Hlavní obsah

Dovolená ve stínu Etny? Sicílie potěší dobrodruha i milovníka luxusu

Od začátku května do konce října je tady „dovolenkově“. Příjemný vítr mírní vysoké teploty, moře je tak akorát. Sicílie je sice nejchudším italským regionem, nicméně na kráse jí to neubírá. Spíš naopak. A za branami turistických resortů navíc veškerá chudoba končí – i na chudičké Sicílii tak člověk může zažít „pětihvězdičkovou“ dovolenou.

Foto: ESO travel

Romantická Taormina se táhne do kopců a skal nad Jónským mořem.

Článek

Při cestě z letiště člověk míjí téměř nekonečné plantáže menších pomerančovníků, a když už myslí, že je zemědělské krajině konec, vystřídá je jen stejně nekonečný háj olivovníků. Přítomnost hrozivé Etny s sebou nepřináší jen strach z erupcí, ale i velmi kvalitní půdu. Vlastně – nebýt Etny, nebylo by ani výborného sicilského vína!

Cesta většiny turistů, kteří přiletí letadlem, nebo připlují trajektem, vede obvykle na východní pobřeží. Tady leží dva hlavní sicilské klenoty – téměř propojená městečka Taormina Mare a Giardini Naxos, kde se člověk může procházet uličkami, které působí jak ze starých italských filmů.

Taormina na útesech nad Jónským mořem

Taormina je vůbec nejnavštěvovanější letovisko celé Sicílie. Nad průzračným a nadmíru teplým Jónským mořem tady na skále „sedí“ drobné domky i větší budovy, po promenádě Recanati se procházejí všichni suvenýrů chtiví. A ač má centrum Taorminy jednoznačně historický ráz, žije to tu dlouho do noci.

Foto: dansailing.com

Sicílie je poměrně hornatý ostrov, kterému dominuje sopka Etna – dodnes stále činná.

Když se řekne Cosa Nostra…
Pojem Cosa Nostra má dvojí význam – označuje jak samotnou sicilskou mafii, tak její americkou odnož. Jde o největší zločineckou organizovanou skupinu v Evropě a jde o rozsáhlý klan rodinných příslušníků i nerodinných spolupracovníků, které vede jeden člověk. Fungování Cosa Nostra stojí za velkou zaostalostí italského jihu.

Samotné historické jádro, do kterého nesmí automobily, by ale jen těžko zajistilo Taormině takový věhlas. Všimli si ho ale hoteliéři, postavili tu moderní a luxusní hotely a Taormina s písčito-oblázkovou pláží Recanati se zařadila po bok dalších oblíbených evropských destinací. Dnes se tak po bulváru Corso Umberto I. každý večer prochází tisíce turistů ze všech koutů světa.

Giardini Naxos – ta pravá Sicílie?

Klidněji než v Taormině je v sousedním Giardini Naxos, kam dlouho do noci jezdí z Taorminy místní autobusová linka. Místní o něm proto mluví jako o té pravé Sicílii – o Sicílii, která je krásná a hlavně klidná. Giardini Naxos je prý nejstarší městečko na ostrově a leží přímo pod svahy mohutné Etny.

Foto: ESO travel

I na chudé Sicílii jsou letoviska, kde vás budou hýčkat jako v bavlnce.

Z hotelů je to na písčité pláže jen pár chvil – většina z nich totiž leží přímo na nich – s výhledem na nekonečné moře. Mimochodem – právě místní pláže jsou označované jako nejkrásnější na celé Sicílii – člověk pak příliš nechápe přítomnost někde i několika bazénů u jednotlivých resortů. Ale proti gustu…

Články o dalších letních destinacích:

Pomyslným vrcholem, co se ubytování a služeb týká, je zátoka Patti. V ní leží luxusní komplex hotelu Hilton – z obou stran obklopený skalami, s výhledem na Eolské ostrovy – je místem, kde pojem „soukromí“ není jen reklamním sloganem z katalogu.

Archimédovy Syrakusy

Několik luxusních resortů pak leží i na jihovýchodním pobřeží – v těsné blízkosti slavných Syrakus. Ty vznikly už v osmém století před Kristem a v antice byly velkoměstem Středozemí. Vždyť v době své největší slávy měly i půl milionu obyvatel! Dnes je jich tu asi čtvrtina, nicméně dávnou slávu připomínají desítky památek, které jsou od roku 2005 pod ochranou UNESCO.

Foto: ESO travel

Syrakusy jsou od roku 2005 na seznamu UNESCO.

Zatímco z Apollónova chrámu se nedochovalo víc než pár sloupů, v bývalém řeckém amfiteátru je ještě dnes patrné, o jak kolosální stavbu šlo. Prý se do něj naráz vešlo až 15 tisíc diváků a všichni měli perfektní výhled a skvěle slyšeli.

Své kouzlo má i bezcílné brouzdání úzkými uličkami Starého města, které ze všech stran objímají hradby. Letní večery tady patří zamilovaným dvojicím a posezení v některé z restaurací nad místním vínem. Mimochodem - kdysi se jimi toulal i Archimédes – místní nejslavnější rodák.

Inzertní sdělení: Vydejte se na dovolenou na Sicílii

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky exkluzivních zájezdů na Sicílii:

Exklusivní pětihvězdičkový hotel, který může nabídnout nebývalý luxus a blízkost světoznámého města Syrakusy. Soukromá pláž přímo u hotelu, krásný bazén, sportovní zázemí i pokrmy pro vegetariány.

Luxusní a elegantní hotelový komplex zasazený mezi dvěma útesy v jedné z nejkrásnějších zátok ostrova poskytuje svým hostům maximální pocit soukromí a komfortu. Malebná Taormina na dosah.

Pětihvězdičkový hotel Hilton vznikl v roce 2006 a patří k nejluxusnějším adresám v oblasti. Výhled na Eolské ostrovy, vlastní písečná pláž, jachting, panoramatická restaurace La Perla. Dovolená bez kompromisů!

Čtěte dále:

Přečtěte si i o národním parku Rotorua, o Vietnamu nebo o petrohradské Ermitáži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Kolikrát do roka jezdíte na dovolenou?
Nejezdím na dovolenou.
27,9 %
Jednou.
39 %
Dvakrát.
19,9 %
Třikrát.
4,1 %
Více než třikrát.
9,1 %
Celkem hlasovalo 1502 čtenářů.

Vystoupejte na Etnu!

Výstup na Etnu patří k nejoblíbenějším výletům, které turisté na Sicílii podnikají. Etnu, kterou místní přezdívají Mongibello, je možné zdolat pěšky, případně lanovkou – která je ale dosti drahá.

Poslední parkoviště pro automobily a autobusy je v nadmořské výšce 1900 metrů, pak už člověk musí k vrcholu, který je ve výšce 3329 metrů nad mořem, po svých.

Při zvýšené sopečné aktivitě je výstup na Etnu zakázaný. Výstup je navíc vymezený takzvanými „bezpečnými zónami“ – pokud člověk vystoupí mimo ně, pohybuje se už na vlastní nebezpečí. Mimochodem – poslední velký výbuch Etna zaznamenala v roce 2007. V roce 1983 pak padla za oběť lávě a popílku, která vedla na vrchol.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám