Hlavní obsah

Fidži: Souostroví kanibalů, kde se točila slavná romantická Modrá laguna

Od Souostroví kanibalů k Souostroví zamilovaných – historie Fidži je pohnutá a rozhodně ne nezajímavá. Kdo tady dřív neprojevil dostatečnou úctu, skončil na talíři. Jako třeba misionář Thomas Baker v roce 1867. Tyhle doby jsou ale pryč. Dnes Fidži patří k nejromantičtějším místům planety. Vždyť se tu točil i slavný romantický kýč Modrá laguna!

Foto: ESO travel

Na Fidži se v 80. letech natáčela Modrá laguna - filmový hit s Brooke Shieldsovou v hlavní roli.

Článek

Přitom ještě v 19. století si tady nikdo nemohl být jistý svým životem. Místní obyvatelé měli velmi zvláštní zvyky a tradice, mezi které patřil i kanibalismus. V roce 1867 tak na talíři skončil i misionář Thomas Baker, neprojevil prý tehdy dostatečnou úctu náčelníkovi jedné místní vesnice. To jediné, co z něho zůstalo, byly boty – které jsou mimochodem dodnes ke spatření v muzeu v hlavním městě.

Poslední tečku za touto událostí udělali domorodci až před několika lety. Pozvali potomky Thomase Bakera a uspořádali pro ně usmiřovací taneční rituál. Tím se temná kapitola souostroví Fidži definitivně uzavřela.

Kanibalismus je minulostí

Dnes se ale při cestě na Fidži není čeho bát, s kanibalismem tady skoncovali na konci 19. století. Je sice pravda, že i dnes platí při návštěvě místních vesnic poměrně striktní pravidla, ale při jejich dodržení jsou místní jedněmi z nejpříjemnějších a nejvlídnějších hostitelů.

Na Fidži byla i jedna ze zastávek Cesty kolem světa: Cesta kolem světa, díl šestý: „Ztroskotání“ na Fidži, ostrově kanibalů

A v samotných turistických letoviscích – kterých mimochodem na Fidži rok od roku přibývá – se nosí pro našince běžný, tedy západní styl života.

Foto: archiv autora

Fidži je od nejbližšího souseda, Tongy, vzdálené asi 500 kilometrů vzdušnou čarou.

Fidži ve zkratce
Souostroví Fidži leží v Tichém oceánu západně od pobřeží Austrálie. Patří do oblasti Melanésie. Souostroví tvoří přes tři sta ostrovů a ostrůvků, jejichž rozloha se rovná zhruba čtvrtině ČR. Většina ze zhruba 850 tisíc obyvatel žije na dvou největších – na ostrovech Viti Levu a Vanua Levu. Na prvním jmenovaném pak leží hlavní město souostroví – Suva – které je zároveň i hlavním přístavem země.

Melanéské souostroví Fidži v jihozápadní části Pacifiku dnes platí za jedno z nejromantičtějších míst na planetě. Ostatně posuďte sami – pláže tu pokrývá jemný korálový písek, moře je tyrkysové a stín poskytují kokosové palmy, z jejichž plodů místní vyrábějí kopru, jeden z hlavních vývozních artiklů Fidži. Fanoušci Červeného trpaslíka pak určitě ví, že právě Fidži je pro Davea Listera vysněným rájem.

Více o Fidži najdete také v článku Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon

Žádné velké hotely, jen drobné a luxusní apartmány

Ubytování na Fidži zajišťují takzvané „bure“, bungalovy v místním stylu z přírodních materiálů. Vybrat si tady člověk může od těch nejjednodušších, až po bungalovy, které si nezadají s luxusními hotelovými apartmány. Luxusními plážovými bungalovy proslul třeba ostrůvek Matamanoa.

Foto: archiv autora

Na Fidži turisté bydlí v takzvaných „bure“ prostorných bungalovech z přírodních materiálů.

Ten leží uprostřed mělké tyrkysové laguny, daleko od hluku civilizace. Ideální místo pro strávení romantických líbánek. Zvlášť, když je výhled z ložnice přímo na tyrkysovou hladinu moře. Oblíbeným místem pro dovolenou je i pobřeží Coral Coast na jihu hlavního ostrova Viti Levu. Součástí místních resortů jsou často i svatební pavilony. Kdekoho tady totiž napadne, že provdat se bosky na pláži není zase tak špatný nápad…

Láká vás exotická svatba? Přečtěte si inspirující článek Nejlepší svatební lokality: luxusní Maledivy, bláznivé Las Vegas nebo Tahiti

Fidži – souostroví zamilovaných

Hoteliéři jsou si dobře vědomí puncu romantiky, který Fidži má, a umocňují ho i dalšími službami. Večeře při svíčkách na pláži? Bez problému. Novomanželské slevy? Velmi časté. Na soukromém ostrově Nakubati je dokonce jen sedm bungalovů s vyloučením dětí do 12 let – to, aby bylo soukromí opravdu maximální.

Foto: ESO travel

Romantické chvilky ve dvou – k těm je Fidži jako stvořené. Patří k nejromantičtějším místům planety.

Západně od hlavního ostrova Viti Levu leží souostroví Mamanuca, prý jedno z nejkrásnějších míst Fidži. Pláže zhruba dvaceti ostrůvků jako kdyby vypadly z prospektů cestovek, bohatý je i život pod vodní hladinou. Mamanuca navíc patří k místům, kde prší minimálně i v období dešťů, proto se sem dá vyrazit téměř po celý rok.

Kde se točila slavná Modrá laguna?

Krás Fidži několikrát využili i filmaři. Místní pláže se objevily třeba v romantickém kýči Modrá laguna. Mimochodem – za výkon v tomto filmu dostala Brooke Shieldsová Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon roku 1980. A kritici se shodují, že tichomořské reálie jsou jedinou věcí, pro kterou se dá na tento film dívat.

Přečtěte si o dalších blízkých i vzdálených ostrovech!

Nicméně o deset let později vzniklo pokračování – a opět se natáčelo na Fidži. Tentokrát konkrétně na ostrůvku Taveuni. V roce 2000 se pak filmový štáb objevil na ostrově Monuriki, aby natočil Trosečníka s Tomem Hanksem – od té doby Monuriki neřekne nikdo jinak než Trosečníkův ostrov.

Více o místech, kde se natáčely slavné filmy, nabízí článek Slavné filmové lokality: Kde vznikal Trosečník a kde leží Jurský park

Foto: ESO travel

Na ostrůvku Matamanoa zažijete odloučení od civilizace.

Tady naštěstí neplatilo, že tím jediným, na co se dalo dívat, byly exteriéry. I když i ty samozřejmě stály za to. Na závěr snad jen poslední perlička – Fidži bylo obydlené už před třemi tisíci let, nicméně kromě člověka se sem další savci dostali až s prvními kolonizátory v 17. století. Do té doby ostrovy patřily hlavně ptákům a plazům.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Fidži!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Fidži:

Užijte si luxus v resortu přímo na krásné pláži s bílým korálovým pískem. Stín kokosových palem, masáže, sauna, pět restaurací, čtyři bazény nebo třeba i svatební pavilon. Dovolená v ráji!

Luxusní resort se nachází na ostrově patřící k souostroví Mamanuca. Nabízí naprosté soukromí a možnost úžasného potápění či šnorchlování. Bazén, tenisové kurty, golfové hřiště, let helikoptérou…

Polynésie a Melanésie – to je hebká krása korálových ostrovů a pekelná krajina vulkánů. Svůdný tanec Polynésanek a rej melanéských kanibalů. Žádná šeď, ale svět v ryzí podobě.

Čtěte dále:

Dále si přečtěte o islandských odpadních lázních, Sicílii nebo hotelech s nejlepším servisem na světě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

 Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste se podívat na Fidži?
Ano, letos se tam vydám na dovolenou
5,1 %
Ano, jednou bych tam chtěl dovolenou strávit
77,7 %
Ani ano, ani ne
1,3 %
Ne, Fidži mě neláká
3,2 %
Ne, bylo by to pro mě moc drahé
12,7 %
Celkem hlasovalo 1294 čtenářů.

Popíjení kava-kava!

Místní slavný opojný nápoj kava se vyrábí povařením a louhováním kořene pepřovníku. V dobách, kdy na Fidži ještě vládl kanibalismus, se tato tekutina často podávala v lebce protivníka, dnes vám ji naštěstí naservírují v kokosové skořápce.

Nicméně podávání tohoto opojného nápoje, po kterém vás minimálně začne pořádně brnět jazyk, se řídí poměrně striktními pravidly. Při obřadu kava-kava, respektive při obřadu yaguna, jak se mu také říká, se sedí v kruhu v tureckém sedu, muži vepředu, ženy až v druhém sledu. Po obdržení pohárku-skořápky se sluší nápoj vypít naráz, žádné usrkávání, a jako poděkování třikrát tlesknout.

Pozor na to, že jde o lehkou drogu, která na člověka může mít nejrůznější opojné účinky. Není proto dobré to s konzumací kavy napoprvé přehánět. Sušená kava je nicméně oblíbeným suvenýrem z Fidži.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám