Hlavní obsah

Sníh v Africe? Vystoupejte na Kilimandžáro a uvidíte ledovce i tropické pláže

Kilimandžáro je jedna z nejvyššího hor, na jejíž zdolání není třeba horolezeckého umu ani vybavení. Jen je potřeba držet se pokynů průvodců, jinak skončíte s výškovou nemocí. Věčný sníh na jejím vrcholku leží už tisíce let. Dnes se tam poměrně bez problémů můžete vydat i vy a na vlastní oči sledovat nejen africký led, ale také běloučké pláže, divoká zvířata a domorodé kmeny.

Foto: ESO travel

Majestátní sloni a za nimi zasněžená špička. To je neuvěřitelné Kilimandžáro.

Článek

Už staří Řekové píší o „velké sněžné hoře“, ale ještě v polovině 19. století nikdo nebyl schopný uvěřit v existenci sněhu kousek od rovníku. Není to tak dávno, co se na Kilimandžáro, nejvyšší horu Afriky, lezlo i několik týdnů. Věčný sníh ale neustále ustupuje a čím méně ledu na vrcholu hory je, tím více turistů na nejvyšší sopku světa přichází. Čas na zdolání Kilimandžára se tak výrazně zkrátil – z měsíce na několik dní. Jedna z nejvyššího hor, na jejíž zdolání není třeba horolezeckého umu ani vybavení, se tak stala další zastávkou na cestě za africkým safari a luxusními přímořskými letovisky v Tanzánii, Keni nebo Zanzibaru.

To má mnoho výhod, ale také řadu úskalí. „Mnoho lidí si jednoduše zaplatí zájezd do Afriky s výstupem na Kilimandžáro v domnění, že tahle hora je jen o trochu vyšší než Říp,“ říká jeden z účastníků turistického výstupu. Podle oficiálních údajů pak vrcholu Kilimandžára dosáhne jen asi 50% z 20 tisíc všech, kteří se o to pokusí. Kromě úrazu tu totiž při takto rychlém stoupání (vrchol Kilimandžára je možné dosáhnout za 5 dní) hrozí také zrádná výšková nemoc.

Foto: ESO travel

Kilimandžáro můžete zdolat i bez horolezeckých zkušeností, chce to ale fyzičku a pevnou vůli.

Výšková nemoc
Ve vysokých nadmořských výškách se vlivem nedostatku kyslíku a nízkého atmosférického tlaku hůře okysličují buňky lidského organismu. Svaly, ale i mozek jsou nedostatečně okysličeny a proto je vyvíjen extrémní tlak na srdce a plíce. Pokud se opomíjejí zřejmé příznaky výškové nemoci, může nastat plicní či mozkový edému. Výškové nemoci lze předcházet přiměřenou rychlostí stoupání, každý je ale na nedostatek kyslíku jinak citlivý. Pokud vás ve velehorách bolí hlava, jste unavení a nemáte chuť k jídlu, měli byste co nejrychleji zahájit sestup.

Pokud ale budete během cesty postupovat přesně podle pokynů vašich průvodců, nemusíte se bát. Průvodci jsou ostatně při výstupu povinní a bez jejich účasti vás nikam nepustí. U vstupní brány na Kilimandžáro, Marangu gate v 1.980 metrech nad mořem, si musíte pronajmout také kuchaře a nosiče. Celá výprava tak není levnou záležitostí – pokud necestujete s cestovkou, která všechno vyřídí za vás, připravte si asi 150 dolarů na den a osobu + spropitné průvodcům.

Foto: ESO travel

Na vrchol Kilimandžára se dostane 50 % ze všech, kteří to zkusí. Máte na to?

Pak už se ale můžete těšit na neuvěřitelnou cestu pěti vegetačními stupni, která začíná v africké buši a končí v ledovcových horách. Na 5895 výškových metrech projdete deštným pralesem, uvidíte divukrásné květiny a prastaré stromy, ale také pustinu a strmé štíty okolních vrcholků. Výstup probíhá postupně a co nejpomaleji, jeden den je dobré plně věnovat aklimatizaci.

Další zajímavé články o Africe:

Když se pak ocitnete na vrcholu Kibo, posledním místu s výskytem pramenité vody, čeká vás už jen zima a horská poušť bez vegetace. Ve 4000 m.n.m. tu často někdo z výpravy zůstává, protože na vrchol je to ještě dlouhých 1800 m. Na Uhuru Peak, nejvyšší bod Kilimandžára, se vyráží o půlnoci. Jde-li vše podle plánu, spatříte to nejkrásnější svítání na světě – z vrcholku střechy Afriky.

Foto: ESO travel

V NP Ngorongoro uvidíte zblízka a bez mříží divoká africká zvířata. To je něco docela jiného než výlet do ZOO.

Nádherné ledovce s vycházejícím sluncem odrážejí všechny barvy duhy, pod sebou vidíte mraky a nádhernou Tanzánii. Někde v dálce se vlní azurové moře, na jehož březích zanedlouho najdete zasloužený odpočinek.

Po výstupu zasloužený odpočinek

Relaxovat můžete buď na plážích pevninské Tanzánie, na safari, v luxusních resortech Keni anebo se vydat na kořením provoněný nedaleký ostrov Zanzibar.

Kromě rajského koupání se tady můžete vydat prozkoumat plantáže koření, tropický prales nebo historické Kamenné město s úzkými uličkami, sultánskými paláci a perskými lázněmi. V oblasti zvané Kirimkazi uvidíte delfíny a pokud zatoužíte poznat víc z africké fauny, není nic jednoduššího než přeplout moře a rozjet se na pravé africké safari. Více info v článku Na opravdové safari jedině do Keni.

Foto: archiv autora

Zanzibar láká nejen na božské pláže, ale také na zajímavou kulturu a divokou přírodu kolem.

Tradiční je ranní safari, kdy je možné vidět kočkovité šelmy při lovu, nádherný je také západ slunce, v jehož oranžových paprscích se koupou plameňáci a sloni. Vydat se můžete také na dobrodružné noční safari, děsivě krásné a strašidelné.

Celou velkou pětku vám představí třena tanzanský národní park Serengeti, proslulý každoroční migrací obrovských stád zvěře. Na jeho území se můžete setkat tváří v tvář lvům, levhartům i gepardům. O kus dál najdete další tanzanský skvost – národní park Ngorongoro, ležící v propadlém kráteru sopky. Díky své uzavřenosti před okolním světem tu funguje unikátní ekosystém, žijící vlastním životem.

Foto: archiv autora

Návštěva pravého afrického safari je zážitek na celý život.

Ať už se rozhodnete vyjet do Afriky na safari nebo za exotickým relaxem, zamilujete si tu fantastickou krajinu, v jejíž náruči je člověk jen jedním z mnoha živočišných druhů. Divočina africké buše, sníh a led na Kilimandžáru i mírumilovný podmořský svět ve vás probudí posvátný respekt k magické síle přírody všude kolem.

Čtěte dále:

V dalších článcích poradíme proč jet do Dominikány, kam za lyžařskou exotikou a jaká je dovolená v Jemenu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za africkou divočinou

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Pro milovníky dobrodružství toužící setkat se s divokými zvířaty, zdolat nejvyšší horu Afriky a poté si odpočinout na bílých plážích „ostrova koření“.

Program pro klienty toužící po vzrušujícím setkání s divokou přírodou a zároveň hledající azyl špičkových luxusních hotelů přímo v africké buši.

Okuste pravou exotiku na ostrově koření! Bílé pláže, průzračné moře a pohoda vás budou rozmazlovat spolu s živoucím podmořským světem.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Zúčastili byste se expedice mířící na vrchol Kilimadžára?
Ano, jednoznačně!
75,9 %
Ano, ale s obavami, jestli to zvládnu.
13,8 %
Ne, neláká mě to.
4,4 %
Ne, nezvládl(a) bych to.
5,9 %
Celkem hlasovalo 747 čtenářů.

Praktické informace - výstup na Kilimandžáro

Kilimandžáro je nejvyšší hora Afriky, je zároveň nejvyšší sopkou a také nejvyšším vrcholem, jehož lze dosáhnout bez horolezeckého vybavení. Proto je velmi oblíbeným cílem turistů z celého světa. Na jeho vrcholku byl od pradávna sníh a led, ale s globálním oteplováním ho rapidně ubývá. Za posledních sto let ho zmizelo už 80%!

Masiv Kilimandžára je tvořen vyhaslými sopkami Kibo (5.895 m), Shira (4.002 m) a Mawenzi (5.145 m). Nejvyšší vrchol nese jméno Uhuru Peak, což ve svahilštině znamená Vrchol svobody. Dosáhnout ho lze šesti různými cestami, ta nejjednodušší se jmenuje Marangu nebo-li tzv. Coca-Cola route, ta nejkrásnější je prý Machame.

Jako první zdolal Kilimandžáro Němec Hans Meyer v roce 1889, od té doby se ale mnohé změnilo a tak se o výstup může pokusit prakticky kdokoli. Vrchol lze zdolat po celý rok, nejpříhodnější je ale září, říjen a doba od ledna do března.

Jako první zdolal Kilimandžáro Němec Hans Meyer v roce 1889, od té doby se ale mnohé změnilo a tak se o výstup může pokusit prakticky kdokoli. Vrchol lze zdolat po celý rok, nejpříhodnější je ale září, říjen a doba od ledna do března.

Kilimandžáro nese také další jména, jako je Uhuru (svoboda), Oldoinyo Oibor (bílá hora) a Kilima Njaro (svítící hora). Aby vás ale do Tanzanie pustili, musíte být očkovaní proti žluté zimnici.

Související články

Výběr článků

Načítám