Hlavní obsah

Ostrovy ve tvaru světa: Chcete bydlet v Británii? Smůla, už je prodaná

Asi 4 km od dubajského pobřeží bylo z moře vyzdviženo tisíce tun písku, aby mohl vzniknout další megalomanský projekt – umělé ostrovy ve tvaru světa. Svět v miniaturním podání, jehož stavba stála více než 14 miliard dolarů, najdete hned vedle umělých ostrovů ve tvaru palmy. Nejbohatší lidé planety si tak mohli koupit třeba Británii nebo Etiopii. Jediná nevýhoda? Ostrovům údajně hrozí potopení!

Foto: NASA

Satelitní pohled na ostrovy ve tvaru světa. Potopí se?

Článek

Umělé ostrovy. Populární způsob, jak za neuvěřitelně vysoké ceny prodat kousek mořského pobřeží. Ač se to zdá jako moderní milionářský výstřelek, je tvorba umělých ostrovů mnohem starší. V různých částech světa lidé odedávna toužili ovládnout moře a přetvořit ho v obyvatelnou pevninu. Vzpomeňte si např. na chýše na kůlech v prehistorickém Skotsku a Irsku, kamenné ostrovní město v Mikronésii nebo slavné Benátky či plovoucí ostrovy na jezeře Titicaca.

O tichomořském městě Nan Madol na moři v Mikronésii jsme psali v článku Nejzáhadnější stavby světa: Jsou dílem nadpřirozených sil? – zjistěte, jak vzniklo!

Foto: Alexander Heilner

Ostrovy ve tvaru palmy už obydlené jsou – vilu tu mají i Beckhamovi.

Potápějící se svět: 300 ostrovů a jen jeden zastavěný

Ostrovy, které se státní developerská společnost Nakheel rozhodla postavit v Dubaji, se do historie vepíšou bezesporu také - a to hned z několika důvodů. Tím prvním je fakt, že ostrovy mají při pohledu z výšky tvar miniatury světa. Asi 232 km nového pobřeží se skládá z mozaiky malých ostrůvků, dostupných jen po moři nebo vrtulníkem. Vyzdvižení nových ostrovů bylo dokončeno v roce 2008, dodnes je ale zastavěn jen jeden z 300 ostrovů.

Arabské architektonické výstřelky

A to je právě druhý důvod, kvůli kterému si „světové“ ostrovy budeme pamatovat. Nejvíce se do paměti vryjí investorům, kteří odkoupili jednotlivé ostrovy nebo třeba práva k provozování dopravy mezi ostrovy. Ostrůvky se totiž díky finanční krizi v roce 2009 ponořily do dluhů. Podle některých expertíz se umělé ostrovy dokonce potápějí do moře. Nadměrnou erozi ale zástupci ze společnosti Nakheel odmítají s tím, že celý projekt není mrtvý, ale jen spí. Podobně tak vyvracejí, že by se ostrovy potápěly.

Bydlet je možné i na vodě. Přesvědčte se v článku Jaké to je žít na vodě? Vydejte se na umělé rákosové ostrovy Los Uros.

Foto: Imre Solt

Ostrovy jsou zatím neobydlené a příliš vábně nevypadají.

Dubaj – líheň drahých nápadů a soukromých vil celebrit

Nehledě na to je většina ostrovů už prodaná, a tak se snad v budoucnu dočkáme i zpráv o tom, jaká celebrita si pro svou vilu koupila jaký „stát“. Na vedlejších umělých ostrovech ve tvaru palmy takhle například bydlí David Beckham. Abyste si mohli celý komplex prohlédnout, musíte se proletět helikoptérou nebo letadlem, impozantní pohled se vám ale naskytne také z horního patra nejvyšší budovy světa – nádherné věže Burj Chalífa.

O tomhle skvostném mrakodrapu a o dalších krásných a vysokých stavbách současnosti se můžete dočíst v článku Sedm nejkrásnějších mrakodrapů světa: Vypadají jako páteř, lotus i plachetnice

Za architektonickými skvosty se ostatně do Dubaje můžete vydat každý rok a pokaždé tady najdete spoustu nových, zajímavých staveb. Právě teď se například jedná o naprosto unikátním pohybujícím se mrakodrapu, jehož apartmány se budou moci natáčet podle toho, jestli chcete mít v pokoji sluníčko, nebo ne.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Arabský poloostrov!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Emirátů:

Architektonicky velmi odvážně řešený luxusní hotel s 598 pokoji nedaleko centra Dubaje. Soukromá bílá písečná pláž přímo u hotelu.

Exotikou nabitý poznávací zájezd Vás zavede do vyprahlé pouště, na rušné arabské bazary, třpytící se ve slunci, i do dílny starých mistrů, kteří utkali největší koberec světa!

Jako v pohádce princezny Šeherezády si budete připadat v hotelovém komplexu v Emirátu Fujairah. Hotel v orientálním stylu s velkou zahradou leží přímo na bílé pláži.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o místech, kam na zálety, kam v červenci výhodně na dovolenou, nebo o islandských odpadních lázních. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a Tomáš Cikán

Anketa

Má podle vás tento "monstrprojekt" šanci na úspěch?
Ano.
26,2 %
Ne.
17,7 %
Nevím a je mi to jedno.
56,1 %
Celkem hlasovalo 610 čtenářů.

Umělé ostrovy v Kataru

Umělé luxusní ostrovy vyrůstají po celém světě, nejen v Dubaji. Podobný projekt uskutečnili například i v Kataru. Rezidence se jmenuje Katarská perla a na umělých ostrovech tam vyrost přepychový komplex krásných vil s přístavy.

Více o tomhle místě a o dalších katarských zajímavostech se dočtete v článku V Kataru roste mrakodrap ve tvaru kaktusu i umělé ostrovy

Nejrychlejší horská dráha v Abú Dhabí

Ne všechny architektonické unikáty si můžou dovolit jen boháči – v Abú Dhabí vyrostla nejrychlejší horská dráha světa! Je součástí zábavního Ferrari parku a podrobnosti o ní najdete v článku Na nejrychlejší horské dráze v Abú Dhabí se člověk žene rychleji než Pendolino

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám