Hlavní obsah

Evropský Karibik na Sardinii - luxus, celebrity a jachty za desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé pláže a moře barvy smaragdů vynesly Sardinii přezdívku „Karibik Evropy“. Ono není divu – podoba s karibskými ostrůvky je více než zjevná. A všimly si toho i světové celebrity - přístav Porto Cervo na Smaragdovém pobřeží je v poslední době „parkovištěm“ těch nejluxusnějších jachet a dýchánky VIP osobností v místních podnicích neberou konce.

Článek

„Nejluxusnější, nejkrásnější, ale i nejdražší,“ vyjmenovává delegát cestovky superlativy, které se pojí s nejznámější lokalitou Sardinie – pobřežím Costa Smeralda. „V překladu název znamená Smaragdové pobřeží a pochopí ho každý, kdo měl možnost na vlastní oči spatřit moře v okolí Sardinie,“ dodává.

Nejluxusnější destinace Evropy

Voda při severovýchodním pobřeží druhého největšího ostrova ve Středozemním moři má totiž opravdu barvu smaragdů. Pláže s narůžovělým pískem se střídají s divokými útesy a malé zátoky poskytují těm, kteří je objeví, příjemné soukromí. „Za nejkrásnější je nicméně označovaná pláž Capriciolli,“ říká k tomu ještě informační brožura.

Pořádně ostrý suvenýr
Podle staré tradice by měl mít každý Sard u sebe nůž, kterým by se v případě nutnosti mohl bránit. Dnes už tato tradice skomírá, ale ručně vyráběné sardské nože jsou vyhledávaným suvenýrem – i když je pravdou, že ne levným. Cena kvalitního nože začíná na 1 euru za milimetr střenky. Proslulá nožířství jsou na jihozápadním pobřeží, na vrcholu žebříčku se drží městečko Arbus. Tady máte jistotu, že za peníze, které zaplatíte, dostanete opravdovou kvalitu.

„Každý tady taky míří do přístavu Porto Cervo – „doupěte“ těch nejbohatších Evropanů. Vždyť kdo by nechtěl vidět okázalý luxus na vlastní oči,“ říká s úsměvem průvodce. „V přístavu kotví jachty, jejichž cena se rovná ceně menšího podniku a na náměstí s naleštěnou dlažbou by se dalo obědvat přímo ze země - tak je tady všechno vycíděné.“

Celebrity ale dávají přednost obědům v exkluzivních restauracích, po kterých následuje plenění kreditních karet v buticích světoznámých značek. A běžným turistům se při pohledu na ceny jen údivem protáčejí panenky. Ne všude je naštěstí takhle nekřesťansky draho, na pobřeží Sardinie je spousta dalších letovisek, kde si dovolenou může dovolit i „normální smrtelník“.

Zvířena na Sardinii
Plameňáky znají čeští turisté jen ze ZOO. V okolí sardinských přístavů Porto Pino a Sinis jich nerušeně žijí celá hejna. A žije tu i několik druhů zvířat, která jinde nenajdete – stádečka sardinských jelenů nebo divoký poník Achetta – ten pochází přímo ze Sardinie a ve 20. století byl na pokraji vyhynutí – místní ho totiž lovili pro maso. Dnes tu žije asi 500 kusů

Karibik uprostřed Středozemního moře

„Ti, kteří byli někdy v Karibiku, jednohlasně Sardinii přirovnávají k této exotické oblasti,“ říkají k tomu cestovatelé. Ačkoli jsou turisté pro místní hlavním zdrojem příjmů, Sardinie je ještě pořád jen minimálně zasažená turistickým průmyslem. Pobřežní písek střídá barvy z růžové na bílou, okrově žlutá se při západu slunce mění na hnědavě béžovou a celoročně zelená vegetace jen dokresluje dojem, že nejste v Evropě, ale na druhé straně zeměkoule.

„Symbolem ostrova je pivoňka. Její květy jsou od jara do podzimu ve všech zahradách i parcích,“ říká místní starousedlík. „Roste tu i planě a podle starých pověstí prý ochrání před démony a čarodějnicemi,“ doplňuje. Dřív byla navíc Sardinie  významným exportérem korku.

„Dodnes tady sice rostou statisíce korkových dubů, ale obchod s korkem upadá,“ krčí rameny majitel menšího podniku, který korek vyváží. „Špunty se dneska vyrábějí z plastu. Ten má stejné vlastnosti jako korek a na rozdíl od něj nemá mikroskopické prasklinky, kterými se do lahve občas dostal vzduch, a víno kyslo.“

Hlavním městem ostrova je Cagliari, ve kterém žije 130 tisíc obyvatel. Celkem jich na ostrově žije zhruba 1,6 milionu a turisté se s nimi bez problémů domluví italsky. „Italština je tu úřední jazyk, většina obyvatel ještě mluví i sardsky,“ říká průvodce. Více než 80 % plochy ostrova pokrývají hory, v zimě se tady i lyžuje. „Řeky mají dost vody i v letních měsících, proto je vegetace pořád zelená,“ vysvětluje dál.

Říká se, že pokud někdo zahoří láskou k Sardinii, pořád se na ni vrací. A Sardinie umí překvapit při každé další návštěvě – ať už svými přírodními krásami nebo přímořskými letovisky s bezstarostnou atmosférou a nočním životem.

Tipy na výlet:
CagliariHlavní město Sardinie je ideální pro milovníky historie - čtvrť Castello, Torre dell´ Elefante - sloní věž, katedrála, římský amfiteátr – to jsou jen některá místa, která se těší velké turistické oblibě. Daleko to není autobusem ani do městečka Pula, které bývalo hlavním městem Sardinie.
La MaddalenaPříjemnou změnou je i lodní výlet k souostroví La Maddalena. Ostrov Budelli je proslulý díky své pláži Spiaggia Rossa s růžovým pískem. Na trase je i ostrůvek Santa Maria se stejnojmennou pláží. Příjemné koupání je i na Calla Corsara – i tady si připadáte jako uprostřed Karibiku.
Výlet na KorsikuKdyž vás omrzí Sardinie, vydejte se lodí na Korsiku. Vyplouvá se z přístavu Santa Teresa di Gallura do nejjižnějšího města Korsiky – Bonifacia. Místní hřbitov korsických mořeplavců je opředený mnoha tajemstvími – asi proto je mezi turisty oblíbený.

Doporučujeme:

V rubrice jsme psali i o jiných letních destinacích. Namátkou třeba o Madeiře, ostrově Alonissos nebo potápění v Egyptě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Léto u moře.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Sardinii

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Sardinie:

Čtyřhvězdičkový hotel, kde hosté bydlí namísto v klasických pokojích v menších vilkách uprostřed zahrady, v ceně zájezdu je pronájem automobilu.

Hotel disponuje rozlehlým parkem a soukromou pláží. Postavený je ve stylu starého hradu a nabízí svým hostům absolutní klid a soukromí.

Ke krásné pláži Simius je to od apartmánů zhruba 250 metrů. V blízkosti je jak centrum vodních sportů, tak několik zábavních podniků a obchodů.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Dáváte přednost letní dovolené v Česku nebo v cizině?
Jednoznačně v Česku
10,8 %
V zahraničí, v Evropě
33,8 %
V cizině, mimo Evropu
8,5 %
Budu trávit dovolenou jak v Česku, tak v zahraničí
46,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 388 čtenářů.

A jak je to s historií?

Sardinie je sice součástí Itálie už od roku 1861, ale od roku 1948 má v rámci Italské republiky naprostou teritoriální svobodu. Sardinie (ve starověku Sardegna) byla odedávna chápána jako autonomní oblast a ač byla několikrát součástí mnohem většího impéria, cizí vládci zde vládli spíše formálně.

Sedm století byla pod nadvládou Římanů. V 18. století byl ostrov rakouskou državou a na mapách byl k nalezení pod jménem Savoyské království. Čtyři sta let před tím zde vládli Španělé. Na obranu proti tuniským a alžírským pirátů tady nechal král Karel V. Španělský vybudovat asi 7000 pevnůstek, tzv. nuraghů – ty jsou tady dodnes.

Karel V. prý tehdy jen obnovil staré fénické opevnění, které hlídalo mořský horizont už 1500 let před Kristem. Momentálně jsou hlásky opuštěné a dotvářejí romantický ráz zdejší krajiny. Už v 10. století byla Sardinie rozdělena na čtyři části – každá se dostala pod nadvládu jednoho šlechtického rodu. Hranice provincií Cagliari, Torres, Arborea a Gallura mají i dnes stejné hranice jako před 11. stoletími.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám