Hlavní obsah

Pohádky Tisíce a jedné noci živě: Jaká je dovolená v méně známých emirátech

Je jich sedm, ale většinu pozornosti pro sebe uzurpují pouhé dva – Dubaj a Abú Dhabí. Zbylé emiráty jsou popelkami, místy ve stínu. Přitom nabízejí mnohdy lepší podmínky pro potápění, nepřeplněné pláže a atmosféru jako z pohádek Tisíce a jedné noci – ať už na tradičních trzích nebo v luxusních hotelech, které svou image staví právě na pohádkovém orientálním stylu.

Foto: www.piligrim-m.com.ua

Snoubí se tu tradice s modernou a výsledek občas bere dech. Spojené arabské emiráty.

Článek

Když se řekne emiráty, nejspíš vám naskočí obrázek extrémně bohatého „města divů“ Dubaje, které je zároveň centrem stejnojmenného emirátu. Hotel ve tvaru plachetnice, nejvyšší budova světa, palmový ostrov, replika Tádž Mahalu…

Když přemýšlíte ještě chvíli, nejspíš přidáte ještě emirát Abú Dhabí s dráhou pro superrychlé formule 1. A dál? Dál už má většina lidí před očima jen nekonečnou poušť a nic zajímavého. Přesvědčte se o opaku, o tom, že i další emiráty mají co nabídnout!

V emirátu Fujairah jsou prý ty nejlepší pláže

Emirát Fujairah můžete občas v nabídkách cestovek objevit i pod názvem „Východní pobřeží“. Právě na něm, u Ománského zálivu, leží. Zdejší pláže jsou dlouhé, čisté, obvykle s bílým pískem a jen minimem turistů. Neoficiální titul nejkrásnějších pláží emirátů leží právě v jejich písku.

Foto: ESO travel

Málokdo tomu věří, ale luxusní dovolenou dostanete i v dalších arabských emirátech.

Krom toho jsou právě tady ty nejlepší podmínky pro potápění. Voda je krásně čistá, viditelnost tudíž vysoká a živočichů, které tady můžete pod hladinou potkat, jsou desítky. Od mořských želv, přes barakudy po některé druhy žraloků. Ostatně, sám za sebe mluví i název jednoho z ostrovů při pobřeží. Shark Island má nejen tvar žraločí ploutve, ale v jeho blízkosti se tito tvorové často prohánějí.

Kam za sluncem v zimě?

Hotelové resorty na pobřeží jsou, ale není jich moc. Evropané krásy Fujairahu totiž prozatím neobjevili. I život ve stejnojmenném hlavním městě plyne bez poklonkování turistům a zdejší tradiční souk, trh, není divadlem pro turisty, ale přirozeným mraveništěm místních obyvatel a obchodníků, kde pořídíte omamně vonící koření i čerstvé potraviny. Blízko hlavního města jsou pak vodopády Al Wurrayah – místní ale varují, že dosažitelné jsou jen terénním automobilem.

Emiráty jsou místem, kde je velmi výhodné nakupovat. Podívejte se na článek: Sedm míst, kam jet na velmi výhodné nákupy - patří mezi ně Bangkok, Londýn i Marrákeš

Ani tady ale turisté neutečou lesku Dubaje. Dubaj je jako magnet, který přitahuje všechny bez rozdílu. Místní hotely tak několikrát do týdne vypravují autobusy – ty ráno odjedou a k večeru se vrací. A někteří neodolají a do Dubaje se během pobytu vydají i vícekrát.

Foto: Joi Ito

Projděte se po tradičních tržištích a nasávejte vůni koření, bylinek a úplně jiné kultury.

Zelený emirát Ras Al Khaimah

Právě relativně vzdálená Dubaj je hlavní nevýhoda dovolené v nejsevernějším ze všech emirátů. Vládci emirátu Ras Al Khaimah ho označují za „emirát na vzestupu“ a do jeho rozvoje investují nemalé částky. Loni sem i díky tomu dorazilo asi milion turistů a vzhledem k rostoucímu počtu hotelů na pobřeží jich nejspíš bude rok od roku přibývat.

Stejnojmenné hlavní město ale zatím definici moderní tepající metropole západního střihu příliš nenaplňuje. Jeho největšími lákadly jsou prozatím „jen“ muzeum s archeologickými nálezy a v „chladnější“ část roku velbloudí závody. Ke slovu „chladnější“ uvozovky skutečně patří, protože i v zimních měsících tu teplota neklesá pod šestadvacet stupňů.

Občas se při čtení o Ras Al Khaimah můžete setkat s přízviskem „zelený“ emirát. A skutečně jsou tu kromě pouštních pustin i zelená údolí, ve kterých přírodní podmínky dovolují nejen divoký růst, ale i cílené pěstování některých plodin.

Foto: ESO travel

Nejkrásnější pláže má prý emirát Fujairah.

Umm Al Quwain – Matka dvou sil

Když do češtiny přeložíte název emirátu Umm Al Quwain dostanete právě výraz „Matka dvou sil“. Prý nejspíš poukazuje na dlouhou tradici rybářství a propojení zdejších obyvatel s mořem a s rybolovem. Dnes postupně rybářské vesničky na několik desítek kilometrů dlouhém pobřeží střídají luxusní hotelové resorty.

Jde to ale pomalu. Emirát Umm Al Quwain rozhodně není chudý, své bohatství ale zatím neumí, na rozdíl třeba od Dubaje, prezentovat a prodat. Jedinou výjimkou jsou právě luxusní hotelové resorty, kde si člověk připadá jak v jiném světě, a aquapark Dreamland, který drží pozici jednoho z největších aquaparků planety. Denně je schopný pojmout až deset tisíc návštěvníků.

Foto: ESO travel

Okolí hotelů je často vyprahlé, samy hotely pak ale působí jako oázy.

Rybářskou vesnicí bývalo kdysi i stejnojmenné hlavní město – v něm stojí za vidění Starý přístav, ve kterém se dodnes vyrábějí tradiční lodě, a pevnost, původně sloužící jako sídlo panovníka, později jako policejní stanice a dnes jako muzeum historie.

Inzertní sdělení: Vydejte se do emirátů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Vydejte se na konci února do Dubaje za velmi příjemnou cenu! Hotel v centru města, týdenní pobyt, příjemné teploty a nádherné pláže za cenu jen těsně nad hranicí deseti tisíc korun!

Poznávací zájezd po Arabském poloostrově. Horkost pouště, jízda na velbloudech, luxusní Dubaj, fascinující Abú Dhabí, tradiční život v dalších Emirátech a pohádkový Omán. To vše ve dvou týdnech.

Přesvědčte se o tom, že emiráty nejsou jen nablýskaná Dubaj, ale i místa, kde na vás dýchne historie, tradiční způsob života a nádherná příroda. Krásné pláže, luxusní hotely a pohádky Tisíce a jedné noci!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o planině Nazca, o městě duchů Bodie nebo o silnicích smrti. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého z emirátů byste vyrazili na dovolenou?
Do Dubaje
45,3 %
Do Abú Dhabí
13,8 %
Do emirátu Sharjah
3,1 %
Do emirátu Ras Al Khaimah
6,5 %
Do emirátu Umm Al Quwain
3,3 %
Do emirátu Fujairah
28 %
Celkem hlasovalo 1115 čtenářů.

Sharjah – tam, kde mají tradice stále navrch

Emirát Sharjah je další z emirátů, které stojí ve stínu slavné Dubaje. V posledních letech nicméně turistů, kteří do něj vyrazí, přibývá. A to i navzdory přísným podmínkám, které tu panují a které se týkají i turistů.

Nedáte si tady alkohol, ženám se nedoporučuje chodit v sukních, tílcích a v modelech, které toho příliš odhalují. A i muži musí dodržovat pravidla v oblékání. Problémem je i přílišná vzájemná náklonnost muže a ženy na veřejnosti.

Za branami hotelových resortů nicméně začíná úplně jiný svět, svět luxusu a poněkud volnějších pravidel. Člověk také může taxíkem vyrazit do nedalekého emirátu Dubaj.

Související články

Výběr článků

Načítám