Hlavní obsah

Kam v únoru? Na karnevaly do Benátek a Ria, nebo výhodně za sluncem na Kubu

Únor je pro letošek měsícem karnevalů. Ten nejslavnější se roztančí ve druhém únorovém týdnu v Riu, okázalý je ale i karneval v Salvadoru. Z Česka to máme sice nepoměrně blíž do Benátek, ale kladné body Brazílii nasbírá příjemnější počasí. A za tím ostatně nemusíte do Brazílie. Krásně je v únoru i v Thajsku, kde si můžete zatančit na jedné z největších plážových party planety.

Foto: sfmission.com

Že „oblečení“ je relativní pojem, zjistíte v Riu. Tanečnice samby tu vystupují opravdu minimalisticky oděné.

Článek

Únor v Česku je stále ještě ve znamení lezavé zimy, sněhu, deště a nízkých teplot. Nic pro ty, kteří mají raději slunce a teplo. Rádi byste tomuto nečasu utekli? Máme pro vás tipy na únorové cesty – ať už do míst, kde se v únoru něco zajímavého děje, nebo na dovolenou, která vás finančně nezruinuje.

Roztančete se na karnevalu v Riu!

Letos se ulicemi Ria ponesou rytmy samby od osmého do dvanáctého února. V pátek dostane král karnevalu klíče od města a proběhne první soutěž – dětských škol samby. V sobotu je na hlavní ulici, Sambodromu, v plánu přehlídka škol samby nižších kategorií. Vítězové pak postupují do vyšší třídy. Vrchol programu nastává v noci z neděle na pondělí. To Sambodrom patří těm nejlepším – stovkám tanečnic a desítkám alegorických vozů jednotlivých tanečních škol nejvyšší třídy.

Zároveň se v ulicích Ria ale pohybují statisíce turistů – odhaduje se, že v době karnevalu dorazí až půl milionu lidí – i proto se možná vyplatí dorazit až o týden později, kdy ulicemi Ria defilují vítězové soutěžní přehlídky.

Foto: archiv autora

Ostrov Ko Phangan – místo, kde probíhá jedna z největších plážových party na planetě.

Lístky na karneval jsou rozprodané už dlouho dopředu – nicméně dají se sehnat i přímo v den konání konkrétní přehlídky. Bohužel ale jen od překupníků a za značně nadsazenou cenu.

Ve stínu karnevalu v Riu je pak karneval v Salvadoru, bývalém hlavním městě Brazílie. I tady se tančí a veselí. A turistů je tady méně, pro někoho je pobyt tady tudíž příjemnější.

Užijte si plážovou party v Thajsku

Plážová party na thajském ostrově Ko Phangan je považována za jednu z největších svého druhu na světě. Koná se každý měsíc – vždy v noci, kdy pláž Haad Rin, hlavní centrum dění, ozáří úplněk. Výjimkami z pravidla jsou termíny, které připadají na některý z buddhistických svátků – pak se party posouvá o den. V únoru se tak bude tančit, pít a zpívat 26. února.

Slunce v únoru? Ano! Kde? V následujících článcích!

Tahle party v plavkách vznikla v 80. letech 20. století a původně byla oslavou nezávislého způsobu života a cestování. To dnes už ale neplatí – party je spíše oslavou komerce. Tanečníci potření fosforeskujícími barvami se baví od večera až do odpoledne dalšího dne. Mezi nimi se proplétají prodavači suvenýrů, jídla, pití, ale i kapsáři, který využívají přemíry alkoholu u některých zúčastněných.

Foto: victoriapeckham

Své umění na Úplňkové party předvádějí i nejrůznější artisté.

Úplňková, jinak také Full Moon party je bezesporu obrovským zážitkem, nicméně je dobré při její návštěvě dodržovat konkrétní pravidla. Přečtěte si o nich v článku: Největší plážová party světa? Full Moon Party na ostrově Ko Phangan

Baví se i zbytek Thajska…

Ostrov Ko Phangan rozhodně není jediným místem v Thajsku, kde se v únoru lidé veselí. Živo je i v proslaveném letovisku Pattaya. Ať už na třídě Walking Street, která je proslavená „lechtivými“ podniky, které se tu mísí s nočními bary, nebo na plážové promenádě. Mimo to se v Pattaye člověk může zapsat do některé ze škol potápění, prozkoumat mořské dno z lodi s proskleným dnem, nebo se jen tak projít po životem pulsujícím městě.

… a kubánské Varadero

Mezi místa, která v sobě snoubí spoustu aktivit a v únoru i příjemnou cenu za zájezd patří i kubánské Varadero. Jedno z největších letovisek v Karibiku táhne turisty z celého světa jako magnet. Přijede jich sem celých 75 % ze všech, kteří překročí hranice Kuby.

Foto: ESO travel

Hříšná Pattaya, žhavý karneval v Riu – únor rozhodně nebude nudný měsíc.

A všichni se sem bez problémů vejdou – Varadero je totiž zhruba dvacet kilometrů dlouhý pás pláží posetý hotely všech kategorií. Od těch nejjednodušších „dvojhvězd“ po luxusní hotely s pěti hvězdičkami na kontě. Každou sezonu do nich dorazí asi milion turistů – to tedy dělá z tohoto letoviska na poloostrově Hicanos životem pulsující centrum turistického ruchu na Kubě.

Kam jinam v únoru vyrazit?

Nejvýhodnější ceny jsou v únoru u zájezdů do tepla a za sluníčkem. Cestovky se snaží obsadit nasmlouvaná letadla do posledního místečka, zájezd je tak možné pořídit s velikou slevou, případně letět ve dvou za cenu jednoho zájezdu.

Foto: ESO travel

Kubánské Varadero je jedno z největších letovisek v Karibiku.

Kromě klasických karibských destinací, jako je Dominikánská republika nebo Kuba se v únoru létá i do Afriky. Ne ale na sever, ale hlouběji. Novými dovolenkovými ráji jsou třeba Keňa, pobřeží Tanzanie, nebo ostrov Zanzibar, který Tanzanii také patří.

Inzertní sdělení: Vydejte se v únoru na dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky last minute zájezdů:

Užijte si dovolenou v letovisku Pattaya v příjemném hotelu Royal Twins, který leží jen kousek od pláže. V některých únorových termínech dokonce se slevou větší než deset tisíc korun!

Užijte si západy slunce nad Kubou! Varadero je letovisko, které stále žije, kde se nikdy nebudete nudit a odkud je to poměrně blízko i do Havany. Únor navíc Kubě přeje, létá se za skvělé ceny!

Poddejte se rytmu samby a užijte si několik velmi příjemných dní v Brazílii. Rio je prý nejkrásnější město světa, v období slavného karnevalu je navíc středobodem zábavy, tance a nočního života.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o silnicích smrti, o thajských červených čtvrtích nebo o ostrově Martinik. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste v únoru na dovolenou?
Ano, ideálně někam do tepla.
80,1 %
Ano, za poznáním.
6 %
Ano, ideálně na lyže.
7,3 %
Ne, dovolená v únoru mě neláká.
6,6 %
Celkem hlasovalo 613 čtenářů.

Nejznámější evropský karneval probíhá v Benátkách

Když se řekne karneval, někomu rovnou naskočí ten nejslavnější v Riu. Jsou ale i tací, kteří si nejprve vzpomenou na italské Benátky.

Karneval tady probíhal od 12. století. Pravdou ale je, že po většinu dvacátého století byl v úpadku a útlumu a v plné kráse a lesku se ho podařilo obnovit až na počátku 80. let 20. století.

Od té doby je ale benátský karneval světoznámou podívanou. Tisíce lidí v maskách, které odstraňují všechny rozdíly (i když pravda, je celkem jasné, která maska stála pár euro a která majitele přišla na malé jmění), hudba, tanec, ale i zástupy turistů, které od návštěvy Benátek v době karnevalu mnohé další odrazují.

Karneval de facto znamená „rozloučení s masem“ a probíhá deset dní před Popeleční středou, která odstartuje 40denní půst. Masky nicméně v Benátkách můžete pořídit po celý rok – včetně masky „morového doktora“, tedy masky se zobanem, která upomíná na speciální "doktorské" masky napěchované bylinkami, případně hadry s octem, které měly lékaře chránit před morovou nákazou.

Související články

Výběr článků

Načítám