Hlavní obsah

Kam na pyramidy bez turistů? V Súdánu jsou jich stovky, právě tam začíná sezóna

Do Súdánu jezdí jen málo turistů, přitom zdejší architektonické poklady si v ničem nezadají s těmi egyptskými. Naopak – v krajině písečných dun tu opuštěně stojí desítky fascinujících staveb a pyramid. Řeka Nil tu lehce krouží vyprahlou krajinou a lidé z dalekých vesniček nosí barevné látky a malují se henou. To je zapomenutý a krásný Súdán.

Článek

V červenci se ze Súdánu staly Súdány dva, Severní a Jižní. Stalo se tak na základě referenda, ve kterém se Jihosúdánci, křesťanští černoši, rozhodli odtrhnout od Severosúdánců, muslimských arabů. Všichni věří, že skončil konflikt dlouhý 20 let. Jižní Súdán se stal jednou z nejchudších zemí světa.

I přesto všechno, co se v Súdánu dělo a na některých místech stále děje, objevuje se čím dál více cestovatelů, kteří chtějí tuhle starou, vyprahlou zemi prozkoumat. A není se čemu divit – nejen že zdejší archeologická naleziště doslova překypují starověkými památkami, navíc je na mnoha místech Súdánu možné potkat pravé obyvatele pouště, obyčejné Súdánce, žijící své obyčejné a přitom neuvěřitelné životy.

Předsvatební zdobení henou
Jste-li súdánská nevěsta, pak vás v posledních dnech svobody čeká pravé súdánské „wellness“. Ceremoniál, na který muži nemají přístup, zahrnuje nejrůznější pleťové masky, saunování nad rozžhavenými kameny pod zvířecí kůží a hlavně zdobení henou. Svatební hena začíná na chodidlech a končí v půli lýtek, ruce jsou pak ozdobeny od prstů po předloktí. K tomu se zpívá, popíjí, je nachystáno občerstvení. Jako vdaná žena se pak každá Súdánka henou zdobí pořád.

Právě cestování za jinou kulturou je ten nejlepší způsob, jak poznat skutečný Súdán. Minout ty nejznámější památky a místa by byl ale hřích, proto vaši cestu dobře naplánujte a vydejte se za bájnými pyramidami a do krásných hor, protnutých klikatým Nilem. Zpáteční letenka vás vyjde asi na 16 tisíc, je také možné nechat si vše zařídit od specializované cestovní kanceláře. Devítidenní výprava stojí cca 70 tisíc Kč.

V Chartúmu, kam létá většina letadel, neváhejte a zajděte do archeologického muzea. Kromě klasických exponátů tu stojí dvě svatyně, které sem byly přemístěny z oblasti Lake Nasser, zaplavené z důvodu výstavby obrovské přehrady. Po dlouhém letu si pak odpočiňte pod koruny akácií v oblasti Wadi Muqaddam.

Skrz poušť až k posvátné hoře

Severně od Chartúmu se do výšky 100 m „tyčí“ posvátná hora Jebel Barkal. Je sice malá, ale zato hodně významná, navíc v placaté Nubijské poušti je vidět široko daleko. Svatá hora z červeného pískovce je místem, kde černí faraoni nechali vystavět mnoho chrámů, paláců a také hrobek – pyramid. Zdejší královský hřbitov Napata je zase pozůstatkem dávné Nubie – konkrétně hlavního města nubijského království Kuš z asi 8. st. př.n.l.

Kambala – tanec smělého býka
Mladí muži se v Súdánu nezdobí henou, ale tančí národní tanec Kambala. Ten byl původně tancem chlapců, kteří dozráli do dospělosti – súdánský muž podle něj musí být statečný, odvážný a smělý jako býk. Proto i tanec tyto vlastnosti vystihuje. Tančí se s kravskými rohy připevněnými na hlavě, s plechovkami jako zvonky kolem kotníků a s koňskou oháňkou. Dnes se Kambala tančí při všech slavnostních příležitostech za zpěvu místních žen.

V Súdánu musíte ke všem pamětihodnostem cestovat přes různé druhy pouští. A zdaleka ne vždy jde o zlatavé duny. Pouští jsou i žulové hory zvláštních tvarů nebo úžasné homolovité čedičové hory sopečného původu. Od května do října je tu sice období dešťů, některá místa se zelenají, ale mocnějším živlem je bahno – kvůli němu mají děti tou dobou prázdniny, protože dostat se do školy je nemožné.

Životadárný Nil

Pouštní krajinu originálně dotváří Nil, který se v dlouhých údolích noří do žíznivé země. Tvoří tu malé ostrůvky a vodopády a ve svých zákrutech ukrývá izolované skupiny nomádů nebo pastevců Bisharin, žijících v prostých chatrčích z větví. Obydlí ve vzdálených jihosúdánských vesničkách jsou pro změnu hliněná a ve stínu občasných stromů tu posedávají vesničané se sklenicí čaje.

Než ale i vy spočinete ve stínu a necháte se omámit třeba vůní výborné súdánské kávy, musíte ještě vidět Meroe. Královská nekropole sestává z více než 40 pyramid, ležících na kopcích v sousedství hebkých písečných dun. Pohled, který vám vyrazí dech. Více jsme se této pamětihodnosti věnovali v tomto článku o Súdánu.

Kam jinam na severu Afriky? Inspirujte se v dalších článcích:

Do některých pyramid se můžete podívat a rozhodně to udělejte – objeví se totiž před vámi nádherné barevné fresky pohřebních kaplí a vy se tak naplno ponoříte do atmosféry dávného města černých faraonů. To je všude kolem – jen archeologové ještě neměli dost prostředků na jeho kompletní odkrytí.

Mezi další místa, která byste v Súdánu rozhodně neměli vynechat, patří určitě starobylé město Onduman s krásnými řemeslnými trhy nebo Naga, kde najdete údajně nejzachovalejší súdánskou památku – chrám Apedemark. Ten největší poklad ale není ukryt v pyramidách ani chrámech, neleží ani na dně obrovské přehrady Lake Nasser. Nejcennějším zážitkem je setkání s obyčejnými Súdánci.

Zavítáte-li do vesničky, kam turisté běžně nejezdí, uvítá vás shluk nadmíru milých a pohostinných lidí. Vaší přítomnosti si budou vážit natolik, že vás pohostí tím nejlepším jídlem a dopřejí vám největší pocty, které se vám na chudém venkově může dostat. Pokud toužíte poznat opravdovou tvář Súdánu, nebuďte turisty, ale cestovateli – otevře se vám nádherný svět, ukrytý za skly autobusů a letadel.

Čtěte dále:

Nedávno jsme psali také o Etiopii, nejkrásnějších mostech planety, nejluxusnějších hotelech, UFO lokalitách nebo nejlepším místům v Karibiku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Súdánu a okolí:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdy Súdán a okolí:

Objevte zemi černých faraonů, opuštěné pyramidy v poušti, archeologické klenoty, které stále čekají na své objevení v nekonečné Nubijské poušti.

Objevte památky z dob starověkého Říma, ze sultánských časů. Vydejte se po stopách obchodu s otroctvím, nespoutaných Berberů, drahokamů oáz v poušti.

Zažijte jedinečné setkání s horskými gorilami v hustých horských deštných pralesech Rwandy, putujte ugandskými savanami plnými zvěře a poznávejte prameny Nilu.

Anketa

Odkud si nejčastěji vybíráte dovolenou?
Z katalogu
12,1 %
Z internetu
61,6 %
Na doporučení známých
3,9 %
Jinak
22,4 %
Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Co si v Súdánu nenechat ujít

Výprava do pouště

Písečné duny jsou pro Evropana něčím výjimečným, proto by výprava do pouště neměla chybět v žádném itineráři cestování Súdánem. Můžete si pronajmout džíp s řidičem, který vás po dunách povozí, anebo romantičtější způsob dopravy – velblouda.

Potápění v Rudém moři

Súdánské potápěčské lokality jsou skoro prázdné a přitom nejkrásnější z celého Rudého moře. Nedotčené korálové útesy, minimum potápěčů, bohatý podmořský život. Možné je i potopit se k údajně nejkrásnějšímu vraku světa, italské vojenské lodi s celým nákladem.

Plavba po Nilu

Bájná řeka Nil stála u zrodu egyptské i súdánské civilizace a dodnes je blahodárným vodním živlem v těchto suchých krajích. Plavit se po Nilu není problém, stačí vybrat si z množství nabídek. Stojí to za to, plout klidnou řekou a míjet pyramidy a starověké chrámy.

Praktické informace - Súdán

Pokud se do Súdánu vydáte na vlastní pěst, nebude to tak jednoduché jako s cestovkou. Do většiny míst je totiž třeba povolení. Pro tyhle i všechny jiné situace je dobré najmout si místního průvodce, který vám vysmlouvá dobrou cenu a prostě se, na rozdíl od vás, domluví. Také vás vezme na místa, na která byste bez něho nenarazili, a řekne vám spoustu zajímavých informací.

Kromě letenky budete potřebovat také vízum a očkování proti žloutence A a B a břišnímu tyfu. Každý individuální návštěvník Súdánu se navíc musí zaregistrovat v průběhu 7 dní na oddělení cizinecké policie.

Klima Súdánu je tropické směrem od rovníku, subtropické ve středu a kontinentální na severu země, kde tento největší africký stát sousedí s Egyptem.

Tohle sousedství mělo vždy zásadní vliv na celou kulturu staré Núbie – dnešní severní části Súdánu. Množství pyramid, které tahle vyprahlá země nabízí, je tak dokonce větší než v turisticky vytíženém Egyptě.

Díky pobřeží Rudého moře a významnému Nilu byla Núbijská civilizace velmi vyspělou již dávno před naším letopočtem. Během období Střední a Nové říše dokonce mocný Egypt území svého obchodního partnera opakovaně obsadil a získal tak neomezený přístup nejen k jeho zlatu, ale i k exotickému zboží rovníkové Afriky.

Klasika muslimských zemí

Notoricky známý je úzus v oblékání – dívky z ciziny vyvolávají rozruch samy o sobě, je proto nanejvýš nevhodné podporovat tento zájem holými rameny, hlubokými výstřihy a minisukněmi.

Také leváci budou mít problémy – levá ruka je totiž považována za nečistou a proto s ní nesmíte gestikulovat, zdravit nebo jíst. Nesluší se také obracet se k lidem zády, vystrkovat na ně chodidla nebo podrážku bot, líbat se na veřejnosti nebo vodit ženu za ruku.

Muslimům rozhodně nenabízejte alkohol a vepřové a alkohol na veřejnosti ani nepijte.

Dárfúr

Krvavý spor v Dárfúru trvá od roku 2003 do současnosti. Zemřelo při něm asi půl milionu lidí, mnohonásobně víc jich pak ztratilo domov. Konflikt začal útokem rebelů na vládní pozice, na který súdánský prezident Umar al-Bašír reagoval v podstatě genocidou za užití militantní skupiny Janjaweed. Na Bašíra je vydán mezinárodní zatykač, přesto je stále úřadující hlavou státu. Dárfúr je od archeologických nalezišť, kam se jezdí na dovolenou, vzdálen asi 900 km, tedy zhruba jako Praha od Paříže.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám