Hlavní obsah

Bulharsko není socialistický skanzen, ale luxusní letní destinace

Pro ty, kteří sem jezdili na rekreaci za totality, musí být současná podoba Slunečného pobřeží v Bulharsku pořádným šokem. Rozhodně ale ne nepříjemným. Pryč jsou doby, kdy Češi přivírali obě oči nad (ne)kvalitou služeb a byli rádi alespoň za to, že mohou být u moře. „V posledních letech prodělalo ale Bulharsko ohromnou změnu a stalo se mezi turisty opět vyhledávanou destinací,“ říká k tomu místní delegát.

Článek

„Velký posun v oblasti cestovního ruchu je patrný hlavně v posledních dvou dekádách,“ dodává k tomu. Spolehlivé a dnes už i opravdu kvalitní služby, luxusní hotely  na plážích a bezkonkurenční ceny udělaly z této země letní turistický tahák. A to nejen mezi Čechy – na chuť mu nedávno přišli i Holanďané nebo Němci.

Na rozdíl od nich tu mají Češi dobrou pověst. Když na tohle téma přijde řeč, místní říkají: „Jo, vy Češi, jste nekonfliktní, dochvilní a čistotní… A taky zvídaví! Na rozdíl od Britů, kteří trpí chronickým nezájmem o cokoliv. Němci jsou zase nadřazení a Holanďané? Cyklistika, konzervy, pro pět stotinek by si nechali vrtat koleno!“

Levně a kvalitně

Po pádu železné opony si Bulhaři velice rychle uvědomili, že nejlepším předmětem zisku a podnikání je to, po čem denně chodí – jejich země. „Pohoří Pirin, Rila nebo Stará Planina, popřípadě Vitoša jižně od Sofie se stala levným rájem pro příznivce lyžování,“ říká místní. Při dotazu ohledně letní sezóny jen mávne rukou. „Vždyť ty spousty turistů na plážích vidíte sami!“

Slunečné pobřeží, Nessebar, Pomorie, Svaty Vlas – to je jen krátký výčet letovisek, do kterých v posledních letech míří stále více turistů. „Líbí se tu i těm, kteří zrovna nemusejí příliš slanou vodu, ta zdejší je totiž slaná jen mírně,“ říká delegát. Příjemný je i minimální teplotní rozdíl mezi dnem a nocí.

Vesnice dlouhověkých

Atrakcí pro turisty bývá návštěva původních vesnic, ve kterých žijí i obyvatelé s deseti „křížky na krku“. Oni sami s nadsázkou říkají, že se o jejich dlouhověkost zasloužil jogurt. „Možná na tom něco bude,“ rozumuje průvodce, „čerstvě vyrobený z čerstvého mléka se tu konzumuje denně po kilech.“ Prý snižuje krevní tlak a naopak zvyšuje potenci. Ať je to jakkoli, za ochutnání rozhodně stojí. Dalším tipem na výlet je nedaleko od Pomorie stejnojmenné Pomorijské jezero – největší ložisko soli v Bulharsku.

„Na dosah Slunečného pobřeží je jeden z pokladů UNESCO – město Nessebar,“ nabízí další možnost kam se vydat průvodce. Typickou architekturu, roubenky s kamennou podezdívkou, doplňují galerie, chrámy, butiky, kavárny i bary. „Nessebar je odvarem všeho, co je pro Bulharsko typické,“ dodává nakonec.

Na skok do Istanbulu

Pokud plánujete dovolenou v Bulharsku, měli byste si k plánu přidat ještě návštěvu Istanbulu. Metropole s příchutí Orientu je jen pár hodin cesty. „Vyráží se v noci, za svítání už turisté vidí brány Orientu – stovky minaretů turecké metropole,“ přibližuje cestu průvodce. Součástí cesty je návštěva Hipodromu i Modré mešity, která je prý nejfotografovanější mešitou světa.

Výlet obvykle trvá přes noc, večer spousta turistů vyráží na show do Orient House. „Ráno je na programu ještě návštěva dílny, kde se zpracovává kůže, a zlatnictví,“ doplňuje delegát. „Část turistů ještě vyráží do Disneylandu. Tam se vyřádí nejvíc děti.“ V noci se potom vrací do Bulharska.

Dnešní Bulharsko rozhodně není socialistickým skanzenem, jak na něj ještě před nedávnem nahlížel zbytek letních dovolenkových velmocí. Naopak. „Kolikrát by se mohli od Bulharů učit – ať už se týká kvality služeb nebo ubytování,“ uzavírá zástupce cestovní kanceláře.

Tipy na výlety:
Výlet do Sozopolu a RopotamaSozopolis v překladu znamená „město vykoupení“. Dnes ho turisté obdivují hlavně pro intimitu starobylých uliček a ruch, který je kolem pouličních umělců. Na zpáteční cestě je na programu asi hodinová plavba do delty řeky Ropotamo.
Bulharský večerVečírek s překvapením nabízí večerní folklórní program ve vesnici Novo Selo. Kdo má rád lidové písně, tance, tradiční kuchyni a neomezenou konzumaci místních vín, je srdečně zván. Jen pozor na to, aby vám potom ráno v hlavě nekutali permoníci.
Safari s džípy do horPrašnými cestami a krásnými přírodními scenériemi až k palírně tradiční rakie. Po ochutnávce je další zastávka u výrobny dřevěného uhlí. Jsou tu klasické milíře, úplně stejné jako v pohádce Pyšná princezna. Pak přijdou jeskyně, skály a oběd.

 Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře si můžete přečíst o Madeiře, Alonissu, ale i o tom, jak nejlépe zvládnout cestu do Chorvatska, nebo kam v Egyptě za potápěním. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Bulharska

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Bulharsko:

Moderní hotel ležící přímo u pláže s pozvolným vstupem do moře je ideální pro rodiny s dětmi, ale i pro ty, kteří chtějí prožít klidnou dovolenou.

Hotel ideální pro všechny věkové kategorie leží kousek od centra a prostorné pokoje a kvalitní servis uspokojí i náročnější klienty

Tříhvězničkový hotel leží jen 20 minut chůze od historického centra Nessebaru a 150 metrů od čisté písečné pláže. Vhodný pro rodiny s dětmi.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Jaké máte zkušenosti s dovolenou v Bulharsku?
Jen ty nejlepší, ale byla jsem tam ještě před revolucí
19,3 %
Špatné, ale byl jsem tam ještě před revolucí
3,4 %
Ty nejlepší a z poslední doby
26,6 %
Nic moc a byl jsem tam nedávno
7,8 %
Žádné, v Bulharsku jsem nikdy nebyl
42,9 %
Celkem hlasovalo 1121 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám