruzyně jen dvě a půl hodiny letu. I to jsou důvody toho, proč se těší nejen mezi Čechy takové oblibě. „Svou roli hraje i fakt, že je to exotická, ale zároveň i velmi bezpečná arabská země,“ má jasno velká část odborníků.

Článek

Tunisko je sice nejmenší zemí severní Afriky, ale klimatické i společenské podmínky jsou tu asi nejlepší z celé oblasti. „V létě tu slunce nezapadne i dvanáct hodin a teplota šplhá až k 35 stupňům,“ upřesňuje delegát. Na severu leží nejmohutnější pohoří Afriky Atlas, pojmenované po mytickém obrovi, který prý držel na svých bedrech nebeskou klenbu, jih patří pískům Sahary.

Bezpečnost nade vše

„Turisté se mě často ptají, jestli je v Tunisku terorismus,“ vykládá delegát a vzápětí ujišťuje: „Ne, tady se svatá válka, ani nic podobného nekoná. Pro bezpečí turistů dělá maximum místní vláda v čele s prezidentem Zine El Abidine Ben Alim.“ Kdysi zde byla odpálena menší nálož, která zranila německou turistku, ale tresty pro všechny zúčastněné byly natolik tvrdé a odstrašující, že se od té doby nic podobného nestalo.

Tunisko totiž moc dobře ví, jaký poklad pro něj turisté jsou. Ve službách spojených s cestovním ruchem pracuje více než polovina obyvatel – žádný bezpečnostní problém si proto tahle země nemůže dovolit. V zemi je spousta dovolenkových resortů, které poskytují standard služeb na velmi vysoké úrovni.

Monastir – léto mezi celebritami

„Mezi nejoblíbenější a tím pádem i nejnavštěvovanější letoviska patří Hammamet, Monastir a Sousse,“ dělá v tom turistům jasno tištěný průvodce Tuniskem. Hammamet je od hlavního města vzdálený asi hodinu jízdy a jeho velkým plusem je kromě krásné písečné pláže i to, že se sem dostanete po pohodlné a kvalitní dálnici. Od věci není ani označení „město parků“ – letovisko je propojené parky a zahradami plnými květin.

„Není divu, že si ho oblíbily takové osobnosti, jako byli například literáti Oscar Wilde nebo Guy de Maupassant,“ usmívají se místní. Dnes patří k oblíbeným destinacím i mezi Čechy. V malebném přístavu Monastir se ale můžete potkat se současnými celebritami. Z palub svých jachet tu pozorují cvrkot na pobřeží třeba Richard Gere nebo Brad Pitt.

Středisko Sousse pro změnu vyhledávají hlavně milovníci historie,“ říká delegát. Dominanta staré části města, pevnost Ribat, a údajně pět kilometrů dlouhé katakomby – to jsou památky, které mnohým nedají spát. „A spát tady dost často nechodí mladá generace,“ se smíchem dodává, „diskotéky a bary tu totiž zavírají až s ránem.“

Sahara, krása i zmar

Největší poušť světa je nedílnou součástí života i kultury obyvatel Tuniska. Oslavou lidského ducha a přizpůsobivosti člověka jsou zdejší Beduíni. „Jen těžko dnes zjistíme, kde leží kořeny tohoto národa, ale organismus houževnatého etnika je nastavený jak na spalující saharská vedra, tak na mrazivé noci,“ vykládá odborník přes antropologii.

Výlet na Saharu
Tuniské cestovní kanceláře podnikají dvoudenní výlety do nitra Sahary. Během osmačtyřiceti hodin v největší poušti světa turisty čeká spousta zajímavostí - třetí největší zachovalé koloseum světa, El Jem. Postavili jej zde Římané pro svou potěchu z gladiátorských zápasů. Nebo Matmata - staré a dobře zachované berberské sídliště. V oáze Douz se můžeme projet na velbloudu. Následující den máte před sebou solné jezero Jerid a džípem vyrazíte na západ k horským oázám na alžírském pomezí – i k oáze Tamerza, největší horské oáze vůbec. Finále s možností nákupů je v Kairouanu.

Jejich nerozlučnými společníky jsou velbloudi. Mimochodem, věděli jste, že jakmile projde toto zvíře s karavanou jednu trasu, pamatuje si ji nadosmrti? Není proto divu, že pro beduína má velbloud větší cenu než jeho manželka. Oblíbenou turistickou kratochvílí jsou výlety přímo do beduínských vesniček. „Dají vám ochutnat svůj silný mátový čaj, můžete nahlédnout do jejich stanů, nebo se projet na velbloudech,“ přibližuje atmosféru výletů turista, který výlet prožil.

Tunisko je otevřenou a bezpečnou zemí,“ rekapituluje místní delegát, „od jara do podzimu s úspěchem láká davy návštěvníků z celé Evropy.“ Ti, co tu byli, se shodnou na tom, že největší podíl na jeho oblíbenosti má nevtíravá exotika, skvělá kuchyně, poměrně nízké ceny a výborná vína. A nesmíme samozřejmě zapomenout ani na horké slunce a průzračné moře.

 Doporučujeme:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Tuniska

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Tunisko:

U jedné z nejkrásnějších pláží Tuniska leží 4* hotel v maurském stylu. Pozvolný vstup do moře, bohatý animační program - ideální pro rodiny s dětmi.

4 * hotel v tradičním tuniském stylu leží v rozlehlé zahradě - ta jediná ho odděluje od moře, v okolí jsou obchůdky, zábavní podniky i dětský lunapark.

Příjemný hotel leží přímo na písečné pláži v městečku Mahdia. Vhodný pro klidnou dovolenou a zároveň v  těsné blízkosti centra města.

Anketa

S kým jezdíte nejčastěji na dovolenou?
Sám/sama
9,8 %
Jen s partnerem/partnerkou
49,9 %
S partnerem a dětmi
23,2 %
S partou přátel
17,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 419 čtenářů.

Hannibal Ante Portas!

Tuto téměř holou větu vykřikl velitel stráže na hradbách Říma v roce 218 před Kristem, když na obzoru spatřil Hannibalovu armádu, která po náročném přechodu Alp přepadla Řím z naprosto nečekané strany.

„Hannibal před branami“, což je přesný překlad tohoto hlášení, tehdy dosáhl z pozice své síly od Římanů spoustu ústupků. Jeho následovníci však nebyli natolik schopní, aby zvýhodněného postavení Kartága udrželi. A tak tato oáza krásy a prosperity definitivně padla roku 149 před Kristem během třetí punské války. „Ostatně soudím, že Kartágo musí být zničeno!“ řekl tehdy politik a spisovatel Marcus Porcius Cato a zapsal se svým výrokem do dějin.

A jak se tak dějiny mění, Římané sto let po zničení Kartága vybudovali město nové. Prosperující obchodní středisko bylo prostě v tomhle koutu Středozemí nutností. Nové Kartágo, teď už pod řízením Říma, povstalo tehdy z popela jako bájný Fénix. Dnes patří k vděčným turistickým cílům v Tunisku.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám