Hlavní obsah

Mrtvé město zlata a hříchu – to je Bodie, nejznámější město duchů ve Státech

Bodie, mrtvé město zlata a hříchu. Jedno ze stovek „městeček duchů“, která jsou dodnes rozeseta po Spojených státech a která jsou památkou na období zlaté horečky. Právě Bodie je nejznámější. Město, které zažilo strmý růst a snad ještě strmější pád, pravidelně žilo nezřízenými pitkami. A ty nezřídka končily i vraždou. Tekly tudy nejen zlato a peníze, ale i krev.

Foto: bodie.com

Miners Union Hall – místo setkávání, dnes muzeum

Článek

Přes den vypadá Bodie jako městečko z westernového filmu, po setmění se ale atmosféra mění spíše na hororovou. Okenice vržou, tráva šustí. Chybí jen vytí psů a kroky šerifa, který to tady měl pod palcem. Městečko Bodie bylo svého času jedním z největších a nejmodernějších v Kalifornii, po třech letech slávy ale přišly desítky let úpadku. A dnes je jen zašlou vzpomínkou na období zlaté horečky.

Zlato jako důvod rozvoje

Bodie vzniklo na konci 60. let 19. století. Zlatokopové tu objevili menší ložiska zlata, a tak v kopcích pohoří Sierra Nevada vznikl první těžařský tábor. Zásoby ale nebyly tak velké, aby se investice do těžby vyplatila velkým těžařským firmám. Bodie se sice rozvíjelo, ale jen velmi pomalu. Obrat přišel v roce 1876, kdy byly objevená další obrovská ložiska.

Foto: bodie.com

Tady probíhala těžba zlata.

Bodie versus Bodey
Osadu Bodie založil W.S. Bodey a podobnost obou jmen není čistě náhodná. Osada se totiž původně opravdu jmenovala Bodey, ale časem došlo ke zkomolení názvu. A Bodey? Ten se objevení obrovského ložiska ani nedožil. Umrzl ve vánici, když se do Bodie vracel se zásobami potravin.

Město se následně během tří let rozrostlo až neuvěřitelně – v krátkém času tu vzniklo dva tisíce budov, v nichž žilo asi osm tisíc obyvatel, vyrostly dva kostely, reprezentativní hlavní třída i desítky barů a salónů a dokonce i čtvrť červených luceren, kde místní horníci utráceli vydělané peníze za přízeň místních lehkých dívek. Není divu, že se Bodie přezdívalo město hříchu. Běžným vyvrcholením nočních pitek byly rvačky a často i vraždy.

Foto: Bernhard Krämer

Z původního města se dochoval jen zlomek, i ten je ale působivý.

Strmý růst a strmý pád

Odcházet za lepším začali horníci záhy – už v roce 1880. V roce 1910 mělo Bodie pouhých 700 obyvatel, o dva roky později přestaly vycházet místní noviny, neměl je totiž kdo číst, a v roce 1917 byla zrušená železnice, která do Bodie vedla - téměř nikdo s ní nejezdil. Poslední ranou byl obrovský požár v roce 1932 (mimochodem už druhý v relativně krátké historii města), ze kterého se Bodie nikdo nevzpamatovalo. V roce 1943 hlásilo Bodie jen tři stálé obyvatele. Od roku 1962 je národní historickou památkou.

Severní, Střední a Jižní Amerika v dalších článcích:

Dnes tu kromě obrovského množství hadů, ještěrek a kojotů nežije vůbec nikdo. Původní městský sál Miners Union Hall, kde se pravidelně pořádaly zábavy, dnes slouží jako muzeum tohoto „města duchů“. A nutno říci, že ponurá a neutěšená atmosféra Bodie turisty láká – každý rok jich dorazí okolo dvou set tisíc. Obvykle v létě a na podzim, protože v zimě jsou všechny cesty k Bodie kompletně zasypané sněhem.

Foto: bodie.com

Vypadá to, že si prodavač jen na pár chvil někam odskočil.

Všichni se za chvilku vrátí?

Z původního města dnes zbývá ke sto padesáti budovám. Stále stojí i jeden z kostelů (druhý se zřítil při požáru v roce 1932) a dochovala se i zařízení, za pomoci kterých se těžilo. Ve vysoké trávě rezaví i starý automobil a prach padá na kompletně zařízené vybavení místního obchodu. Majitel ho opustil a nechal ho téměř netknutý.

Přečtěte si neznámé detaily o dalších stavbách v USA: (Ne)známé ikony USA: Ranč Southfork je seriálová legenda a Bílý dům má pivovar 

Podobně zachovalé jsou i další interiéry. Skoro to vypadá, že si jejich uživatelé jen na pár minut někam odskočili a za chvíli se vrátí… I díky těmto detailům je Bodie tak působivé. Čas od času se tu pořádají i noční prohlídky a jak říkají ti, kteří je absolvovali: „Člověk má mrazení v zádech a pocit, že se zpoza rohu každou chvíli musí vynořit postava zakladatele města W.S. Bodeyho.“

Inzertní sdělení: Vydejte se do Nového světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Navštivte Grand Canyon, Las Vegas i Los Angeles. Prohlédněte si slavný most Golden Gate, nasajte atmosféru Zlaté horečky. Unikátní čtrnáctidenní zájezd po nejkrásnějších místech západu USA.

Nejstarší, nekrásnější a nejznámější národní park světa. To je Yellowstone, hlavní tahák tohoto 16denního zájezdu. V plánu je toho ale mnohem víc – prohlédněte si itinerář cesty.

Navštivte jedny z nejkrásnějších ostrovů planety! Poznáte to nej z Havaje – slavné pláže, místa, kde se točili Ztraceni, i nechvalně proslulý Pearl Harbor s památníkem lodi Arizona.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o silnicích smrti, o Thajsku "s hvězdičkou" nebo o luxusu na Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste se ve Spojených státech nejraději podívali?
Do velkých měst na západním pobřeží
11 %
Do velkých měst na východním pobřeží
6 %
Do národních parků
68,7 %
Na jih za sluncem a plážemi
6,5 %
Jinam
7,8 %
Celkem hlasovalo 890 čtenářů.

Centralia – předobraz Silent Hill

I městečko Centralia v Pensylvánii je městem duchů. A to s výrazným přispěním lidské hlouposti.

V roce 1962 se tu totiž místní rozhodli zlikvidovat černou skládku tím, že ji vypálí. Požár se ale začal nekontrolovatelně šířit a záhy začaly hořet i opuštěné uhelné doly v bezprostřední blízkosti městečka a pod ním.

Situaci ale odpovědné orgány nevyhodnotily jako nebezpečnou, podzemní požár kvůli finanční náročnosti akce nezačaly hasit a dá se říci, že vše zametly pod koberec.

Postupem let ale docházelo ke stále častějším výbuchům plynů, propadům silnic a chodníků a v roce 1984 vláda nakonec od většiny obyvatel odkoupila jejich domy a nařídila vystěhování.

Z Centralie se stalo město duchů, část domů byla zbourána, část se dodnes rozpadá a svou neutěšeností inspirují třeba tvůrce počítačových her a filmů – důkazem budiž právě hra Silent Hill a stejnojmenný film na její motivy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám